Різдво - це тепле родинне свято, яке часто збирає всіх членів сімʼї за святковим столом. З давніх давно існує повірʼя, що у цей день на столі обовʼязково повинно бути 12 святкових страв. Наші предки з покоління в покоління передавали родинні рецепти страв, які прикрашали різдвяний стіл, передають Патріоти України.
Однак з часом традиції змінюються. Тому Фокус вирішив дізнатися у священника, які страви обовʼязково повинні бути на столі у цей день.Священик Іван Верескунпояснив, що ще з давніх часів вважалося, що на столі у Різдво повинні обовʼязково бути кутя, калач та узвар.
"Різдво Христове, це подія, яка міняє хід історії на землі. Вона повʼязує нас з народженням, з продовженням життя, вона також поєднує і живих, і спочилих. Основними стравами традиційними на різдвяному столі завжди були кутя, узвар і калач. Звісно є додаткові страви, які також мають символічне значення. Але кутя, узвар і калач — це основні символи воскресіння, життя, яке продовжується, смерті. В цих основних стравах відбувається поєднання і живих, і спочилих людей",- зазначив священник.
Він також наголосив, що традиція подавати ці продукти на святковий стіл була актуальна як у християнські, так і дохристиянські часи.
Як розповів священик Іван Верескун, у реаліях нашого сьогодення, різдвяний стіл не обов’язково заповнювати багатьма стравами, як раніше мова йшла про 12 страв. Він наголошує, що замість того, щоб стіл ламався від їжі, краще поділитися нею з нужденними, або кошти заплановані на свято розділити — частину для страв, а іншу для потреб армії, допомозі волонтерам, чи нужденним і тому подібне.
"Важливо, щоб все-таки різдвяний стіл, у сьогоднішніх реаліях, ніс у собі якусь добру справу. Ми можемо, наприклад, ту заплановану суму, чи кількість продуктів, які ми мали споживати, розділити з людьми малозабезпеченим, комусь задонатити, наприклад, військови на якусь частину, чи підтримати волонтерів. Не потрібно акцентувати увагу, щоб наш різдвяний стіл ламався. Варто направити наші ресурси на добру справу",- резюмував священник.
Українці з дідів-прадідів не починали б воєнних дій та багато іншого у найдовший день року, через виверені століттями народні прикмети. 22 червня за новим календарним стилем (5 липня - за старим) - день пам'яті священномученика Євсевія, єпископа Самоса...
Хоча кавуни можуть здаватися дуже схожими, вони ледь помітно відрізняються за зовнішнім виглядом, і саме ці деталі можуть розповісти вам найбільше. Солодкий кавун зазвичай має темно-зелену шкірку з чітко позначеними смужками. Якщо вона матова, а не бли...