Як відчистити чайник від нальоту - доступний спосіб

Жорстка вода, яка тече з більшості кранів в Україні, спричиняє чимало проблем. Одна з них - накип у чайнику. Він може пошкодити сам прилад і зіпсувати смак чаю чи кави. Тому ви, напевно, захочете знати, як відчистити чайник від нальоту, передають Патріоти України.

Видання Let’s Drink Tea зібрало поради з чищення для різних типів чайників. Але в основі усіх способів лежать харчові кислоти. Саме вони руйнують вапняний наліт. Це може бути оцет (краще білий або дистильований – він менше пахне і не залишає післясмак), лимонна кислота або свіжий лимонний сік.

Чим поганий наліт у чайнику

Гідрокарбонат кальцію, який перебуває у воді, під дією високої температури під час її кип’ятіння, переходить у нерозчинну форму і осідає на стінках ємності, у якій воду гріють. З одного боку, це пом’якшує рідину. З іншого – вапно, яке осідає на нагрівальних елементах електрочайника, бере на себе частину тепла, тож на нагрівання води приладу доводиться тратити більше енергії. А платите за це ви. Також вапняний наліт накопичується на кришці чайника, через що він починає погано закриватись – це теж сповільнює процес кип’ятіння. У звичайному чайнику вапно може забивати свисток. Наче нічого страшного, але краще від цієї проблеми все ж позбутись. До того наліт виглядає неестетично.

Також вода, яку кип’ятять у чайнику з нальотом, може через нього отримувати неприємний солонувати чи металевий присмак. А це погано позначається на якості напоїв.

Як почистити електричний чайник

Щоби розчинити наліт всередині електрочайника, потрібно просто закип’ятити у ньому кислу рідину. Для початку злийте з чайника всю воду і вимийте його всередині звичайним засобом для посуду. Також губкою механічно зніміть весь наліт, який ви можете видалити без зусиль. Чим менше його залишиться, тим легшим буде подальше чищення. Далі налийте повний чайник суміші води та оцту в пропорції 1:1, відкрийте кришку і увімкніть прилад. Нехай вода покипить у ньому кілька хвилин. Ви помітите, як наліт при цьому потроху розчиняється. Коли вапно видалиться, злийте чистильну суміш, зачекайте, поки чайник охолоне, і ще раз вимийте його зсередини. Залишки накипу мають легко стертись зі стінок. Якщо змилось не все, процедуру можна повторити, залишивши гарячу кислу воду на 30-40 хвилин діяти.

Щоби позбутись запаху та присмаку оцту, після чищення кілька разів закип’ятіть у чайнику воду. Зовнішню частину чайника можна очистити від плям вапна такою ж сумішшю води і оцту. Окрім того, оцет можна замінити на свіжовичавлений лимонний сік чи розчин лимонної кислоти – результат буде аналогічним. Подібне чищення добре проводити раз на 4-6 тижнів.

Як почистити сталевий чайник

Якщо ви нагріваєте воду на плиті у чайнику з нержавіючої сталі, його можна очистити аналогічним способом. Вимийте його зсередини, наповніть підкисленою водою і закип’ятіть її, а потім відчистіть наліт.

Також сталевий чайник можна чистити харчовою содою. Насипте в чайник приблизно склянку харчової соди і залийте її водою. Доведіть суміш до кипіння, потім зніміть з вогню і дайте настоятися щонайменше 10 хвилин. Коли вода охолоне, акуратно потріть внутрішню частину жорсткою стороною губки для посуду чи щіткою. Наліт має легко знятись. Плями, що залишились, можна відчистити за допомогою содової пасти. Просто змішайте суху соду з невеликою кількістю води, щоби вийшла пастоподібна субстанція, і потріть нею забруднення. Щоби зняти залишки такого засобу, використовуйте ганчірку, змочену в оцті.

Як позбутись вапняного нальоту на скляному чайнику

Скляні чайники не користуються великою популярністю саме через те, що швидко втрачають вигляд від вапняного нальоту. Проте, чистити їх найлегше – накип відстає від них дуже практично без зусиль. Втім, обов’язково перед чищенням подивіться маркування чайника – не всяке скло можна чистити оцтом. В такому разі використовуйте лимонний сік або лимонну кислоту. Двох великих лимонів має бути достатньо на стандартний чайник. Далі процедура аналогічна – наповнити резервуар підкисленою водою і закип’ятити її. В разі складного забруднення, залишити суміш діяти на деякий час. Потім добре вимити чайник.

Перевірте себе! Що про вас думають інші люди - тест у картинці

четвер, 25 квітень 2024, 10:12

Психологічний тест у картинці визначить що про вас думають інші люди. Пропонуємо дізнатися, як ви виглядаєте в очах оточуючих, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть кота, який вам найбільше сподобався.

Психологічний тест! Виберіть монетку і дізнайтеся, чи зможете ви колись розбагатіти

четвер, 25 квітень 2024, 9:10

Залежно від ставлення до грошей: вміння їх заробляти і витрачати, людина може сколотити величезні статки, або стати банкрутом. Психологічний тест розповість, наскільки ви раціональні, і які зміни у фінансовому добробуті на вас очікують у майбутньому, п...