Продовжити молодість: Названо дієту, яка допоможе залишатися здоровим у старості

Десятиліттями вчені прагнуть розкрити секрет вічного життя або хоча б знайти спосіб відстрочити старіння. Тепер учені виявили, що одна дієта з високим вмістом білка в середньому віці здатна значно поліпшити здоров'я людини в літньому віці, а також допомагає старіти правильно, пише Inverse, передають Патріоти України.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі The American Journal of Clinical Nutrition, команда з Тафтса і Гарвардського університету виявила, що дієта з високим вмістом рослинних білків і невеликою кількістю білків тваринного походження сприяє здоровому старінню. Особливо це стосується жінок.

Висновки дослідників ґрунтуються на даних когортного дослідження здоров'я медсестер, у якому взяли участь 120 000 реципієнтів. Під час дослідження було зібрано дані про їхній спосіб життя і здоров'я, починаючи з 1976 року.

За словами провідного автора дослідження і наукового співробітника Дослідницького центру харчування людини імені Джина Майєра Міністерства сільського господарства США при Університеті Тафтса Андреса Ардіссона Кората, споживання білка в середньому віці пов'язане зі зміцненням здоров'я в більш літньому віці. Однак команда також виявила, що джерело білка також має значення — отримання більшої частини білка з рослинних джерел у середньому віці, а також невеликої кількості тваринного білка, імовірно, сприяє здоров'ю та довголіттю в старшому віці.

Навколо рослинних дієт досі точиться безліч суперечок, проте результати великої кількості досліджень свідчать, що споживання великої кількості фруктів, овочів, цільнозернових, горіхів і насіння здатне знизити ризик, а часом навіть повернути назад, завдану шкоду організму. Йдеться про такі захворювання, як хвороби серця, діабет 2 типу, ожиріння і навіть деякі види раку. Нове дослідження, по суті, доповнює ці висновки.

Річ у тім, що з віком споживання білка стає дедалі важливішим для здорового фізичного та когнітивного функціонування організму. Причому вчені досі не впевнені чому це так важливо. Але тепер Корат з командою вважають, що важливий не сам білок, а його джерело.

Автори дослідження вважають, що користь, одержувана від рослинного білка, може полягати не в самому білку, а в інших поживних речовинах, що містяться в рослинах, наприклад, у харчових волокнах, що знижують рівень холестерину в крові, а також мікроелементах і антиоксидантах.

Утім, учені визнають, що нове дослідження має деякі обмеження. По-перше, більшість реципієнтів були білими, по-друге, дослідження було спостережливим, а отже є ймовірність, що деякі фактори не були враховані.

Лише спробуйте! Ось що слід пити на ніч, щоб швидко схуднути і позбутися живота

субота, 27 липень 2024, 17:48

Аби позбутися зайвої ваги без жодних зусиль, дієтологи рекомендують включити до раціону ці корисні напої, але варто пам’ятати, що вони не замінять повноцінного харчування, передають Патріоти України. Розповідаємо, які напої треба пити на ніч, щоб зайві...

Є секрет! Як варити макарони, щоб вони точно не злиплися

субота, 27 липень 2024, 17:08

Під час варіння макаронних виробів у недосвідчених господинь буває прикрість: макарони розварилися, злиплися або прилипли до дна каструлі. Щоб цих казусів не було, достатньо знати декілька правил, передають Патріоти України.