"Майже у кожної господині є пряність у вигляді коричневого порошку в баночці або герметичному пакеті з написом «кориця». Її часто додають до печених яблук або в випічку, щоб зробити ці страви більш ароматними і приємними на смак. Але що ще, крім аромату і смаку може дати кориця людині? Чи є від неї якась користь або може бути потрібно з обережністю її застосовувати?", - пише на своїй сторінці у "Фейсбук" лікар-дієтолог Світлана Фус, передають Патріоти України, та продовжує:
"Корицю отримують з кори вічнозеленого дерева коричника. Кору згортають в трубочку і висушують. В такому вигляді її можна бачити в продажу. Але в основному після висушування її подрібнюють і продають у вигляді порошку.
Ефірна олія, що знаходиться в корі надає цій прянощі неповторний аромат і смак. Основний компонент ефірного масла - коричний альдегід. Завдяки йому, як вважається, кориця завдячує більшістю своїх корисних для здоров'я властивостей. Дослідження показали, що в кориці вища кількість антиоксидантів серед усіх прянощів. Крім того, містить в собі дубильні речовини і активні речовини з антимікробними і протигрибковими властивостями. Екстракти і ефірна олія кориці є цінним компонентом ліків проти застуди, їх використовують в дерматології та стоматології для поліпшення загоєння ран на шкірі і слизовій порожнини рота. Ці властивості знайшли застосування і в домашньому консервуванні - пряність допомагає довше зберігати продукти, приготовані маринади. Крім того, кориця в випічці може істотно знизити кількість цукру, що додається.
Зараз часто бачу в Інтернеті рекомендації щодо використання кориці для схуднення. І правда, дані деяких досліджень показують, що прянощі, такі як кориця і перець чилі, можуть збільшити швидкість метаболізму. Одне дослідження навіть показало, що коричний альдегід спонукає жирові клітини спалювати свій жир і допомагає захистити організм від ожиріння. Однак потрібно знати, що вміст цієї речовини в самій прянощі недостатній для того, щоб викликати такий ефект. Тому давайте не будемо чекати чудес від прянощів і збережемо здоровий глузд! Треба розуміти: схуднути, не докладаючи до цього ніяких зусиль, не можна. Насправді сприяти схудненню може проста заміна цукру на солодкувату за смаком корицю в деяких стравах та відмова від солодкого.
Кориця безпечна, але вживати її треба помірно. Це пов'язано з вмістом кумарину, який є антагоністом вітаміну К і у великих кількостях може викликати побічні ефекти: пошкоджувати печінку і впливати на згортання крові. Цю пряність не слід використовувати при схильності до кровотеч, її необхідно виключити з раціону вагітних жінок.
Ці застереження в основному відносяться до китайської кориці, де вміст кумарину більший, ніж в цейлонській. Але не дивлячись на те, звідки до нас прибула кориця, дорослі можуть вживати її не більше ніж 1 чайна ложка в день. Для дітей безпечна кількість ще менше.
Використовувати корицю можна не тільки в випічці. Її додають в каву або чай, посипають нею кашу, або додають в кефір і йогурт. Всього щіпка кориці може перетворити кефір, вівсяну кашу на воді та інші прісні страви в задоволення і ласощі. Головне при регулярному вживанні не перевищувати її допустиму норму".
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...