Як підготуватися до нового сезону восени, щоб зібрати подвійний урожай - поради городникам

Щоб збирати на грядці ідеальний урожай влітку, потрібно подбати про це ще з осені. Підготовка до нового сезону дозволить збільшити врожайність рослин, захистити їх від хвороб і знизити ризик нападу шкідників, передають Патріоти України.

Прибрати хворі рослини

Хворі рослини стануть джерелом хвороб і для наступого сезону. Щоб уникнути цього, їх варто спалити. Водночас можна зробити компост навіть із зараженого бадилля, якщо мати впевненість і досвід.

Провести профілактику від шкідників

Восени в органічних купах та під шаром сміття можна відкопати яйця слимаків. Це треба зробити, щоб вони взимку змерзли і не розмножувалися наступного сезону. Також слід полити грядки (особливо із полуницею) препаратами на основі мітаризіуму, який знищує личинок хруща та деяких інших шкідників.

Посіяти сидерати

Осінь - чудова пора для посіву холодостійких сидеральних рослин, зокрема, злакових: овес, жито, озима пшениця. Перед морозами можна посіяти сидерати на грядки під культури, які висаджуються пізно (томати, огірки, кабачки). Навесні насіння зійде і почне активно рости, оздоровлюючи ґрунт і нарощуючи зелену масу.

Внести добрива

Восени обов'язково вносять добрива, наприклад, хлористий калій, добрива з хлором, гашеним вапном, свіжим або напівперепрілим гноєм. Все це вноситься під оранку чи перекопування.

Заготувати мульчу

З осені варто заготовити сіно, солому, скласти в купу або ящик опале листя, добути хвойний опад. Навіть якщо купувати солому, то краще зробити це восени, щоб добре її висушити.

Варто знати! Коли ставити ялинку, щоб притягнути в дім кохання, гармонію та достаток

вівторок, 2 грудень 2025, 12:15

Цього року головну ялинку України планують відкрити у перший тиждень грудня: 4 або 6 числа. Організатори планують, що її зможуть прикрасити усі бажаючі: і мешканці Києва, і гості столиці, передають Патріоти України. Звісно, що багато хто захоче постави...

Не робіть помилок! Чому квашена капуста псується

вівторок, 2 грудень 2025, 11:45

Квашена капуста часто готується про запас, але навіть правильно зроблений продукт може зіпсуватися завчасно. Найчастіше причиною є помилки під час зберігання: неправильна температура, невідповідний посуд або недостатній рівень розсолу. Якщо не створити...