Як зробити курку смачнішою та соковитішою: Шеф-кухар поділився головним секретом

Курка, напевно, найпопулярніше м'ясо, яке їдять і готують найчастіше. Але, який би рецепт ви не вибрали, курка все одно іноді виходить недостатньо соковитою, м'якою або насиченою смаками. Шеф-кухар Віктор Тітов на своїй сторінці у Facebook розповів, що потрібно зробити з куркою, щоб вона не була сухою та прісною, передають Патріоти України.

Головний секрет у тому, щоб перед приготуванням замочити її на 1-2 години в солоному розчині (1 л води – 80 г солі). Пояснення цього «замочування» наукове: відбудеться дифузія, осмос та денатурація білків. Віктор Тітов пояснив усі процеси:

«1) Дифузія — процес взаємного проникнення молекул однієї речовини між молекулами іншої, що призводить до мимовільного вирівнювання їх концентрацій по всьому наявному об'єму — в даному випадку молекули солі, яких набагато більше в розсолі, проникають у клітини абстрактної курки, де цих молекул менше.

2) Осмос - процес при якому молекули розчинника проникають через напівпроникну мембрану у бік більшої концентрації розчиненої речовини. У нашому випадку роль розчинника виконує вода, і хоча концентрація солі в розсолі набагато вища, ніж у клітинах тієї ж курки, концентрація інших розчинених речовин у цих клітинах сприяє їх додатковому насиченню водою: у середньому, м'ясо, витримане в розсолі, важить на 6−8% більше, ніж до занурення у розсіл.

3) Денатурація білків: під впливом соляного розчину білки, які спочатку перебувають у скрученому стані, розкручуються та утворюють матрицю, яка утримує молекули води всередині клітин, не даючи волозі витекти з витриманого в розчині шматка курки під час термообробки. Процес денатурації також відбувається при нагріванні - саме тому засолені продукти готуються швидше, адже сіль уже зробила частину тієї роботи, що відводилася теплу".

Після того, як ваша курка "наситилася" розсолом, можна перейти до приготування будь-якої страви.

А ви це знали? Чому не можна класти овочі на нижню полицю холодильника

п’ятниця, 7 лютий 2025, 9:55

Більшість людей звикли зберігати овочі та фрукти на нижній полиці холодильника, вважаючи, що там для них ідеальне місце. Але насправді це велика помилка, яка може призвести до швидкого псування продуктів. Холодильник має різні температурні зони, і кожн...

Не пропустіть! Названо "невинний" ранковий симптом раку

п’ятниця, 7 лютий 2025, 9:32

Дуже складно виявити рак. Однак виявляється, є перші ознаки, які можуть допомогти в цьому. Деякі з них проявляються лише зранку, хоча ці симптоми часто ігнорують. Які ознаки раку в організмі — читайте в матеріалі ТСН.ua. В India Times повідомили про пе...