Одна проста порада про каву зменшує ризик смертельних хвороб на 31%!

Кава має корисні для здоров’я властивості, тому вживання її з розумом не має викликати занепокоєння. Однак, як наголошують експерти, набагато більше користі від «маленької чорної» ми отримаємо, якщо пити її у певний час, передають Патріоти України.

Чому варто пити каву до полудня?

Доктор Бартик Кульчинський, який здобув науковий ступінь з технології харчування, веде популярний YouTube-канал, де ділиться порадами про здорове харчування.

Цього разу він розглянув тему кави і оптимальних годин для її вживання. Доктор Кульчинський посилається на останні дослідження, які показали, що час споживання кави має великий вплив на здоров’я організму.

За словами дієтолога, експерти проаналізували харчові звички понад 40 тисяч дорослих і порівняли їх зі станом їхнього здоров’я. Виявилося, що ті, хто пив каву між 4 ранку і полуднем, мали на 31% менший ризик передчасної смерті через хвороби серцево-судинної системи та на 10% менший ризик смерті від інших причин.

Доктор Кульчинський пояснює:
«Це цікаво, адже такий ефект не спостерігався у тих, хто вживав каву у другій половині дня чи ввечері. Тож для здоров’я варто запам’ятати просте правило: найкраще пити каву до полудня».

Крім того, одне з досліджень 2017 року показало, що у людей, які п’ють каву, ризик розвитку стеатозу печінки (жирової хвороби) знижений на 29%. І, як додає доктор Кульчинський, у тих, хто вже має стеатоз печінки, кава може гальмувати подальший розвиток хвороби.

Скільки кави пити, щоб отримати користь?

Кава — це напій з кофеїном, що бадьорить. Хоча її вважають корисною, важливо не зловживати.

Занадто велика кількість кави може подразнювати кишечник і порушувати циркадні ритми, що призводить до проблем із засинанням. Недостатній і низькоякісний сон негативно впливає на загальний стан здоров’я.

Доктор Кульчинський радить, що для оптимального оздоровчого ефекту варто обмежитись трьома чашками кави на день.

Шведи додають це в каву - користь для печінки вас здивує!

середа, 24 грудень 2025, 1:52

Кава по-різному подається у різних країнах, і в Швеції існує незвичайна традиція - додавати у каву яйце. Це роблять для особливого смаку: кава стає м’якшою та ніжнішою. Але крім кулінарної користі, цей напій сприяє здоров’ю печінки, передають Патріоти ...

Варто включити в раціон! ТОП-11 продуктів, які роблять мозок гострішим

вівторок, 23 грудень 2025, 19:06

Наш мозок - це найпотужніший "м’яз" нашого тіла, який потребує не лише тренувань, а й правильного харчування. Те, що ми їмо щодня, безпосередньо впливає на концентрацію, пам’ять, швидкість мислення та емоційний стан, передають Патріоти України. Деякі п...