Який хліб найнебезпечніший і як його розпізнати - відповідь експертки

Хліб та хлібобулочні вироби їдять практично всі. Але, експерти стверджують, що найкраще вживати житній, тому що в ньому більше вітамінів, і він стимулює роботу кишечника, а ось білий практично весь складається з вуглеводів, крохмалю, солі та цукру. У порівнянні з ним житній для здоров'я корисніший, так вважають фахівці, передають Патріоти України.

Нутриціологиня Анастасія поділилася корисною інформацією в Instagram про те, як і чому на хлібі утворюється пліснява, і як її уникнути. Найнебезпечнішим хлібом може бути будь-який, якщо на ньому є цвіль! Найчастіше на хлібі розвивається зелена, чорнильна (синьо-зелена) та чорна пліснява. Найотруйніша – жовта пліснява (Aspergillus flavus) та чорна – (Aspergillus fumigatus).

Варто зазначити, що жовта пліснява та чорна продукує сильний мікотоксин, який також називають афлатоксином. Зустріч його з організмом людини небажана і вкрай небезпечна – він спричиняє тяжкі подраздення легень і може призводити до смерті.

Важливо знати, що вживання продуктів із пліснявою може мати серйозні наслідки для здоров'я. Мікроскопічні гриби, що з'явилися на їжі, в процесі свого росту виділяють особливий вид токсинів – мікотоксини. Деякі види мікотоксинів можуть стати причиною нудоти, блювання та діареї. Тому, будь-якийхліб, на якому ви бачите цвіль, потрібно покласти в пакет і викинути, ні в якому разі не обрізати її.

Найпоширеніша причина виникнення цвілі на хлібі та продуктах – неправильне зберігання! "Причиною активності колонії грибків є певні компоненти у складі хліба. І це не означає, що кольорова пліснява – це хімія. Все залежить від того, які грибки розмножуються. Зелений колір – потрібні дріжджі, кисломолочні продукти, фрукти. Холод вона не любить, розмножується тільки в теплі.Чорний – хліб, фрукти, овочі. Розмножується у вологому середовищі. Рожева – звичайно виникає на залишках їжі. Чомусь її бояться найбільше, але це безпідставно. Біла – вона більше по дереву. Хлібниці, досточки!", – розповіла нутріціологиня.

Як уникнути цвілі на хлібі?

По-перше, потрібно зберігати строго згідно умов на етикетці. По-друге, влітку купувати в магазинах, в яких встановлені вентиляції та кондиціонери. Можна в холодильнику зберігати. Навіть заморожувати можна, там навіть зростання цвілі сповільнюється, але черствіє трохи швидше. І хліб в упаковці не кладіть під сонячним промінням. Волога не випаровується і створюються дуже сприятливі умови для розвитку цвілі", – підсумувала експертка.

Є джерелом радіації і ростуть не на деревах! Факти про банани, які здивують багатьох

субота, 23 серпень 2025, 23:10

Ось кілька цікавих і не зовсім звичних фактів про банани, передають Патріоти України. Ці факти показують, наскільки банани є не тільки смачними, але й дуже корисними для здоров'я!

Ця квітка розкриє ваші найгірші риси - виберіть свою та дізнайтесь правду!

субота, 23 серпень 2025, 19:09

Психологічні тести допомагають розкрити різні аспекти нашої особистості - емоції, поведінку, реакції. Сьогодні ми пропонуємо швидкий тест, який допоможе вам виявити ваші найбільші недоліки. Подивіться на зображення з п’ятьма квітами та виберіть ту, яка...