Українські прізвища мають давню історію. Вони виникали з огляду на родове прізвисько, місце проживання, особливості зовнішності чи характеру тощо. Окреме місце в класифікації мають прізвища, що утворилися від роду діяльності предків, передають Патріоти України.
Родові імена часто давали управителям українських міст та містечок. Деякі населені пункти очолювали війти – від цього слова виникло дуже багато прізвищ. Крім того, Україна знаходиться на перетині торгових шляхів, тож крамарям та торговцям теж давали окремі прізвища. OBOZ.UA розбирався, які давні прізвиська були пов’язані з торгівлею.
Київська Русь була важливим місцем торгівлі Середньовічної Європи. Київ, наприклад, відігравав велику роль завдяки своєму положенню на місці злиття трьох найбільших артерій Русі – Дніпра, Прип'яті та Десни, а у Північному Причорномор’ї велася активна торгівля з середземноморськими країнами.
Прізвища масово почали виникати з XVI століття, а особливого поширення набули в епоху козацтва.
Про те, що хтось із предків мав справу з торгівлею, говорять наступні прізвища:
З торгівлею були пов’язані також корчмарі та шинкарі, тож до списку можемо додати і похідні:
Чумацтво виникло як особлива діяльність, що полягала в транспортуванні товарів воловою чи гужовою валкою, та в роздрібній торгівлі. Чумацтво було поширене впродовж XV-XIX століть і втратило значення з впровадженням залізниць у XIX столітті.
Тож всі прізвища, що виникли від слова "чумак" також належать до категорії торгівельних: Чумак, Чумаченко, Чумачук тощо.
Є й цікаві прізвища, пов’язані з торгівлею:
Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...
На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...