Різдво - це тепле родинне свято, яке часто збирає всіх членів сімʼї за святковим столом. З давніх давно існує повірʼя, що у цей день на столі обовʼязково повинно бути 12 святкових страв. Наші предки з покоління в покоління передавали родинні рецепти страв, які прикрашали різдвяний стіл, передають Патріоти України.
Однак з часом традиції змінюються. Тому Фокус вирішив дізнатися у священника, які страви обовʼязково повинні бути на столі у цей день.Священик Іван Верескунпояснив, що ще з давніх часів вважалося, що на столі у Різдво повинні обовʼязково бути кутя, калач та узвар.
"Різдво Христове, це подія, яка міняє хід історії на землі. Вона повʼязує нас з народженням, з продовженням життя, вона також поєднує і живих, і спочилих. Основними стравами традиційними на різдвяному столі завжди були кутя, узвар і калач. Звісно є додаткові страви, які також мають символічне значення. Але кутя, узвар і калач — це основні символи воскресіння, життя, яке продовжується, смерті. В цих основних стравах відбувається поєднання і живих, і спочилих людей",- зазначив священник.
Він також наголосив, що традиція подавати ці продукти на святковий стіл була актуальна як у християнські, так і дохристиянські часи.
Як розповів священик Іван Верескун, у реаліях нашого сьогодення, різдвяний стіл не обов’язково заповнювати багатьма стравами, як раніше мова йшла про 12 страв. Він наголошує, що замість того, щоб стіл ламався від їжі, краще поділитися нею з нужденними, або кошти заплановані на свято розділити — частину для страв, а іншу для потреб армії, допомозі волонтерам, чи нужденним і тому подібне.
"Важливо, щоб все-таки різдвяний стіл, у сьогоднішніх реаліях, ніс у собі якусь добру справу. Ми можемо, наприклад, ту заплановану суму, чи кількість продуктів, які ми мали споживати, розділити з людьми малозабезпеченим, комусь задонатити, наприклад, військови на якусь частину, чи підтримати волонтерів. Не потрібно акцентувати увагу, щоб наш різдвяний стіл ламався. Варто направити наші ресурси на добру справу",- резюмував священник.
Здорове харчування має забезпечувати організм усіма необхідними поживними речовинами у збалансованому співвідношенні, передають Патріоти України. Проте не всі популярні дієти відповідають цим вимогам. Відомий дієтолог доктор Барек Кульчинський на своє...
Холодильник - незамінний герой кухні: він зберігає продукти свіжими, економить час і знижує ризик псування їжі. Але не все потребує холоду! Деякі продукти, якщо їх помістити в холодильник, можуть не лише втратити смак, а й стати потенційно небезпечними...