Провокує небезпечні стани: Кому категорично не можна їсти гарбуз

Гарбуз корисний для організму, тому в українській кухні існує безліч рецептів його приготування. Зокрема, в ньому містяться такі вітаміни, як А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т, передають Патріоти України.

Цей солодкий овоч допомагає прискорити процеси засвоєння їжі та нормалізувати обмін речовин, позитивно впливає на роботу ШКТ і серцево-судинну систему. Однак є захворювання, при яких її вживання протипоказано. Кому можна, а кому заборонено їсти гарбуз – пише видання Greatist.

Кому і чому не можна їсти гарбуз

Гарбуз через великий вміст цукру може спровокувати небезпечні стани при важкій формі цукрового діабету. Діабетикам радять вживати в їжу тільки ті продукти, цукри яких розщеплюються більш тривалий час. Лікарі наполягають на дотриманні цієї заборони, бо зараз дієта є одним з ключових механізмів боротьби з діабетом.

Також медики відзначають, що сік сирого гарбуза протипоказано пити при гастриті зі зниженою кислотністю, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. При таких станах ШКТ сік цього овоча може бути подразником і спровокувати загострення хвороб.

Лікарі відзначають, що особливо не варто вживати гарбуз, якщо у людини алергія на овоч або ж індивідуальна непереносимість.

Кому варто включити гарбуз в раціон харчування

Користь гарбуза досить велика і її вживання може позитивно вплинути на здоров'я при різних хворобах. Дієтологи радять вживати гарбуз при туберкульозі, атеросклерозі, запорах, діабеті, подагрі, жовчнокам'яній хворобі. М'якоть гарбуза рекомендують вагітним і дітям. Під час вагітності лікарі радять вживати гарбуз як природний засіб від нудоти. Відвар з гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.

У гарбузі міститься 1 грам білка на 100 грамів гарбуза, таким чином, кількість білка в ньому більше, ніж у перепелиних яйцях. Гарбуз містить в 5 разів більше каротину, ніж морква. Каротин в організмі перетворюється у вітамін А, який діє як антиоксидант. Каротин корисний для здоров'я очей і як засіб для загоєння ран, опіків і виразок.

Гарбуз допомагає прискорити процеси засвоєння їжі й нормалізувати метаболізм. Через вміст вітаміну T гарбуз перешкоджає накопиченню організмом жирових клітин, тому дієтологи рекомендують вживати гарбуз для врегулювання ваги.

Гарбуз має послаблюючий ефект, що добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Його рекомендують для виведення з організму холестерину, токсинів, шлаків. Через високий вміст калію вживання цього овоча покращує роботу серцево-судинної системи та зменшує ризики гіпертонії.

А ви це знали? Як назвати подружку гарним українським словом

четвер, 25 квітень 2024, 11:22

Це слово походить з латинської мови, зокрема, від лексеми "колегіум", що означає "товариство, спільна служба, співробітництво", передають Патріоти України. Українська мова має надзвичайно багато цікавих слів, просто про них мало хто знає. Щоб збагатити...

Це здивує! Тест у картинці визначить, ким ви були в минулому житті

четвер, 25 квітень 2024, 11:12

У багатьох релігіях існують переконання, що людина приходить в цей світ знову і знову у новому тілі. Якщо ви вірите що життя дається не один раз, пропонуємо пройти цей тест, передають Патріоти України. Виберіть картинку, не замислюючись та не витрачаюч...