Щоб при роботі з болгаркою (кутовою шлифмашиною) не страждала якість і безпека, необхідно для кожного типу операцій використовувати спеціалізовані диски. І оскільки цей інструмент застосовується для розпилу і шліфування різних матеріалів, розглянемо їх особливості та прийоми роботи з ними.
Слід пам'ятати, що диски, які підходять для зачистки металевих деталей, абсолютно не годяться для обробки граніту. В іншому випадку і ріжучий круг, і болгарка вийдуть з ладу.
Нижче наведені основні групи матеріалів і максимально відповідні для роботи з ними типи дисків.
Метал | • Різка – повинна проводитися нижньою частиною диска товщиною 1-3 мм, роблячи перерву кожні 5 хвилин. Тривалість перерви – близько півгодини. За цей час диск повинен повністю охолонути. • Зачистка – проводиться за допомогою залізних щіток-насадок або кіл завтовшки 6-7 мм. • Шліфування – для високої якості потрібно провести два етапи. Перший – обробка абразивом, другий – полірування пелюстковою насадкою. |
Дерево/дерев'яні плити | • Різка – здійснюється за допомогою спеціальних зубчастих пильних кіл. Також нещодавно були створені карбід-вольфрамові диски, які на сьогодні дають ідеальний результат при роботі з цим матеріалом. • Шліфування – кола для цієї операції вибираються з урахуванням стану дерев'яної поверхні. Можуть застосовуватися насадки: обдирні, наждачні або шліфувально-полірувальні. |
Бетон, граніт, камінь | • Різка – вимагає постійного зволоження місця розпилу, щоб запобігти перегріву. Іноді можна використовувати кола товщиною 2-3 мм, але рекомендуються спеціальні алмазні. • Шліфування – застосовуються диски чашеобразної форми з мармуровими або гранітними частинками, або ж твердих гірських порід. |
Керамічна плитка | • Різка – підходить диск з алмазним напиленням і суцільною ріжучою крайкою. Кола з зубцями не підійдуть, оскільки можуть пошкодити декоративне покриття. |
Освоївши принципи роботи болгаркою, можна істотно заощадити на залученні найманих фахівців.
На полицях українських супермаркетів можна знайти чимало видів риби - замороженої, копченої, солоної. Але мало хто знає, що деякі з них можуть бути небезпечними для здоров’я. РБК-Україна (проект Styler) розповідає, яка риба може бути справжньою отрутою...
Холодильник відіграє ключову роль у щоденному побуті, адже саме в ньому зберігаються продукти, термін придатності яких завдяки належним умовам значно подовжується. Щоб прилад залишався ефективним і надійним, він потребує регулярного та дбайливого догля...