Городникам на замітку! Чому тріскаються помідори при дозріванні - причини і способи вирішення

Червоний помідор - вибагливий овоч, для вирощування якого потрібно знати тонкощі городнього мистецтва. З цією культурою може статися що завгодно: скручування листя, опадання зав'язі або поява плям на плодах, передають Патріоти України.

Чому тріскаються помідори у відкритому грунті - причини

Досвідчені садівники і городники кажуть, що кожна людина, яка вирощує помідори, може зіткнутися з неприємною картиною і побачити розкол на плодах. Причин цьому існує кілька.

Неправильний полив

При сухому грунті і нестачі вологи помідори починають поглинати її занадто активно, шкірка не встигає розтягнутися і тріскається.

Невдалий мікроклімат

Ідеальна температура для вирощування помідорів - 22-25°С. Якщо на вулиці або в теплиці занадто жарко, то зростання культури припиняється, а шкірка стає грубою. Як тільки овоч починає рости знову - він лопається.

Невідповідна підгодівля

Помідорам, як і будь-яким іншим овочам, потрібні правильні добрива, інакше вони принесуть не користь, а шкоду. Для того, щоб ваші рослини виправдовували очікування, пам'ятайте про важливі правила:

  • у період зростання підгодовувати помідори 2 рази на місяць;
  • внесення добрив поєднувати з поливом;
  • на етапі розвитку плодів помідори найбільше потребують калію, а фосфор і азот вже не потрібні;
  • не використовувати концентровані речовини - тільки розбавлені.

Головний момент - звертайте увагу на стан рослин - вони самі підкажуть, яких речовин їм не вистачає. Наприклад, якщо листя помідорів пожовкли або на них утворилися плями, то культурі не вистачає мікроелементів.

Активне пасинкування

Багато дачників на етапі дозрівання плодів намагаються дати рослині більше місця для розвитку, тому обрізають більше листя і відростків. Насправді, результат буде негативним - та кількість речовин, яку помідори могли віддати листю, вони починають віддавати плодам. Через це ті не витримують навантаження і лопаються.

Як зробити, щоб помідори не тріскалися, і чому це небезпечно

Плоди, що лопнули, - це сприятливе середовище для розвитку інфекцій. У тріщини потрапляють бактерії і починають там активно розмножуватися, провокувати гниття і появу цвілі. Тріснутий помідор спочатку більш вразливий до хвороб, непривабливий зовні і абсолютно непридатний для консервування.

Для того, щоб уникнути розтріскування помідорів, візьміть на озброєння кілька правил:

  • поливайте помідори регулярно: в спекотну погоду - кожні 2-3 дні, в похмуру - кожні 5-7 днів;
  • вносьте мульчу, щоб захистити грунт від пересихання;
  • провітрюйте теплицю або налаштуйте крапельний полив на грядці, щоб забезпечити потрібний рівень вологи і циркуляцію повітря.

Ще один спосіб уберегти свій урожай помідорів - відразу вибирати сорти, стійкі до деформації і ті, які не схильні до розтріскування.

А ви це знали? Як назвати подружку гарним українським словом

четвер, 25 квітень 2024, 11:22

Це слово походить з латинської мови, зокрема, від лексеми "колегіум", що означає "товариство, спільна служба, співробітництво", передають Патріоти України. Українська мова має надзвичайно багато цікавих слів, просто про них мало хто знає. Щоб збагатити...

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...