У Радянському Союзі, де дефіцит товарів був повсякденним явищем, деякі продукти вважалися справжньою розкішшю, доступною лише вузькому колу людей, передають Патріоти України
Поки більшість громадян стояли в чергах за хлібом і молоком, партійні функціонери, співробітники спецслужб та інші привілейовані категорії громадян могли насолоджуватися делікатесами, які були недоступні для інших. OBOZ.UA пропонує згадати, про чотири категорії продуктів, які символізували престиж у СРСР.
Сир: від плавленого до пармезану
Якщо для більшості радянських громадян сир асоціювався з плавленим продуктом, часто не найвищої якості, то еліта могла дозволити собі справжні делікатеси. Тверді сорти сиру, такі як пармезан, камамбер та чеддер, були рідкістю на радянських прилавках і вважалися ознакою розкоші.
Морські делікатеси: від оселедця до устриць
Сьогодні креветки та мідії – звичний продукт на наших столах. А в СРСР вони були справжнім дефіцитом, доступним переважно жителям приморських регіонів. У той час як більшість населення задовольнялася оселедцем, еліта могла насолоджуватися устрицями та іншими екзотичними морепродуктами.
Готова їжа: від картопляних паличок до вишуканих страв
Напівфабрикати, які сьогодні є невіднятною частиною нашого раціону, в СРСР були рідкістю. Єдиним винятком були картопляні палички, які на смак нагадували сучасну картоплю фрі. Для еліти існували спеціальні каталоги з напівфабрикатами, але їхня вартість була недоступною для більшості громадян.
Солодощі: від цукерок до екзотичних батончиків
Радянські солодощі, як правило, були простими і одноманітними. Шоколад і цукерки часто містили велику кількість цукру і були позбавлені різноманіття смаків. Тим часом еліта могла дозволити собі дефіцитні батончики із західних країн, які вважалися справжніми ласощами.
Причинами такого розшарування були дефіцит товарів, система розподілу продуктів за талонами та наявність спеціальних магазинів для партійної номенклатури. В той час як більшість громадян стояла в чергах за продуктами першої потреби, еліта мала доступ до найкращих і найрідкісніших товарів.
Попри ідеологію рівності, в СРСР існував значний розрив між рівнем життя різних верств населення. Доступ до дефіцитних продуктів був одним із показників соціального статусу. Сьогодні, коли більшість продуктів доступна всім, ми можемо з вдячністю згадати про ті часи і цінувати різноманітність вибору, яку маємо.
Покрокова інструкція як звертатися до лікарів широкого та вузького профілів. У сучасній системі охорони здоров’я прийом до лікаря зазвичай передбачає наявність направлення від сімейного доктора або терапевта. Це потрібно для впорядкування медичної допо...
Дехто заморожує хліб перед вживанням. Дізнавшись причину, ви, ймовірно, також візьмете цю звичку на озброєння, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Справа в тому, що після заморожування в хлібі збільшується вміст клітковини порівняно зі свіж...