Як прати пальто з різних матеріалів - головні правила і чи можна кидати в машинку

Пальто - незамінна річ у холодну пору року, але досить примхлива у догляді. Нам хочеться, щоб воно завжди сяяло чистотою. Проте навіть якщо бути максимально акуратними, раз на сезон або трішки рідше його все одно доведеться очищати від пилу, бруду і плям, передають Патріоти України.

Але якщо у вас виникло питання, як прати пальто, першочергово варто пам’ятати, що не усі види такого верхнього одягу можна прати взагалі, і лише деякі з них дозволяється класти у машинку.

Якщо ви боїтеся пошкодити пальто, тому що воно дороге або виготовлене з досить делікатного матеріалу, його можна здати у хімчистку. Проте така послуга обійдеться недешево. Якщо ж ви впевнені у своїх силах і будете дотримуватися правил, то повернути вашому одягу колишню чистоту ви зможете самостійно вдома.

Як зрозуміти, чи можна прати пальто

Першочергово ознайомтеся з етикеткою на одязі. Позначки на ній дозволять зрозуміти, чи можна прати пальто у пральній машині, а якщо ні – то за яких умов його випрати вручну.

Якщо там зображений таз з водою – це означає, що річ можна прати у пральній машинці. При цьому цифра всередині малюнку показує, за якої температури це потрібно робити. Якщо таз з водою має горизонтальну риску знизу – значить одяг потрібно прати на щадному режимі без швидких оборотів, якщо дві горизонтальні риски – лише делікатний режим прання і без віджиму.

Малюнок таза з водою і опущеною у нього рукою означає, що річ потрібно прати вручну. При цьому температура води не повинна перевищувати 40 градусів.

Якщо ж на етикетці зображений перекреслений тазик з водою – річ не можна самостійно прати навіть вручну, краще занести її у хімчистку.

Головне, що потрібно знати про ваше пальто – з якого матеріалу воно виготовлене. У машинці можна безпечно випрати лише таке пальто, яке пошите з поліестеру. Усі інші матеріали можуть таку процедуру просто не пережити.

Як прати пальто в машинці автомат

Якщо ви визначили, що ваше пальто можна прати у машинці автомат, тоді переходимо до справи.

Спочатку варто перевірити ще одну деталь – чи достатньо стійка фарба на одязі і чи річ не полиняє під час прання. Для цього потрібно замочити у теплій воді лише невеликий куточок виробу на одну годину. Коли цей час мине, перевірити, чи не забарвилася вода від пальто. Якщо воно все таки линяє, прати його у машинці не можна, якщо ні – сміливо кладіть його у барабан машинки.

Пальто краще прати без інших речей. Серед режимів обираємо той, який призначений для делікатних тканин. Температура повинна бути не більше 40 градусів, віджим варто вимкнути.

Також буде не зайвим покласти пальто у спеціальний мішок для прання. Усі застібки, крім ґудзиків, потрібно застібнути, а саме пальто вивернути навиворіт.

Для прання використовувати рідкий миючий засіб. Сушити пальто краще на свіжому повітрі, почепивши його на вішалку, щоб воно не деформувалося.

Як прати пальто вручну

Вовняне пальто, а також пальто з кашеміру та драпу можна прати лише вручну. Температура води при цьому не повинна перевищувати 40 градусів.

Для прання краще застосовувати або рідкий миючий засіб, або порошок, який призначений для делікатних тканин. На кожен літр води додаємо приблизно 1 столову ложку миючого засобу.

Пальто не повинне довго перебувати у воді – достатньо буде, щоб воно помокло декілька хвилин. Після цього його потрібно витягти і ретельно прополоскати у прохолодній воді, щоб змилися залишки піни. Сушити на вішалці і найкраще – на свіжому повітрі.


Як прати вовняне пальто

Найбезпечніший варіант – віднести його у хімчистку. Але впоратися із цим завданням можна і вдома. Головне пам’ятайте, що вовняне пальто прати у пральній машині не можна. Це потрібно зробити вручну.

Спочатку перевірте, чи можна обійтися лише виведенням окремих плям. Якщо усе пальто не забруднене, а потрібно позбутися декількох плям, це можна зробити за допомогою спеціальних засобів для делікатних тканин. Також можна скористатися народними засобами для виведення плям від різних речовин.

Якщо ж ви хочете випрати усе пальто, то потрібно робити це за температури 30 градусів і з застосуванням засобу для делікатних тканин. Розчиняємо миючий засіб у воді, кладемо туди пальто і залишаємо його відмокати на 10-15 хвилин. Коли цей час мине, міняємо воду на чисту і полощемо одяг. Прополоскати його варто декілька разів, аж поки миючий засіб не вимиється повністю.

Сушити вовняне пальто потрібно у горизонтальному положенні. Під нього підкласти рушники, які міняти час від часу. Коли воно вже буде майже сухе, можна обережно прогладити його праскою, увімкнувши низьку температуру.

Як прати драпове пальто

Якщо вас турбують лише певні плями, можна позбутися окремо від них і не прати пальто повністю. Якщо ж ви вирішили прати його повністю, спочатку протріть усі плями і ділянки, які залоснилися, слабким розчином засобу для прання шерсті. Потім обережно за допомогою губки обробіть усе пальто, після чого прополосніть його і висушіть на вішалці.

У разі сильніших забруднень можна випрати драпове пальто таким же способом, як і вовняне, процедура прання якого описана вище.

Як прати пальто з поліестеру

Це найменш проблемний матеріал, тому пальто, яке з нього пошите, можна випрати у машинці. Потрібно дотримуватися схеми, яка описана вище для машинного прання. Проте перед цим обов’язково загляньте на етикетку – чи не вказано там якихось "протипоказань".

Як прати пальто з кашеміру

Такий матеріал досить примхливий, тому займатися його очищенням вдома може бути проблематично. Якщо ви все таки вирішили не нести його в хімчистку, а впоратися самостійно, то краще дотримуватися наступних правил.

Пальто з кашеміру можна випрати за схемою прання вовняного пальто. Перед тим, як його замочити, обов’язково потрібно відстібнути знімний комір і манжети, а також зняти металеві деталі, якщо вони знімаються. При цьому можна замінити гель для прання дитячим шампунем.

Сушити пальто можна на плечиках або горизонтальній поверхні.

Що робити, якщо на пальті хутряні елементи

Очищення такого верхнього одягу залежатиме від того, який основний матеріал виробу. Якщо це поліестер – то річ можна кидати у пральну машинку, якщо будь-який інший матеріал – дотримуватися інструкцій прання саме для того матеріалу.

Проте у будь-якому випадку хутряні частини обов’язково потрібно буде зняти. "Від’єднати" їх від верхнього одягу доведеться навіть тоді, коли вони пришиті. У такому разі їх потрібно відпороти, і тоді вже прати виріб

Самі ж деталі з хутра чистяться окремо. Для цього потрібно спінити трішки звичайного шампуню для волосся і нанести його на хутро за допомогою щітки з м’яким ворсом.

Дуже забруднене хутро можна випрати у прохолодній воді з додаванням миючого засобу для делікатних матеріалів. У такому розчині воно повинне помокнути 15 хвилин, а потім його потрібно почепити для стікання води, не віджимаючи. Вологе хутро розчісуємо гребнем з рідкими зубцями.

Психологічний тест! Виберіть монетку і дізнайтеся, чи зможете ви колись розбагатіти

четвер, 25 квітень 2024, 9:10

Залежно від ставлення до грошей: вміння їх заробляти і витрачати, людина може сколотити величезні статки, або стати банкрутом. Психологічний тест розповість, наскільки ви раціональні, і які зміни у фінансовому добробуті на вас очікують у майбутньому, п...

Щоб не зіпсувати! У якому посуді категорично не можна маринувати шашлик

четвер, 25 квітень 2024, 8:59

Шашлик можна готувати з різного м'яса, але найсмачніше буде зі свинини та курки. Але, дуже важливо пам'ятати, що запорука смачного шашлику - маринад і ще посуд, в якому ви його готуватимете, передають Патріоти України. Кулінарка поділилася в Instagram ...