Настав улюблений сезон грибників - осінні дощі дарують щедрий грибний урожай. У вересні та жовтні зазвичай збирають білі гриби, підберезники, маслюки, лисички, печериці, а листопад - місяць опеньків та глив, передають Патріоти України.
Важливо не нехтувати правилами безпеки і не відвідувати ліси на територіях, де велися активні бойові дії – окупанти могли лишити після себе міни та інші вибухові предмети. OBOZREVATEL розбирався, які гриби можна збирати у вересні і як не отруїтися небезпечними видами.
Які гриби збирають у вересні
Білий гриб вважається найціннішим та найсмачнішим. Колір та розмір капелюшка змінюється залежно від віку, тож на узліссі можна зустріти і коричневий, і оливковий гриб. Діаметр капелюшка сягає зазвичай до 45 см, а ніжку розпізнають за характерним розширенням донизу та дрібною поверхневою сіткою. Ростуть білі гриби у різних типах лісів.
У змішаних лісах, зазвичай там, де росте багато беріз, можна зустріти чорного груздя. Ніжка гриба сягає 15-20 см, а капелюшок має діаметр до 32 см та, залежно від віку, може бути різного кольору – від оливкового до чорного. Сушити ці гриби не рекомендують, а для консервації вони підійдуть ідеально.
Слизькі, але смачні маслята ростуть на галявинах та добре освітлених узліссях. Їх можна варити, маринувати, смажити та заготовляти на зиму. Капелюшок у маслюків слизький на дотик та може бути буро-жовтим або коричневим.
Гливи – дуже поширені гриби, що з’являються наприкінці серпня та ростуть аж до зими. Знайти їх можна у листяних лісах, на деревах. До збирання підходять лише гриби з діаметром капелюшка менше 10 см. Жорсткі ніжки в їжу зазвичай не вживають.
Жовтневі гриби
У жовтні грибники збирають:
Гриби у листопаді
У листопаді збирають опеньки – ростуть вони сім’ями на пеньках чи на стовбурах дерев. Це дрібні гриби, капелюшки мають діаметри до 8 см. Ніжка у гриба порожня та має зверху характерне кільце. Найчастіше їх можна знайти серед опалого листя та повалених дерев.
Як запобігти отруєнню
Найелементарніше правило, яке найчастіше порушують, звучить доволі просто: збирайте тільки відомі вам їстівні гриби.
Оберіть для "тихого полювання" чистий ліс. Не збирайте гриби біля транспортних магістралей чи промислових об’єктів. Оминайте забруднені пустирі.
Не можна збирати:
Забруднену нижню частину ніжки потрібно обов’язково відрізати та викинути. Кулінарній обробці слід піддавати гриби у перший день після збору.
Обов’язково прокип’ятіть гриби у воді 5-7 хвилин і злийте рідину. Лише після цього можна смажити чи варити.
Дітям, літнім людям та вагітним жінкам слід уникати вживання грибів.
Симптоми отруєння:
Обов’язково зверніться до лікаря за наявності симптомів.
Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...