"Хороший" і "поганий" холестерин. Зв'язок із хворобами серця та найправильніша дієта

Холестерин (холестерол) – це воскоподібна речовина з групи поліциклічних жирних спиртів. До 80-90% холестерину виробляється у нашому організмі – у печінці, надниркових залозах, стінках кишечника, яєчниках. Решта 10-20% надходять з їжею.

Холестерин не розчиняється у воді, оскільки за консистенцією схожий на віск. Тому в організмі він циркулює у формі ліпопротеїдів – комплексів з холестерину і білків, жирів та ін.

Типи ліпопротеїдів

Існують ліпопротеїди трьох різновидів:

  • ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) – "хороший" холестерин. ЛПВЩ виводять холестеринові "надлишки" з тканин і направляють їх у жовчний міхур. У цих сполуках, крім холестерину, міститься багато білків і мало жирів. Аналіз на ліпопротеїди високої щільності обов'язково проводиться при діагностиці серцево-судинних захворювань – окремо або в рамках ліпідограми;
  • ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) – багато жирів і мало білків;
  • ліпопротеїди дуже низької щільності (ЛПДНЩ) – дуже багато жирів, білки практично відсутні.

ЛПНЩ і ЛПДНЩ – це "поганий" холестерин. Він утворює нерозчинні бляшки в судинах, закупорюючи їх – так розвивається атеросклероз, основна причина ішемічної хвороби серця (ІХС), інсультів, інфарктів, різних гангрен, сліпоти та інших страшних діагнозів.

Головний орган, який виробляє холестерин, – печінка. Вона синтезує ліпопротеїди та інші жири з вуглеводів. Холестерин є "будівельним матеріалом" для мембран (оболонок) всіх клітин.

Для організму, який росте, практично не існує загрози надлишку холестерину (за відсутності вродженої патології – спадкової гіперхолестеринемії). Але приблизно до 25-30 років організм повністю закінчує своє "будівництво", – а от печінка ніколи не припиняє синтезувати холестерин з вуглеводів. Тоді "зайві" ліпопротеїди починають надходити в кров, утворюючи бляшки, що звужують просвіт судин.

Крім того, холестерином "переповнюється" і жовчний міхур – у ньому утворюються холестеринові конкременти (камені). Такі камені, на відміну від білірубінових, практично неможливо розчинити за допомогою ліків через воскоподібну консистенцію самого холестерину. Тому найчастіше потрібне хірургічне втручання – видалення жовчного міхура (холецистектомія).

Саме тому рекомендується якомога раніше переглянути деякі шкідливі харчові звички за їх наявності. Крім того, необхідно регулярно перевіряти рівні всіх фракцій ліпопротеїдів, здаючи кров у лабораторії. Особливо це стосується людей з групи ризику – із зайвою вагою, гіпертонією, курців, а також усіх, хто веде малорухливий спосіб життя.

Оскільки з їжею ми отримуємо лише незначну кількість холестерину, а основна його частина (80-90%) виробляється ендогенно, переважно печінкою, яка перетворює вуглеводи на холестерин, – за допомогою дієти треба впливати саме на ці ендогенні процеси.

Холестерин і раціон харчування. Омега-3

Сучасні дослідження доводять, що підвищення "поганого" холестерину практично не пов'язане із вживанням м'яса і тваринних жирів. "Сировиною" для вироблення ліпопротеїдів низької щільності в печінці служать насамперед швидкі вуглеводи, цукор і транс-жири (жири, вироблені штучно).

Що стосується транс-жирів – вони можуть підстерігати нас навіть у найнешкідливіших, на перший погляд, продуктах. Наприклад, у маргарині, на етикетці якого є позначка "без холестерину", міститься гідрогенізована рослинна олія. У ній, у свою чергу, містяться транс-ізомери жирних кислот. Ці речовини безпосередньо впливають на печінку, підвищуючи рівень "поганого" холестерину і, відповідно, ризик розвитку атеросклерозу та захворювань серцево-судинної системи.

Тому зміна харчової поведінки за підвищеного рівня холестерину в ідеалі має на увазі не відмову від м'яса та/або яєць, а суворе обмеження швидких вуглеводів, транс-жирів і цукру, щоб не допустити перетворення в печінці великих кількостей глюкози на холестерин.

Не забувайте, що відмова від тваринних жирів, субпродуктів або яєць без медичних показань може завдати організму серйозної шкоди, оскільки позбавить його величезної кількості незамінних амінокислот та інших корисних речовин, які не містяться в достатньої кількості у рослинній їжі.

Крім того, рекомендується дотримуватись принципів "середземноморської дієти" і включити в раціон продукти або біодобавки з високим вмістом поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) класу Омега-3.

Важливо! Прийом Омега-3 для профілактики атеросклерозу має сенс лише у високих дозуваннях – 2-4 грами на добу. До того ж, ці ПНЖК мають досить багато протипоказань і побічних ефектів – зокрема вони підвищують ризик кровотеч, а також рівень цукру в крові при діабеті 2 типу, протипоказані при захворюваннях щитовидної залози, у першому триместрі вагітності, при сечокам'яній / жовчокам'яній хворобах тощо. Тому приймати такі добавки можна тільки після консультації лікаря.

Дбайте про своє здоров'я! Уникнути атеросклерозу значно простіше, ніж вилікувати його.

Швидко й смачно! Як приготувати гречаники - альтернативу дерунам

вівторок, 25 червень 2024, 18:07

Деруни готують частіше, ніж гречаники. Якщо ви їх скуштуєте, то зміните свою думку. Зрештою, це не тільки смачно, але й корисно. Читайте рецепт приготування далі у статті, передають Патріоти України. Для приготування вам потрібні такі компоненти:. Цибу...

А ви це знали? Чому не можна заливати чай окропом

вівторок, 25 червень 2024, 17:30

Чай - улюблений напій багатьох українців. Однак, мало хто задумується про те, що неправильна температура води під час заварювання повністю його псує, передають Патріоти України. Через окріп смак та аромат чаю можуть бути повністю зіпсовані. А ще неправ...