Помідори будуть солодкими і м'ясистими: Прості способи виростити розкішний урожай

Помідори - один найпопулярніших літніх овочів, адже вони смачні як у свіжому вигляді, так і у консервованому. Але ось виростити хороший урожай помідорів під силу далеко не кожному городникові, передають Патріоти України.

Щоби поліпшити їхній смак і домогтися врожаю соковитих і солодких плодів, потрібно дотримуватися певних правил вирощування.

Що надає солодкість томатам

На смак помідора впливають дві складові - кислоти (яблучна, лимонна, глутамінова) і цукри (глюкоза і фруктоза). Залежно від їхнього співвідношення і змінюється смак томата: одні здаються кислими, інші – солодкими, а якісь - позбавленими смаку. У плодах кислих томатів міститься багато кислот і мало цукрів, в солодких – багато цукрів і мало кислот, у позбавлених смаку помідорах - низький вміст і кислоти, і цукру.

До речі, якщо ви хочете купити помідори з насиченим смаком, то варто звернути увагу на колір плоду: чим він насиченіший, тим вище ймовірність яскравого смаку. А ще - чим менше помідор за розміром, тим більше шансів, що він буде смачним.

Що потрібно зробити, щоби поліпшити смак помідорів

  • Вирощені на глинистих ґрунтах томати набагато смачніші за тих, що росли на піщаних.
  • Томати люблять правильний полив. Якщо волога буде застоюватися, тим гіршим буде смак плода. Краще, щоби ґрунт був підсушеним.
  • Полив повинен бути не частим, але рясним. В принципі, помідорам вистачає, якщо поливати їх 1-2 рази на тиждень. Якщо погода занадто спекотна, то частоту поливу можна збільшити до 3-2 разів на тиждень.
  • Дуже сприятливо на смаку помідорів позначається полив морською водою.

Що треба для вирощування солодких помідорів

Щоби виростити солодкі помідори, потрібно створити такі умови, щоби в плодах накопичувалися цукри. Посприяє цьому правильна температура повітря. Вдень вона повинна становити +25...+ 27 °C, вночі - в межах +15...+17 °C. Якщо погода стоїть похмура, то на хороший урожай розраховувати не варто.

Також для вирощування краще вибирати сонячну ділянку на городі. Щонайменше 8 годин на день томати повинні перебувати під сонцем. Чим більше буде сонячного світла - тим солодшими виростуть плоди. А ще томати не люблять протяг і тісноту - це також обов'язково потрібно враховувати при посадці.

Чим полити помідори, щоби вони були солодкими

Якщо ви ви любите солодкі та м'ясисті томати, то можна піти на хитрість і підгодувати їх простою добавкою, яка значно поліпшить якість овочів.

Для цього у відрі води потрібно розчинити велику ложку звичайної солі та стакан просіяної золи. Розчин повинен настоюватися упродовж двох діб.

Під кожен кущ потрібно вилити по половині літра підгодівлі. Проводиться процедура всього один раз впродовж сезону - тоді, коли у томатів почне з'являтися легкий червоний відтінок.

Сироватка для томатів - як застосовувати

Щоби помідори дозрівали солодкими і цукристими, досвідчені городники радять підгодувати їх звичайною сироваткою.

Приблизно 2 літри сироватки розбавити в відрі води (тобто розбавляти 1:4) і поливати рослини як зазвичай. Така підгодівля проводиться 3-4 рази за літо. Для ще кращого результату в розчин можна додати кілька крапель йоду і невелику жменю деревної золи. На один дорослий кущ можна вилити 1 літр засобу. Така підгодівля допоможе поліпшити зростання рослин і збільшити врожайність.

Ще кілька порад, як поліпшити смак помідорів:

  • на стадії цвітіння томати поливають світло-рожевим розчином марганцівки;
  • обприскувати томати розчином йоду (на 4 літри води знадобиться літр молока або сироватки і 5 крапель йоду);
  • 10 грамів борної кислоти розвести в літрі води. Борна кислота стимулює зростання зав'язей і збільшує вміст цукру в плодах. Під корінь такий розчин не використовують.

Чи можна поливати помідори солодкою водою

Оскільки на солодкість помідорів впливає вміст в плодах цукрів, то здається логічним поливати кущі солодкою водою. Але насправді, на смак томатів це не вплине, а ось проблем додасть. Справа в тому, що цукор приверне до кущів мурах. Безпосередньо це не зашкодить томатам, але мурашники навколо коренів порушать харчування кущів.

Деякі дачники все ж таки застосовують солодку воду, але роблять вони це під час цвітіння. Обприскуючи кущі солодкою водою, до рослини залучають бджіл для запилення.

От у чому секрет! Як зберігати банани, щоб вони не темніли

четвер, 28 березень 2024, 11:12

Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт був придатний до вживання я...

Буде дуже смачно! Як за пару годин засолити смачну скумбрію

четвер, 28 березень 2024, 10:10

Скумбрія може бути приготовлена різними способами, проте засолювання залишається одним із улюблених методів багатьох, передають Патріоти України. Риба виходить смачною та ніжною через специфічне м’ясо скумбрії. Не всі готові цілодобово чекати результат...