Як організувати правильну роботу кишківника

Багаторічні досліди підтвердили, що від нормальної роботи кишківника залежить активність імунної системи та здоров’я мозку, а ще здатність протистояти численним хворобам і виводити токсини з організму, стійкість до стресових ситуацій. Здорова кишкова мікрофлора – запорука гарного самопочуття та високої активності. Досягти цього можна кількома простими методами.

Найпоширеніші проблеми з кишківником

Усі проблеми із здоров’ям кишечника починаються з неправильного харчування. Це проявляється у здутті живота, закрепах чи проносі, постійній втомлюваності, зниженому імунітету, появі дисбактеріозу. Лікарі ставлять діагноз дисбактеріоз, коли в кишківнику порушується нормальна мікрофлора, тобто співвідношення корисних та шкідливих бактерій. У нормальному стані їх повинно бути 4:1. Для покращення стану здоров’я прописують проносні засоби, різноманітні сорбенти, травні ферменти, які стабілізують роботу кишечника.

Цікаво: вага «хороших» бактерій у нашому кишківнику складає понад 2 кг, а їхня кількість перевищує загальну кількість клітин в людському організмі. Називаються вони пробіотиками. Живуть на стінках кишківника, утворюючи захисну плівку та не допускаючи надмірного розмноження поганих бактерій. У разі, якщо баланс порушується, людина відчуває симптоми отруєння (нудота, слабкість). Тут допоможе хороший сорбент, який всотує токсини та виводить їх із організму.

Пробіотики допомагають перетравлювати їжу, поліпшують імунітет, беруть участь у синтезі вітамінів групи В, К та інших поживних речовин.

Не слід плутати пробіотики з пребіотиками, які є неперетравлюваними елементами їжі. Вони слугують субстратом для хороших бактерій.

Продукти для оздоровлення кишківника

Серед корисних продуктів, що містять пробіотики, можна назвати наступні:

  • Натуральні йогурти з живими бактеріями, про що повинно бути зазначено на упаковці. Також цей корисний продукт можна виготовити вдома.
  • Кефір, звільнений на 99% від лактози, що важливо для людей з непереносимістю цього елементу.
  • Кисломолочні продукти (ряжанка, сири м’які, творог).
  • Соєвий сир тофу.
  • Ацидофільне молоко.
  • Квашена капуста, кімчі.
  • Соління (огірки, помідори, кабачки).
  • Мариновані яблука.
  • Цільнозерновий хліб на заквасці.

Пребіотики можна знайти у бананах, меду, цибулі ріпчастій, ячмені, яблучному оцті, сухому червоному вині, полуницях, висівках пшениці тощо. При регулярному вживанні цих продуктів можна попередити проблеми із кишківником.

Корисні рекомендації

Кишкова флора має великий вплив на роботу мозку – між цими структурами існує міцний зв’язок. Вчені довели, що органи можуть посилати сигнали один одному, впливаючи на роботу усього організму. Баланс бактерій впливає на емоційний стан людини, обробку інформації від усіх органів чуття. Через неправильну роботу кишківника виникає депресія, розлади нервової системи, ожиріння. Надійна аптека дозволяє придбати якісні комплекси для збалансування мікрофлори кишківника.

Експерти рекомендують дотримуватись поживної дієти, багатої на клітковину, яка складається з великої кількості фруктів та овочів, містить хліб із цільного зерна. Відмова від самостійного прийому антибіотиків покращує стан мікрофлори, й оздоровлення йде пришвидшеними темпами.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...