Кущі ломитимуться від смачних плодів: Як виростити небувалий урожай помідорів

Хороший урожай - це, мабуть, найголовніший результат, заради якого кожен дачник вкладає свою працю в присадибну ділянку. Щоби виростити багатий урожай томатів, потрібно слідувати декільком важливим правилам з догляду за рослиною. Таких "помідорних секретів" не так вже й багато, але, застосувавши їх на практиці, ви точно порадієте результату. передають Патріоти України.

Як виростити багатий урожай помідорів

Урожайність томатів підвищиться приблизно на 20%, якщо під час цвітіння другої і третьої квіткових кистей обприскувати їх слабким розчином борної кислоти.

Чим корисна борна кислота для томатів:

  • підсилює цвітіння;
  • сприяє утворенню зав'язей;
  • перешкоджає гниттю помідорів у разі надлишку вологості;
  • робить рослину більш стійкою до хвороб;
  • збільшує приплив цукру до плодів, насіння.

Щоби приготувати розчин для обприскування томатів, потрібно 10 г (0,5 чайної ложки без верху) борної кислоти розвести в склянці гарячої води, а потім додати 10 літрів води.

Цим розчином цілком достатньо обприскати помідори 1-2 рази. Між підгодівлею повинно пройти щонайменше десять днів

Як підгортати помідори

Міцне та сильне коріння - ще одна запорука шикарного врожаю помідорів. Коли коріння росте, рослину потрібно підгортати.

У помідорів коренева маса росте не постійно, а періодами. Час, коли треба підгортати, рослини підкажуть самі. Слідкуйте за стеблом: якщо біля самої землі на ньому з'явилися невеликі опуклості, схожі на пухирці — значить, можна в перший раз підгорнути кущ вологою землею.

Час другого підгортання настає тоді, коли стебло біля самої землі поміняло колір із зеленого на синюватий.

Мульчування підвищить врожайність томатів на 25-30%

Користь мульчування незаперечна, адже під шаром мульчі не утворюється ґрунтова кірка, зберігається волога, не порушується структура ґрунту, не проростають бур'яни і не оголюються при поливі коріння.

Мульчувати томати можна сіном, соломою, компостом, тирсою, газетним папером, опалим листям, скошеною травою, деревною корою, хвоєю, торфом і навіть власним листям.

Як вирощувати помідори в теплиці - секрети садівників

Помідорам, які ростуть в теплиці, пощастило менше, ніж тим, що "живуть" на вулиці. У закритому приміщенні у томатів немає помічників для запилення - вітру і комах, тому їм потрібна допомога. Для цього достатньо раз на кілька днів трохи струшувати квіткові кисті.

Одразу після струшування всіх кущів квіти потрібно обприскати або полити ґрунт, а ще через півтори-дві години провітрити теплицю.

Також помідорам у теплиці сподобається, якщо ви їх посадите зі сходу на захід. Це забезпечить рівномірніше освітлення всіх кущів. Вони добре прогріватимуться вранці та мінімально затінюватимуться сусідніми рядами опівдні. В результаті світловий день для томатів збільшитися, а значить врожайність підвищиться.

Пасинкування і видалення листя томатів

Щоби помідори віддавали всі свої сили на плодоношення, рослину потрібно пасинкувати (тобто видаляти зайві пагони) і обривати листя.

Досвідчені городники радять відрізати із середини (кінця) червня по кілька нижніх листочків щотижня аж до першого суцвіття. Видаляти листя рекомендується в суху теплу погоду, в ранкові години, щоби ранка встигла затягнутися і не стала воротами для інфекції.

Важливе правило: поки в кисті не зав'язалися всі плоди, зверху (над пензлем) все листя має бути "в наявності".

Чим підгодувати томати, щоби був хороший урожай

Позакоренева підгодівля допоможе отримати більш ранній урожай, адже вона доставляє поживні речовини в організм рослини набагато швидше, ніж коренева. Її найкраще проводити раз на 7-9 днів в безвітряну погоду увечері.

Що використовувати для позакореневої підгодівлі:

  • сечовину (на 10 л — 1 ч. ложку);
  • калієву селітру або монофосфат калію (на 10 л - 1 ч. ложку);
  • кальцієву селітру (на 10 л - 1 ч. ложку);
  • 1 л сироватки + 20 крапель йоду на 10 л води.

Коли настане час плодоношення, можна перейти до кореневої підгодівлі помідорових кущів. Найпопулярніші підгодівлі:

  • Зола для помідорів. Після поливу або дощу насипте під кущі суху золу з розрахунку 3-4 ст. л. на 1 кв. м. Її можна вносити упродовж усього періоду плодоношення кожні 10-14 днів;
  • Дріжджова підгодівля для помідорів. 10 г сухих дріжджів і 30-40 г цукру розбавити в 10 літрах теплої води. Розчин залишити на сонці на 2-3 години, потім розвести водою в пропорції 1 до 5 і поливати рослини.
  • Відро об'ємом 10 л наповнити коров'яком, взяти 2 лопати золи, 2 кг дріжджів, 3 л сироватки і відро кропиви (10 л). Додайте все це в бочку і залийте водою. Дайте настоятися впродовж двох тижнів. Отриманий розчин розбавте водою в пропорції 1:10 і поливайте рослини під корінь 1 раз в 7-10 днів.

І, наостанок, восени коли урожай буде зібрано, не поспішайте, викидати бадилля томатів. Справа в тому, що помідори вимогливі до якості ґрунту й чудово ростуть на своєму ж бадиллі. Його потрібно подрібнити і закласти у ґрунт. Навесні на це ж місце посадіть розсаду і ви здивуєтеся розкішному врожаю.

Що заважає вашому щастю? Цей тест у картинці визначить життєву перешкоду

середа, 24 квітень 2024, 15:14

Ми протягом усього життя стикаємося з різними проблемами, і постійно чогось нам не вистачає. Психологічний тест у картинці визначить, що заважає вашому щастю, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і виберіть тварину, яка вам найбільше спо...

Психологічний тест! Улюблена пора року може багато розповісти про вашу сутність

середа, 24 квітень 2024, 14:13

Пропонуємо прийти психологічний тест, який допоможе розкрити вашу справжню сутність. Виберіть свою улюблену пору року для відпочинку: весну, літо, осінь або зиму. Відповідь вкаже на ваші унікальні характеристики, передають Патріоти України. Людей, які...