Поширені і досі! Які прізвища в Україні в давнину мали торговці

Українські прізвища мають давню історію. Вони виникали з огляду на родове прізвисько, місце проживання, особливості зовнішності чи характеру тощо. Окреме місце в класифікації мають прізвища, що утворилися від роду діяльності предків, передають Патріоти України.

Родові імена часто давали управителям українських міст та містечок. Деякі населені пункти очолювали війти – від цього слова виникло дуже багато прізвищ. Крім того, Україна знаходиться на перетині торгових шляхів, тож крамарям та торговцям теж давали окремі прізвища. OBOZ.UA розбирався, які давні прізвиська були пов’язані з торгівлею.

Київська Русь була важливим місцем торгівлі Середньовічної Європи. Київ, наприклад, відігравав велику роль завдяки своєму положенню на місці злиття трьох найбільших артерій Русі – Дніпра, Прип'яті та Десни, а у Північному Причорномор’ї велася активна торгівля з середземноморськими країнами.

Прізвища масово почали виникати з XVI століття, а особливого поширення набули в епоху козацтва.

Про те, що хтось із предків мав справу з торгівлею, говорять наступні прізвища:

  • Крамар;
  • Крамаренко:
  • Крамарук;
  • Крамарчук та інші похідні від "крамар".

З торгівлею були пов’язані також корчмарі та шинкарі, тож до списку можемо додати і похідні:

  • Корчмар;
  • Корчмаренко;
  • Корчмарук;
  • Корчмарчук;
  • Корчмарик;
  • Шинкар;
  • Шинкаренко;
  • Шинкарук;
  • Шинкарик.

Чумацтво виникло як особлива діяльність, що полягала в транспортуванні товарів воловою чи гужовою валкою, та в роздрібній торгівлі. Чумацтво було поширене впродовж XV-XIX століть і втратило значення з впровадженням залізниць у XIX столітті.

Тож всі прізвища, що виникли від слова "чумак" також належать до категорії торгівельних: Чумак, Чумаченко, Чумачук тощо.

Є й цікаві прізвища, пов’язані з торгівлею:

  • Базарник;
  • Вівсянник (предок міг продавати овес);
  • Крупник;
  • Купець;
  • Міняйло (Міняйленко, Міняйлюк);
  • Лихвяр;
  • Мазяр (Мазярук);
  • Майданник;
  • Тютюнник (Тютюненко);
  • Ярмольник тощо.

Є секрет! Скільки хвилин варити яйця і навіщо додавати оцет

п’ятниця, 31 січень 2025, 11:28

Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...

Ви будете здивовані! Чому в СРСР заборонили кетчуп

п’ятниця, 31 січень 2025, 9:32

На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...