Який хліб найнебезпечніший і як його розпізнати - відповідь експертки

Хліб та хлібобулочні вироби їдять практично всі. Але, експерти стверджують, що найкраще вживати житній, тому що в ньому більше вітамінів, і він стимулює роботу кишечника, а ось білий практично весь складається з вуглеводів, крохмалю, солі та цукру. У порівнянні з ним житній для здоров'я корисніший, так вважають фахівці, передають Патріоти України.

Нутриціологиня Анастасія поділилася корисною інформацією в Instagram про те, як і чому на хлібі утворюється пліснява, і як її уникнути. Найнебезпечнішим хлібом може бути будь-який, якщо на ньому є цвіль! Найчастіше на хлібі розвивається зелена, чорнильна (синьо-зелена) та чорна пліснява. Найотруйніша – жовта пліснява (Aspergillus flavus) та чорна – (Aspergillus fumigatus).

Варто зазначити, що жовта пліснява та чорна продукує сильний мікотоксин, який також називають афлатоксином. Зустріч його з організмом людини небажана і вкрай небезпечна – він спричиняє тяжкі подраздення легень і може призводити до смерті.

Важливо знати, що вживання продуктів із пліснявою може мати серйозні наслідки для здоров'я. Мікроскопічні гриби, що з'явилися на їжі, в процесі свого росту виділяють особливий вид токсинів – мікотоксини. Деякі види мікотоксинів можуть стати причиною нудоти, блювання та діареї. Тому, будь-якийхліб, на якому ви бачите цвіль, потрібно покласти в пакет і викинути, ні в якому разі не обрізати її.

Найпоширеніша причина виникнення цвілі на хлібі та продуктах – неправильне зберігання! "Причиною активності колонії грибків є певні компоненти у складі хліба. І це не означає, що кольорова пліснява – це хімія. Все залежить від того, які грибки розмножуються. Зелений колір – потрібні дріжджі, кисломолочні продукти, фрукти. Холод вона не любить, розмножується тільки в теплі.Чорний – хліб, фрукти, овочі. Розмножується у вологому середовищі. Рожева – звичайно виникає на залишках їжі. Чомусь її бояться найбільше, але це безпідставно. Біла – вона більше по дереву. Хлібниці, досточки!", – розповіла нутріціологиня.

Як уникнути цвілі на хлібі?

По-перше, потрібно зберігати строго згідно умов на етикетці. По-друге, влітку купувати в магазинах, в яких встановлені вентиляції та кондиціонери. Можна в холодильнику зберігати. Навіть заморожувати можна, там навіть зростання цвілі сповільнюється, але черствіє трохи швидше. І хліб в упаковці не кладіть під сонячним промінням. Волога не випаровується і створюються дуже сприятливі умови для розвитку цвілі", – підсумувала експертка.

Господиням на замітку! Як правильно додавати соду в тісто, щоб випічка піднялася

понеділок, 24 лютий 2025, 7:12

Соду ми часто додаємо до тіста під час приготування випічки. Найчастіше її додають для того, щоб випічка піднялася, передають Патріоти України. Але сода сама по собі не може гарантувати результату. Для того, щоб відбулася потрібна хімічна реакція, її в...

Народні прикмети на 24 лютого. Чому українським жінкам та дівчатам цього дня заборонялося заплітати волосся

понеділок, 24 лютий 2025, 7:05

Християни східного обряду 24 лютого за новим стилем відзначає здобуття голови Іоанна Предтечі. В Іванів день на українців чекали перших ознак весни. У лісах вже з'являлися перші підсніжники та проліски. Починали прилітати та будувати гнізда перелітні п...