Може давати серйозні побічні ефекти: Лікар попередила про небезпеку популярної пряності

Дорослі можуть вживати не більше 1 чайної ложки кориці в день. Для дітей безпечна кількість ще менше.

"Майже у кожної господині є пряність у вигляді коричневого порошку в баночці або герметичному пакеті з написом «кориця». Її часто додають до печених яблук або в випічку, щоб зробити ці страви більш ароматними і приємними на смак. Але що ще, крім аромату і смаку може дати кориця людині? Чи є від неї якась користь або може бути потрібно з обережністю її застосовувати?", - пише на своїй сторінці у "Фейсбук" лікар-дієтолог Світлана Фус, передають Патріоти України, та продовжує:

"Корицю отримують з кори вічнозеленого дерева коричника. Кору згортають в трубочку і висушують. В такому вигляді її можна бачити в продажу. Але в основному після висушування її подрібнюють і продають у вигляді порошку.

Ефірна олія, що знаходиться в корі надає цій прянощі неповторний аромат і смак. Основний компонент ефірного масла - коричний альдегід. Завдяки йому, як вважається, кориця завдячує більшістю своїх корисних для здоров'я властивостей. Дослідження показали, що в кориці вища кількість антиоксидантів серед усіх прянощів. Крім того, містить в собі дубильні речовини і активні речовини з антимікробними і протигрибковими властивостями. Екстракти і ефірна олія кориці є цінним компонентом ліків проти застуди, їх використовують в дерматології та стоматології для поліпшення загоєння ран на шкірі і слизовій порожнини рота. Ці властивості знайшли застосування і в домашньому консервуванні - пряність допомагає довше зберігати продукти, приготовані маринади. Крім того, кориця в випічці може істотно знизити кількість цукру, що додається.

Зараз часто бачу в Інтернеті рекомендації щодо використання кориці для схуднення. І правда, дані деяких досліджень показують, що прянощі, такі як кориця і перець чилі, можуть збільшити швидкість метаболізму. Одне дослідження навіть показало, що коричний альдегід спонукає жирові клітини спалювати свій жир і допомагає захистити організм від ожиріння. Однак потрібно знати, що вміст цієї речовини в самій прянощі недостатній для того, щоб викликати такий ефект. Тому давайте не будемо чекати чудес від прянощів і збережемо здоровий глузд! Треба розуміти: схуднути, не докладаючи до цього ніяких зусиль, не можна. Насправді сприяти схудненню може проста заміна цукру на солодкувату за смаком корицю в деяких стравах та відмова від солодкого.

Кориця безпечна, але вживати її треба помірно. Це пов'язано з вмістом кумарину, який є антагоністом вітаміну К і у великих кількостях може викликати побічні ефекти: пошкоджувати печінку і впливати на згортання крові. Цю пряність не слід використовувати при схильності до кровотеч, її необхідно виключити з раціону вагітних жінок.

Ці застереження в основному відносяться до китайської кориці, де вміст кумарину більший, ніж в цейлонській. Але не дивлячись на те, звідки до нас прибула кориця, дорослі можуть вживати її не більше ніж 1 чайна ложка в день. Для дітей безпечна кількість ще менше.

Використовувати корицю можна не тільки в випічці. Її додають в каву або чай, посипають нею кашу, або додають в кефір і йогурт. Всього щіпка кориці може перетворити кефір, вівсяну кашу на воді та інші прісні страви в задоволення і ласощі. Головне при регулярному вживанні не перевищувати її допустиму норму".

Це роблять майже всі, але: Так розморожувати м’ясо категорично не можна

вівторок, 5 серпень 2025, 18:39

Розморожування м’яса при кімнатній температурі - найпоширеніша помилка, яку допускають на кухні. Багато хто просто залишає продукт на столі, щоб той швидше відтанув. Але цей зручний метод може зробити м’ясо небезпечним для вживання - особливо влітку, к...

Що додати до кави? Три ідеї, які вас здивують!

вівторок, 5 серпень 2025, 18:08

У середній чашці кави міститься близько 140 мг кофеїну. За даними FDA, безпечна добова норма кофеїну -- до 400 мг, що приблизно дорівнює чотирьом чашкам кави, передають Патріоти України. Доктор наголошує: трохи цукру може покращити роботу мозку, але в...