Підготовка до Нового року йде повним ходом. І багато хто думає, що поставити на святковий стіл, щоб було і смачно, і корисно, і оригінально. При цьому, більшість українців віддають перевагу закускам, які можуть бути дуже шкідливі для здоров'я. Одна з таких страв - звичайні шпроти.
Виявляється, ця популярна новорічна закуска може впливати навіть на геном клітини людини...
Які страви варто виключити з новорічного меню, щоб не завдати шкоди своєму організму - читайте в нашому матеріалі нижче.
Багато хто думає, що шпроти - це такий вид риби, говорить нутриціолог Анна Четверікова в коментарі РИА "Новости", зазначають Патріоти України.
Насправді ж під цим словом, каже експерт, часто "ховається" звичайна тюлька, салака і інша дрібна риба.
"Це продукт копчення - поєднання термообробки продукту і обробки його деревним димом. А що це означає? А це означає - дуже шкідливо", - зазначає Нутриціолог.
За її словами, шпроти можуть містити бензапірен - один з найнебезпечніших канцерогенів, який може накопичуватися в організмі, "чинячи негативний вплив на геном клітини".
"За умови, що користі в шпротах дуже мало, так ще у них і дуже висока калорійність - 363 ккал на 100 грамів, жирів - 32,4, а білків - 17,4", - підмітила Анна.
Шпроти краще прибрати з новорічного меню (фото: Pixabay)
Крім того, шпроти отримають додаткову сіль.
"Сучасна людина переборщує з сіллю. Лікарі встановили, що добова потреба в солі - 5 грамів (одна чайна ложка). Все що більше - шкідливо і може призвести до сумних наслідків", - підсумувала нутриціолог.
До слова, надлишок солі може стати причиною не тільки підвищення тиску, але навіть привести до гіпертонічного кризу, інсульту або інфаркту.
Крім шпротів в новорічну ніч експерти радять не налягати на різні маринади, що містять цукор, спеції, оцет, вино. Тому, якщо вибирати між маринованими і солоними продуктами - вибір краще зробити саме на користь солоностей.
Газовані напої теж краще замінити на більш щадні - морс, компот, узвар або пряний чай.
Постарайтеся з цього року мінімізувати вживання багатоскладових і багатошарових майонезних салатів - "шуби", "олів'є", "мімози" та інших страв, які дісталися нам у спадок з радянських часів.
Також замініть солодощі фруктами, адже вітамінний заряд (особливо в новорічну ніч) точно не завадить.
Також дієтологи радять дотримуватися простого правила під час всіх застіль - не тільки новорічних.
Звучить воно так: важливо залишатися за столом трішки голодним, не накидатися відразу на всі страви.
Кращий варіант - куштувати всі страви маленькими порціями.
Нагадаємо, нещодавно дієтолог поділилася з українцями рецептом корисного святкового салату "Олів'є".
Також читайте докладну інструкцію того, як правильно вибрати рибні консерви.
Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...