Страви з картоплі готують майже в кожній родині, але лише досвідчена господиня знає, що викидати картопляні шкірки зовсім не варто, передають Патріоти України.
Чому не можна викидати картопляну шкірку? Річ у тому, що цьому, на перший погляд, марному продукту можна знайти застосування на дачі, а саме - приготувати добриво, за яке багато культур скажуть "спасибі".
Шкірка від картоплі містить крохмаль, глюкозу, вітамін С, органічні кислоти, жири і мінеральні солі. Цей продукт добре переробляється бактеріями, в процесі чого в ґрунт і потрапляють корисні речовини. Макро- і мікроелементів у шкірках настільки багато, що вони сміливо можуть конкурувати з деякими магазинними мінеральними комплексами. При цьому добриво зі шкурок картоплі - абсолютно натуральне, тому можна не переживати про хімікати в овочах і фруктах.
В цілому, картопляні шкірки підвищують родючість землі й позитивно впливають на зростання посаджених рослин. Крім того, під час гниття виробляється тепло, завдяки чому ґрунт швидше прогрівається.Ще один плюс в тому, що перегодувати рослини або спалити кореневу систему картопляними шкірками неможливо.
Найпростіший спосіб удобрити сад і город картопляними шкірками - це розкидати їх по ділянці, а потім перекопати землю. Такий метод підгодівлі можна використовувати як навесні, перед посадкою культур, так і восени - після збирання врожаю.
Картопляний відвар для рослин - ще один спосіб підгодівлі. Щоб його приготувати, залийте шкірки окропом, дайте настоятися кілька днів. Потім процідіть і поливайте культури під корінь кожні 2 тижні.
З картопляного лушпиння можна приготувати поживну суміш для саду та городу. Для цього заморожені або підсушені шкурки помістіть в бочку і залийте гарячою водою. Суміш повинна постояти кілька днів, періодично її потрібно помішувати. Така підгодівля підвищує родючість ґрунту. Її рекомендують застосовувати перед висаджуванням розсади.
Найкращий варіант - це приготувати борошно з картопляних шкірок. Для цього спочатку їх потрібно промити, висушити і подрібнити в блендері або м'ясорубці. Отриманим порошком потрібно посипати ґрунт навколо рослин і чагарників. Зберігати таку муку рекомендується в ганчір'яних мішках.
До слова, сушити картопляні шкірки можна на батареї або в духовці - досить двох-трьох годин при 140 градусах на кожну партію.
Добриво зі шкурок картоплі категорично не підходить рослинам сімейства пасльонових, таким як:
Огірки, кавуни, гарбузи, кабачки можна поливати картопляним відваром з невеликою кількістю гущі прямо під корінь. Рослини сімейства хрестоцвітних (бруква, капуста і ріпа) добре сприймають полив під корінь процідженим розчином борошна з картопляного лушпиння.
Червона і чорна смородина порадує великим урожаєм, якщо ви почастуєте її такою підгодівлею. Це її найулюбленіше добриво. Крохмаль, глюкоза і калій, що містяться у шкірках картоплі, роблять ягоди соковитішими і солодшими. Кімнатні та садові квіти, особливо кущові, також можна підгодовувати таким добривом.
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...