Ні, це не туалет: Названо найбрудніші місця в літаку, в яких повно вірусів та мікробів

Бронюючи місце в літаку, багато пасажирів намагаються уникати сидінь недалеко від вбиральні. І справа не тільки у неприємних запахах та частих чергах. Туалет традиційно є місцем скупчення хвороботворних мікробів, передають Патріоти України.

Це може бути несподіванкою, але найбрудніші місця в літаку знаходяться далеко від вбиральні. Де, згідно з останніми дослідженнями, міститься найбільше мікробів в салоні літаку – розповіло видання The List.

За даними Explore, на столиках міститься майже в 10 разів більше бактерій, ніж на кнопці зливу на унітазі. Ці поверхні також можуть накопичувати небезпечні віруси та мікроби, стійкі навіть до антибіотиків.

Наприклад, дослідники виявили стійку до метициліну Staphylococcus aureus – більш відому під абревіатурою MRSA – бактерію, яка може викликати шкірні інфекції, пневмонію або навіть сепсис.

Справжніми розсадниками мікробів є й наступні місця:

  • ковдри;
  • подушки;
  • вентиляційні отвори;
  • підлокітники.

Кишкова паличка найчастіше зустрічається не в туалеті, а на сидіннях та підлокітниках в салоні. Згідно з дослідженням 2013 року, опублікованим у Frontiers in Microbiology, кишкова паличка є причиною багатьох хвороб, в тому числі й діареї, циститу та інфекції сечовивідних шляхів.

Вентиляційні отвори над пасажирськими також становлять неабияку загрозу. До них щодня торкаються десятки, а то й сотні людей. У цих зонах виявили колосальні 285 колонієутворюючих одиниць бактерій (КУО) на 6 квадратних сантиметрів. Тоді як кнопка змиву туалету, для порівняння, містить близько 265 КУО на аналогічну площу.

Повітря в салоні зазвичай є досить чистим, хоч і надміру сухим, тому варто обов’язково взяти з собою зволожуючий крем або тканинні маски. Більшість літаків використовують якісні фільтри, що забезпечують циркуляцію повітря зверху вниз – допомагає дещо зменшити мікробне навантаження.

Що стосується туалетів, то їх прибирають, але не дезінфікують між рейсами. Пам’ятаючи про це, не забувайте продезінфікувати руки після дотику до ручки туалету, підголівника, ременів безпеки та інших контактних поверхонь. Використовуйте серветки для дезінфекції сенсорного екрану та протирайте ними підніс та стіл до та після їжі.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...