Гарбуз - король осені: Від яких проблем зі здоров'ям здатен врятувати цей овоч

Гарбуз – король осені: від яких проблем зі здоров'ям здатен врятувати цей овоч

Дієтологиня Світлана Фус розповіла, чому цей яскравий овоч обов'язково має бути на столі в осінньо-зимовий період, передають Патріоти України.

Гарбуз - король осені. Саме так називають цей диво-овоч. Жовто-помаранчеві сорти гарбуза за вмістом бета-каротину - на одному рівні з морквою. Бета-каротин, перетворюючись в організмі на вітамін А, не лише підтримує на належному рівні зір та імунні реакції, але є й найкращим природним антиоксидантом, який захищає організм від агресивної дії довкілля. А найголовніше - пригнічує процеси перетворення клітин на злоякісні, тобто є профілактикою раку.

Гарбуз - один із чемпіонів серед овочів за кількістю заліза. Крім того, в ньому міститься немало солей міді й фосфору, які також сприятливо впливають на кровотворення. Тому страви з гарбуза - унікальний засіб для попередження залізодефіцитної анемії.

Сукупність біологічно активних речовин, що містяться в гарбузі, сприяє виведенню холестерину з організму і поліпшує водно-сольовий обмін, тому гарбуз - чудовий помічник для безперебійної і нічим не обтяженої роботи серця.

Гарбуз - багатий на пектинові речовини, які поліпшують функцію кишківника в разі закрепів. Щоб не було проблем із травленням, доповніть своє звичне меню гарніром із печеного або вареного гарбуза.

Насіння гарбуза містить цинк і кукурбітацин, які корисні для кожного чоловіка і важливі для підлітків, оскільки беруть активну участь у процесі статевого дозрівання. Також насіння гарбуза вважається чудовим протиглистним засобом.

А які чудові виходять з гарбуза каші, запіканки, оладки, супи, млинці, вареники та багато інших страв! Останній аргумент на користь гарбуза - його помаранчевий колір, який піднімає настрій - вирізані личка з гарбуза викликають усмішку. Отож, особливо важливо в осінньо-зимовий період додати гарбуз до нашого здорового харчування.

Бережіться! Популярна закуска може стати причиною раку кишечнику

понеділок, 9 червень 2025, 8:56

Сир — улюблений інгредієнт багатьох страв, від пасти до салатів. Проте нове дослідження Медичного коледжу Бейлора показало: надмірне вживання сиру може суттєво змінювати склад кишкової мікрофлори і підвищувати ризик розвитку колоректального раку. Вчені...

Народні прикмети на 9 червня. Чому цього дня українці традиційно уникали носити чорний колір

понеділок, 9 червень 2025, 7:08

9 червня за новим календарним стилем (22 червня - за старим) - день пам'яті святителя Кирила, архієпископа Олександрійського. У народі - Кирилів день. За юліанськии календарним стилем сьогодні день пам'яті священномученика Ферапонта, єпископа Сардійсь...