Не забудьте! Священик назвав три основні страви, які повинні бути на різдвяному столі

Різдво - це тепле родинне свято, яке часто збирає всіх членів сімʼї за святковим столом. З давніх давно існує повірʼя, що у цей день на столі обовʼязково повинно бути 12 святкових страв. Наші предки з покоління в покоління передавали родинні рецепти страв, які прикрашали різдвяний стіл, передають Патріоти України.

Однак з часом традиції змінюються. Тому Фокус вирішив дізнатися у священника, які страви обовʼязково повинні бути на столі у цей день.Священик Іван Верескунпояснив, що ще з давніх часів вважалося, що на столі у Різдво повинні обовʼязково бути кутя, калач та узвар.

"Різдво Христове, це подія, яка міняє хід історії на землі. Вона повʼязує нас з народженням, з продовженням життя, вона також поєднує і живих, і спочилих. Основними стравами традиційними на різдвяному столі завжди були кутя, узвар і калач. Звісно є додаткові страви, які також мають символічне значення. Але кутя, узвар і калач — це основні символи воскресіння, життя, яке продовжується, смерті. В цих основних стравах відбувається поєднання і живих, і спочилих людей",- зазначив священник.

Він також наголосив, що традиція подавати ці продукти на святковий стіл була актуальна як у християнські, так і дохристиянські часи.

Як розповів священик Іван Верескун, у реаліях нашого сьогодення, різдвяний стіл не обов’язково заповнювати багатьма стравами, як раніше мова йшла про 12 страв. Він наголошує, що замість того, щоб стіл ламався від їжі, краще поділитися нею з нужденними, або кошти заплановані на свято розділити — частину для страв, а іншу для потреб армії, допомозі волонтерам, чи нужденним і тому подібне.

"Важливо, щоб все-таки різдвяний стіл, у сьогоднішніх реаліях, ніс у собі якусь добру справу. Ми можемо, наприклад, ту заплановану суму, чи кількість продуктів, які ми мали споживати, розділити з людьми малозабезпеченим, комусь задонатити, наприклад, військови на якусь частину, чи підтримати волонтерів. Не потрібно акцентувати увагу, щоб наш різдвяний стіл ламався. Варто направити наші ресурси на добру справу",- резюмував священник.

А ви це знали? Чому потрібно додати пшоно до свого раціону і як його правильно готувати

неділя, 2 листопад 2025, 7:42

Пшоно окультурений вид проса. Наразі у продажу присутнє лише шліфоване пшоно, бо жорстке лушпиння оболонок робить його складно їстівним. Готувати пшоно можна у вигляді каші, а також варити суп, додавати в салати, передають Патріоти України. Нутриціоло...

Вчені з'ясували, чому люди старіють по-різному

неділя, 2 листопад 2025, 7:33

Чому одні люди з роками виглядають енергійними та бадьорими, а інші - швидко старіють? Вчені виділяють кілька ключових факторів, які визначають темпи старіння, передають Патріоти України. 1. Генетика Ваші гени визначають не тільки зовнішність, а й шви...