Які гриби можна збирати у вересні і як не отруїтися небезпечними

Настав улюблений сезон грибників - осінні дощі дарують щедрий грибний урожай. У вересні та жовтні зазвичай збирають білі гриби, підберезники, маслюки, лисички, печериці, а листопад - місяць опеньків та глив, передають Патріоти України.

Важливо не нехтувати правилами безпеки і не відвідувати ліси на територіях, де велися активні бойові дії – окупанти могли лишити після себе міни та інші вибухові предмети. OBOZREVATEL розбирався, які гриби можна збирати у вересні і як не отруїтися небезпечними видами.

Які гриби збирають у вересні

Білий гриб вважається найціннішим та найсмачнішим. Колір та розмір капелюшка змінюється залежно від віку, тож на узліссі можна зустріти і коричневий, і оливковий гриб. Діаметр капелюшка сягає зазвичай до 45 см, а ніжку розпізнають за характерним розширенням донизу та дрібною поверхневою сіткою. Ростуть білі гриби у різних типах лісів.

У змішаних лісах, зазвичай там, де росте багато беріз, можна зустріти чорного груздя. Ніжка гриба сягає 15-20 см, а капелюшок має діаметр до 32 см та, залежно від віку, може бути різного кольору – від оливкового до чорного. Сушити ці гриби не рекомендують, а для консервації вони підійдуть ідеально.

Слизькі, але смачні маслята ростуть на галявинах та добре освітлених узліссях. Їх можна варити, маринувати, смажити та заготовляти на зиму. Капелюшок у маслюків слизький на дотик та може бути буро-жовтим або коричневим.

Гливи – дуже поширені гриби, що з’являються наприкінці серпня та ростуть аж до зими. Знайти їх можна у листяних лісах, на деревах. До збирання підходять лише гриби з діаметром капелюшка менше 10 см. Жорсткі ніжки в їжу зазвичай не вживають.

Жовтневі гриби

У жовтні грибники збирають:

  • печериці;
  • сироїжки;
  • підосиновики;
  • білі гриби;
  • маслюки;
  • грузді.

Гриби у листопаді

У листопаді збирають опеньки – ростуть вони сім’ями на пеньках чи на стовбурах дерев. Це дрібні гриби, капелюшки мають діаметри до 8 см. Ніжка у гриба порожня та має зверху характерне кільце. Найчастіше їх можна знайти серед опалого листя та повалених дерев.

Як запобігти отруєнню

Найелементарніше правило, яке найчастіше порушують, звучить доволі просто: збирайте тільки відомі вам їстівні гриби.

Оберіть для "тихого полювання" чистий ліс. Не збирайте гриби біля транспортних магістралей чи промислових об’єктів. Оминайте забруднені пустирі.

Не можна збирати:

  • старі, в’ялі, підгнилі гриби;
  • гриби з пошкодженою поверхнею;
  • червиві або ослизлі гриби;
  • гриби з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщена "бульба";
  • пластинчаті види грибів;
  • гриби, які нагадують печериці, але пластинки нижньої поверхні капелюшка мають білий колір.

Забруднену нижню частину ніжки потрібно обов’язково відрізати та викинути. Кулінарній обробці слід піддавати гриби у перший день після збору.

Обов’язково прокип’ятіть гриби у воді 5-7 хвилин і злийте рідину. Лише після цього можна смажити чи варити.

Дітям, літнім людям та вагітним жінкам слід уникати вживання грибів.

Симптоми отруєння:

  • нудота;
  • блювота;
  • біль у животі;
  • посилене потовиділення;
  • судоми;
  • зниження артеріального тиску;
  • діарея;
  • симптоми серцево-судинної недостатності.

Обов’язково зверніться до лікаря за наявності симптомів.

Господиням на замітку! Як правильно додавати соду в тісто, щоб випічка піднялася

понеділок, 24 лютий 2025, 7:12

Соду ми часто додаємо до тіста під час приготування випічки. Найчастіше її додають для того, щоб випічка піднялася, передають Патріоти України. Але сода сама по собі не може гарантувати результату. Для того, щоб відбулася потрібна хімічна реакція, її в...

Народні прикмети на 24 лютого. Чому українським жінкам та дівчатам цього дня заборонялося заплітати волосся

понеділок, 24 лютий 2025, 7:05

Християни східного обряду 24 лютого за новим стилем відзначає здобуття голови Іоанна Предтечі. В Іванів день на українців чекали перших ознак весни. У лісах вже з'являлися перші підсніжники та проліски. Починали прилітати та будувати гнізда перелітні п...