ПДР-2021: Як прості елементи одягу підвищують безпеку на дорогах

Безпека на українських дорогах регулярно стає темою обговорення — як серед громадян, так і серед депутатів і членів уряду.

Нещодавня зміна в ПДР, яка набула чинності наприкінці листопада минулого року, зобов’язує пішоходів мати на собі світловідбивні елементи в темний час доби. Чому це хороша ідея, - передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Саме введення нових правил викликало чимало дискусій у соціальних мережах. Багато з коментарів пов’язані з не цілком коректним розумінням того, що ж змінилося. Так, чимало користувачів визнало, що вимога мати на собі світловідбивні елементи стосувалося всіх пішоходів після заходу, а значить, зростав ризик отримати штраф за порушення.

Насправді нове становище українських ПДР націлене саме на безпеку людей. Пункт 4.4 Правил наголошує: «У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи». Тобто мовиться про важливість світловідбивних елементів при переміщенні поза тротуарами або спеціально обладнаними для пішоходів доріжками.

І навіть невеликі «прикраси», які відбивають світло, здатні послужити хорошу службу і водіям, і пішоходам.

А що з аварійністю?

Тільки за 2020 рік в Україні зафіксовано більше 168 тисяч дорожньо-транспортних пригод. З них із загиблими або травмованими — понад 35 тисяч. Тобто, кожен день в країні відбувається майже сотня аварій, в яких страждають люди.

І ще трохи неприємної статистики:

  • із загального числа ДТП, 8,5 тисяч — це наїзд на пішохода, 1200 з них загинули, ще майже 7 тисяч отримали травми;
  • 2205 аварій — наїзд на велосипедиста. У цих ДТП загинули 235 осіб, травмованими залишилися понад 1600 учасників;
  • 40% смертей в ДТП — це пішоходи і велосипедисти;
  • у 2020 відбулося на 8 тисяч більше ДТП, ніж в 2019.

Що стосується аварій за участю пішоходів та велосипедистів, нерідко проблема виникає саме через брак освітлення.

«Вважаю, такі випадки були у кожного водія, який бодай раз їздив вночі по селах, де вуличне освітлення залишає бажати кращого. Зазвичай там немає тротуарів, і пішоходи прямують по краю проїжджої частини. Як правило, вони в темному одязі без жодних світловідбивачів, і це значно ускладнює їх виявлення водієм, якому і без того непросто їхати в темний час доби. Це стосується і велосипедистів, які не вважають за потрібне позначити себе на дорозі вночі», — зазначає Євген Муджирі, засновник автомобільного блогу AutoGeek.

Гаразд, а світловідбивачі реально допомагають?

За статистикою, світловідбивачі зменшують ризик наїзду авто в шість разів. Людину в одязі з елементами, які відбивають світло, видно у світлі фар на відстані близько 150 метрів. У темний час — в кращому випадку на 10−20 метрів. Тож часу на реакцію у водія залишиться набагато менше.

Про важливість дотримання правил дорожнього руху та безпечну поведінку на дорозі регулярно нагадують відповідальні компанії. Наприклад, бренд автозаправок ОККО. З 2014 року він щорічно проводить соціальні кампанії, присвячені тому чи іншому аспекту цієї теми, під загальною назвою «Благаю, живи! Безпека на дорозі». Наприклад, необхідність користуватися ременями безпеки, не відволікатися на смартфон під час водіння і так далі.

У 2020 році ОККО ініціювала проєкт «Благаю, світись!», присвячений якраз світловідбивним елементам — ще до того, як вони стали частиною ПДР. Одним із наймасштабніших заходів у його межах стала лазерна проєкція на бібліотеці Вернадського в Києві. На будівлі показували соціальний ролик, який нагадує про безпеку на дорогах і демонструє різницю між пішоходами та велосипедистами зі світловідбивними елементами і без.

Стрім у соціальних мережах тільки в перший день подивилися більше 20 тисяч осіб. Всього ж, за даними компанії, проєкт охопив більше чотирьох мільйонів користувачів соцмедіа. Після запуску кампанії, завдяки цій та іншим соціальним ініціативам, а також підтримці активістів, Кабмін і прийняв рішення про обов’язкове використання світловідбивних елементів у темний час доби.

Втім, звучать голоси і про введення таких правил для велосипедистів. «Я б заборонив рух по дорогах загального користування велосипедистам без світловідбивних елементів і активного світла (наприклад, фар. Прим. ред.) у темний час доби. З великими штрафами за ігнорування цих норм», — говорить Дмитро Петров, співзасновник велокоманди Echelon, переможець змагань з гірського та шосейного велоспорту.

Безпека як соціальна відповідальність

«Ми почали системно працювати над підвищенням безпеки на дорогах з 2014 року. Соціальні проєкти — важливий і потрібний інструмент, який дозволяє ініціювати суспільні зміни і впливати на негативні звички», — пояснює Ярослава Полякова, директорка департаменту корпоративних комунікацій ОККО.

Другим етапом проєкту була національна олімпіада «Благаю, світись!» — у ній взяли участь понад 100 шкіл. Метою конкурсу було формування у школярів звички використовувати світловідбивачі. Учасники змагання зняли понад 170 соціальних роликів, які постили у соцмережах з хештегом #благаюсвітись. Лідерів визначали за кількістю лайків, а також на думку оргкомітету, до складу якого входили активісти і лідери думок. ОККО подарувала переможцям iPhone, а школі — набір із сотні світловідбивачів для учнів.

Наші проєкти розраховані не тільки на зовнішню аудиторію. Компанія, — каже Полякова, — завжди залучає і співробітників. Наприклад, торік ОККО пропонувала прожити різні аварійні ситуації за кермом за допомогою VR-технологій. Стартувала активність у офісах компанії, пізніше до неї приєдналися співробітники АЗК і клієнти мережі, відвідувачі сервісних центрів МВС у великих містах України. «А для дітей співробітників ми підготували книгу-розмальовку. Вона в легкій і доступній формі розповідає про правила дорожнього руху. Так, вона починає формувати правильні звички вже у найменших», — додає вона.

Але і дорослим людям корисно пам’ятати про безпеку на дорогах і освіжати свої знання з цього приводу. «Раджу перш за все почитати і вивчити ПДР», — рекомендує велоспортсмен Петров пішоходам і колегам-велосипедистам. «Думайте про ситуацію на дорозі не тільки зі своєї точки зору, але й ставте себе на місце інших учасників дорожнього руху».

Про те, що безпека на дорогах залежить від кожного з нас, говорить і Муджирі з Autogeek. Судячи з того, наскільки активно батьки з мого кола знайомих і навіть фоловерів у соцмережах почали оснащувати своїх дітей світловідбивними стрічками, флікерами та іншими пристосуваннями, можна судити, що про безпеку на дорозі стали думати частіше. І це вже хороший результат, — говорить він.

Автоексперт порівнює ситуацію зі світловідбивними елементами з впровадженням обов’язкових крісел для перевезення дітей в автомобілях.

«Спочатку це здавалося чимось дивним і не характерним для нашої країни і суспільства. Адже «наші батьки нас возили в Жигулях і Москвичах без автокрісел — і нічого», — зазначає він. Зараз же, додає Муджирі, ситуація дійшла до того, що дитина в автомобілі без автокрісла «вже виглядає дико».

Що варто пам’ятати

  • світловідбивні елементи на одязі варто розміщувати на рівні зору водія;
  • найкраще помітні елементи загальною площею понад 15 кв. см;
  • світловідбивні елементи чіпляти краще на рухливі частини тіла — так їх буде краще видно;
  • серед найкращих опцій — передпліччя, зап’ястя, гомілки, щиколотки;
  • найбільш помітний колір світловідбивача — жовтий;
  • прикраси з рефлекторами, нашивки або брелоки на сумках і рюкзаках краще вішати з боку руху автомобіля. Тобто, якщо ви дотримуєтеся правил дорожнього руху і йдете по правій стороні дороги, світловідбивні елементи краще чіпляти зліва;
  • особлива увага — дітям. Світловідбивних елементів на їхньому одязі має бути чимало. Розташовуйте їх на рівні голови, корпусу і рук дитини — через менші розміри діти менш помітні на дорогах.

Буде дуже смачно! Як приготувати легкі, як пух оладки на кефірі і без дріжджів

п’ятниця, 29 березень 2024, 17:50

Це найпростіший рецепт по-справжньому смачних та пишних оладок, які готують на кефірі та без використання дріжджів. Ключовим у цьому рецепті є етапи замісу тіста, передають Патріоти України.

Психологічний тест: Ось що шепоче ваша підсвідомість

п’ятниця, 29 березень 2024, 17:12

Всередині вас завжди не вщухають перемовини між позитивним станом і депресивними емоціями, думками про роботу та спокійним відпочинком, занадтою відвертістю та збереженням таємниць, передають Патріоти України. Якщо Ви вважаєте, що вмієте вдало прихов...