Не підгорить і не просяде: Як спекти ідеальну паску на Великдень

Готувати паску - відповідальна справа. Тісто цієї святкової випічки дуже делікатне і вимагає уваги до деталей. Бувають і непередбачувані ситуації. Що робити, коли не піднімається паска, пригорає зверху чи просідає - читайте в матеріалі ТСН.ua, передають Патріоти України.

Секрети пухкої паски

Найскладніша частина всього процесу — підготувати тісто для паски. Щоб воно вийшло пухким, не потрібно шкодувати часу й сил. Вимішувати тісто для паски потрібно доти, доки воно почне відставати від рук.

Також дуже важливо добре просіяти борошно. Щоб святкова випічка була максимально пухкою і повітряною, можна додати невелику кількість рому чи коньяку, якщо рецепт це дозволяє зробити.

Що робити, якщо паска не пропеклася

Часто зовні паска вже виглядає готовою, але всередині тісто залишається сирим. Щоб уникнути проблеми, потрібно чітко дотримуватися всіх пунктів рецепту, випікати святковий десерт не менше 30 хвилин (якщо вага тіста менше 1 кг), 45 хвилин (якщо вага тіста 1 кг) чи 1 години (якщо вага тіста 1,5 кг). Можна орієнтуватися по тому, як тісто росте в духовці, якщо воно піднімається, то, відповідно, і рівномірно пропікається.

Невпевнені, що паска добре пропеклася? Її готовність можна перевірити за допомогою зубочистки. Акуратно встроміть її у випічку та вийміть. Суха зубочистка означає, що паска готова. Якщо ж ні — потрібно ще залишити її в духовці.

Паска не відстає від форми: що робити

Навіть паперові форми перед випіканням паски потрібно обов'язково змащувати всередині маслом, смальцем чи олією. Також не варто одразу після випікання виймати випічку. Зачекайте, поки вона охолоне.

Що робити, коли не піднімається паска

Щоб тісто добре підійшло, потрібно, щоб всі інгредієнти і саме приміщення, де ви будете випікати святковий десерт, не були прохолодними. Оптимальною вважається температура повітря близько 25 градусів. Залиште тісто в тихій кімнаті без протягів і зайвих шумів.

Що робити, щоб паска не просіла в духовці? Ця проблема також часто трапляється, навіть тоді, коли всі пункти рецепту були ретельно виконані. Не варто відчиняти дверцята духовки доти, доки паска повністю не пропечеться.

Що робити, щоб паска не пригоріла згори чи збоку

Насамперед дуже важливо добре прогріти духовку. Не можна ставити випічку до холодної духовки, тому що вона може "впасти" у процесі випікання. А під час різкого збільшення температури боки і поверхня паски пригорають. Тому фахівці радять розігрівати хоча б до температури 150-170 градусів. Щоб святкова випічка не була сухою, поставте до духовки додатково ємність із водою.

Якщо помітили, що паска почала пригорати згори, одразу зменште температуру на 20 градусів, а потім прикрийте верхівку випічки фольгою чи вологим пергаментом.

Джерело: ТСН.ua

Дуже смачно! Ця запіканка з картоплі стане вашою улюбленою вечерею

четвер, 16 травень 2024, 18:07

Смачно нагодувати родину — це завдання із зірочкою. Кожен день хочеться щось іншого та нового. Картопля є одним із найулюбленіших коренеплодів, які запікають, варять, смажать. Пропонуємо вам ще один варіант страви для вечері, які вийде ніжним та аромат...

А ви це знали? Навіщо кидати в бульйон кубик льоду

четвер, 16 травень 2024, 17:07

Іноді професійні кулінари роблять дії, які здаються нам, кухарям-аматорам дивними. Один із найяскравіших прикладів – це використання льоду при приготуванні бульйону. Перед закипанням відвару деякі кухарі відправляють у каструлю кубик льоду. Недосвідчен...