Не готуйте його в жодному разі! Названо найнебезпечніший маринад для шашликів - при смаженні виділяються канцерогени

З приходом в Україну весняного тепла, багато хто відправляється на природу, щоб приготувати м'ясо на мангалі. Шашлик на дровах на природі - відмінне проведення часу вихідного дня, але така страва може завдати шкоди здоров'ю. Особливо якщо його неправильно замаринувати, передають Патріоти України.

За словами лікаря-дієтолога Ірини Морозової, найнебезпечнішими є маринади, приготовані на основі оцту або майонезу. Майонез при впливі високих температур виділяє канцерогенні речовини, крім того, він дуже жирний, а зловживання оцтом призводить до проблем з ШКТ і нирками.

"Я нерідко стикаюся з тим, що шашлик маринують в майонезі - це чи не найгірший варіант для тих, кому дорого здоров'я. При впливі високих температур майонез виділяє канцерогенні речовини, не кажучи вже про те, що така кількість жирів просто неприйнятна", - зазначила лікар. Якщо ж маринувати м'ясо в оцті, можна зіткнутися з проблемами шлунково-кишкового тракту і нирок. Причому той же майонез, крім інших компонентів, містить у собі оцет.

Не рекомендує лікар використовувати ще один досить поширений маринад - кефір. Хоча, вважається, що він робить м'ясо м'яким. Річ у тому, що кефір перешкоджає засвоєнню організмом заліза і білка, що міститься в м'ясі. "Мало того, що ви шкодите собі смаженим м'ясом і важкою їжею, організм ще і не в змозі отримати з неї нічого корисного - ні білка, ні мікроелементів", - говорить Морозова. Замість цього лікар запропонувала відмінну альтернативу - "здоровий маринад" на основі кмину, цибулі, зелені і трав.

Ефект може здивувати! Що відбувається з тиском, коли ви п'єте чай із шоколадом

понеділок, 9 червень 2025, 6:30

Коли ви п’єте чай із шоколадом, на артеріальний тиск можуть впливати кілька активних речовин, зокрема кофеїн, теобромін і теїн (той самий кофеїн у чаї). Ось що відбувається, передають Патріоти України.

Велика небезпека! Який оселедець краще не купувати та чому - ви могли це не знати

понеділок, 9 червень 2025, 5:40

Оселедець - один з найулюбленіших продуктів на столі українців. Його додають до салатів, подають із цибулею, картоплею чи просто як закуску. Але не кожен такий продукт у магазині є безпечним. Який оселедець краще оминати та як вибрати гарний - читайте ...