Який хліб найнебезпечніший і як його розпізнати - відповідь експертки

Хліб та хлібобулочні вироби їдять практично всі. Але, експерти стверджують, що найкраще вживати житній, тому що в ньому більше вітамінів, і він стимулює роботу кишечника, а ось білий практично весь складається з вуглеводів, крохмалю, солі та цукру. У порівнянні з ним житній для здоров'я корисніший, так вважають фахівці, передають Патріоти України.

Нутриціологиня Анастасія поділилася корисною інформацією в Instagram про те, як і чому на хлібі утворюється пліснява, і як її уникнути. Найнебезпечнішим хлібом може бути будь-який, якщо на ньому є цвіль! Найчастіше на хлібі розвивається зелена, чорнильна (синьо-зелена) та чорна пліснява. Найотруйніша – жовта пліснява (Aspergillus flavus) та чорна – (Aspergillus fumigatus).

Варто зазначити, що жовта пліснява та чорна продукує сильний мікотоксин, який також називають афлатоксином. Зустріч його з організмом людини небажана і вкрай небезпечна – він спричиняє тяжкі подраздення легень і може призводити до смерті.

Важливо знати, що вживання продуктів із пліснявою може мати серйозні наслідки для здоров'я. Мікроскопічні гриби, що з'явилися на їжі, в процесі свого росту виділяють особливий вид токсинів – мікотоксини. Деякі види мікотоксинів можуть стати причиною нудоти, блювання та діареї. Тому, будь-якийхліб, на якому ви бачите цвіль, потрібно покласти в пакет і викинути, ні в якому разі не обрізати її.

Найпоширеніша причина виникнення цвілі на хлібі та продуктах – неправильне зберігання! "Причиною активності колонії грибків є певні компоненти у складі хліба. І це не означає, що кольорова пліснява – це хімія. Все залежить від того, які грибки розмножуються. Зелений колір – потрібні дріжджі, кисломолочні продукти, фрукти. Холод вона не любить, розмножується тільки в теплі.Чорний – хліб, фрукти, овочі. Розмножується у вологому середовищі. Рожева – звичайно виникає на залишках їжі. Чомусь її бояться найбільше, але це безпідставно. Біла – вона більше по дереву. Хлібниці, досточки!", – розповіла нутріціологиня.

Як уникнути цвілі на хлібі?

По-перше, потрібно зберігати строго згідно умов на етикетці. По-друге, влітку купувати в магазинах, в яких встановлені вентиляції та кондиціонери. Можна в холодильнику зберігати. Навіть заморожувати можна, там навіть зростання цвілі сповільнюється, але черствіє трохи швидше. І хліб в упаковці не кладіть під сонячним промінням. Волога не випаровується і створюються дуже сприятливі умови для розвитку цвілі", – підсумувала експертка.

Є секрет! Як зберігати банани, щоб вони не темніли

субота, 14 червень 2025, 18:35

Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними, передають Патріоти України. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт...

Ви могли це не знати! Названо помилку, через яку кава виходить несмачною

субота, 14 червень 2025, 13:05

Багато хто варить каву щодня – швидко, за звичкою. Але навіть у такій простій справі є нюанси, які впливають на смак напою. Іноді кава виходить надто гіркою або зовсім без аромату. Причина може бути зовсім неочевидною. Саме на неї найчастіше ніхто не з...