Не готуйте його в жодному разі! Названо найнебезпечніший маринад для шашликів - при смаженні виділяються канцерогени

З приходом в Україну весняного тепла, багато хто відправляється на природу, щоб приготувати м'ясо на мангалі. Шашлик на дровах на природі - відмінне проведення часу вихідного дня, але така страва може завдати шкоди здоров'ю. Особливо якщо його неправильно замаринувати, передають Патріоти України.

За словами лікаря-дієтолога Ірини Морозової, найнебезпечнішими є маринади, приготовані на основі оцту або майонезу. Майонез при впливі високих температур виділяє канцерогенні речовини, крім того, він дуже жирний, а зловживання оцтом призводить до проблем з ШКТ і нирками.

"Я нерідко стикаюся з тим, що шашлик маринують в майонезі - це чи не найгірший варіант для тих, кому дорого здоров'я. При впливі високих температур майонез виділяє канцерогенні речовини, не кажучи вже про те, що така кількість жирів просто неприйнятна", - зазначила лікар. Якщо ж маринувати м'ясо в оцті, можна зіткнутися з проблемами шлунково-кишкового тракту і нирок. Причому той же майонез, крім інших компонентів, містить у собі оцет.

Не рекомендує лікар використовувати ще один досить поширений маринад - кефір. Хоча, вважається, що він робить м'ясо м'яким. Річ у тому, що кефір перешкоджає засвоєнню організмом заліза і білка, що міститься в м'ясі. "Мало того, що ви шкодите собі смаженим м'ясом і важкою їжею, організм ще і не в змозі отримати з неї нічого корисного - ні білка, ні мікроелементів", - говорить Морозова. Замість цього лікар запропонувала відмінну альтернативу - "здоровий маринад" на основі кмину, цибулі, зелені і трав.

Будуть як нові! Як швидко почистити прикраси із срібла

субота, 22 листопад 2025, 13:08

Ви купуєте срібні прикраси чи столове приладдя, тому що вони мають гарний вигляд, але з часом ці предмети втрачають блиск. Абсолютно нормально, що вони починають чорніти, і вам просто потрібно якось позбутися цього потьмяніння. Звичайно, є спеціальні з...

А ви це знали? Кому не можна їсти сало

субота, 22 листопад 2025, 12:45

Українці люблять сало - це відомий факт. Сало входить у багато страв української кухні. Воно довго зберігається й завжди втамує голод, коли немає змоги готувати. Але сало можна їсти не всім, передають Патріоти України. Так, про сало потрібно забути люд...