Є причина! Вчені пояснили, чому ніколи не треба слухати порад щодо здоров’я від найстаріших людей у ​​світі

Вчені намагаються з’ясувати, чому деякі люди живуть понад 100 років. Але експерти наголошують, що при цьому краще уникати порад від довголітніх, передають Патріоти України

Науковці стверджують, що існує дві основні теорії, які пояснюють довголіття. І обидві попереджають: "Ніколи, ніколи не приймайте поради щодо здоров’я та способу життя від столітнього", адже вони, за словами дослідників, є малоефективними, пише TheGuardian.

Минулого тижня у віці 117 років померла найстаріша людина у світі – Марія Браньяс Морера. Після кончини рекордсменки, багато людей задумалися про секрети довгого життя.

Згідно з вебсайтом Книги рекордів Гіннесса, Браньяс вважала, що її довголіття пов’язане з "порядком, спокоєм, добрим зв’язком із сім’єю та друзями, контактом із природою, емоційною стабільністю, відсутністю хвилювань і жалю, великою кількістю позитиву та триманням подалі від токсичних людей".Проте професор біогеронтології з Брайтонського університету Річард Фарагер сказав, що насправді вчені все ще намагаються з’ясувати, чому деякі люди живуть понад 100 років. І за його словами, не варто дослухатись до усіх порад довгожителів, адже кожна людина особлива і тому ці поради не можна застосовувати для усіх.

Фарагер сказав, що існує дві основні теорії, які пояснюють довге життя. Перша, за його словами стверджує, що деяким людям просто пощастило. Тобто лише тому, що столітні люди мали певні звички, це не означало, що ці звички були рушійною силою їхнього довголіття.

"Те, що ви вижили, викурюючи по 60 сигарет на день, не означає, що це корисно для вас", – каже Фарагер

Друга теорія, за словами науковця, полягає в тому, що столітні люди мають специфічні генетичні особливості, які дозволяють їм жити довше.

Річард Фарагер наголосив, що обидві теорії призвели до одного попередження. "Ніколи, ніколи не приймайте поради щодо здоров’я та способу життя від столітнього. Більшість столітніх людей найчастіше – і це узагальнення – не роблять багато фізичних вправ. Досить часто їхній раціон досить нездоровий", – сказав професор.

Річард Фарагер також додав, що деякі столітні люди є курцями. "Це суперечить багатьом наявним у нас епідеміологічним доказам того, як продовжити здорову тривалість життя", – мовив він.

Вчений навів приклад великого дослідження, яке показало, що відмова від куріння, виконання фізичних вправ, пиття в помірних кількостях і споживання п’яти порцій фруктів і овочів на день можуть збільшити тривалість життя до 14 років.

"Той факт, що довгожителі роблять багато з цих нездорових вчинків і все ще просто тримаються за життя, говорить про те, що їм або пощастило, або вони зазвичай дуже добре генетично обдаровані", – зауважив Фарагер.

Марія Браньяс одного разу визнала, що удача зіграла певну роль у її довгому житті, тоді як її дочка Роза Морет пояснила це генетикою. "Вона ніколи не зверталася до лікарні, вона ніколи не ламала жодної кістки, вона в порядку, у неї нічого не болить", – сказала Морет регіональному каталонському телебаченню у 2023 році.

А ви це знали? Чи треба мити пшоно перед варінням

вівторок, 10 вересень 2024, 7:10

Багато господинь при приготуванні каші з тієї чи іншої крупи часто запитують про необхідність попереднього промивання, передають Патріоти України. З одного боку, миття здається цілком логічним етапом підготовки продукту, оскільки дозволяє позбутися мож...

Народні прикмети на 10 вересня. Що цього дня спрадавна робили українці аби привернути у свій дім щастя

вівторок, 10 вересень 2024, 7:05

10 вересня за новим церковним календарем (23 вересня за старим) - день пам'яті святителів Петра і Павла, єпископів Нікейських, і преподобного Павла Послушливого, Києво-Печерського. . За старим календарним стилем - день пам'яті святої Анни Пророчиці, І...