Рибні консерви українських виробників визнали небезпечними для здоров'я - не відповідають жодному стандарту

Рибні консерви в Україні здебільшого не відповідають державному стандарту ні за зовнішнім виглядом, ні за вмістом. В ліпшому випадку - вони несмачні та абсолютно ніякої користі організму не принесуть. В гіршому - можуть стати джерелом харчового отруєння, передають Патріоти України.

Таких висновків дійшли експерти, які на прохання журналістів ТСН перевірили вміст банок рибних консервів, що продаються в українській торговій мережі. Оцінювання якості товарів довірили майбутнім товарознавцям, які навчаються у КНЕУ, під керівництвом їхньої професорки Олени Сидоренко.

За предмет своїх досліджень експерти обрали десяток банок кільки в томаті. Ці рибні консерви колись, за часів не надто віддалених, були "класикою жанру". Недорогий і смачний продукт був одним із найдемократичніших: його можна було зустріти і на столі в заможних родинах, і на вбогому студентському застіллі, і під час посиденьок приймальників склотари, які під кільку в томаті, і не лише під неї, примудрялись обсудити всю світову політику.

Вже перші відкриті банки викликали в експертів занепокоєння і суто фізичну відразу. Риба в банках втратила форму, і замість ціленьких тушок, які мають бути відповідно до стандарту, в томаті плавало якесь рибоподібне желе.

"Це зовсім не відповідає жодному стандарту! Не хочу куштувати. Я гадаю, що таке куштувати небезпечно", – заявив студент 4-го курсу КНТЕУ Павло Бацюра.
"Якась фальсифікована… і вона, напевно, довго зберігалася, перед тим як попасти в консерву. (…) це може спричиняти отруєння”, – зауважила викладачка Олена Сидоренко.

У деяких банках кілька виявилась цілою, однак із головою і нутрощами. Хоча за ДСТУ вона має бути без голови, ціленькою та приблизно однакового "калібру".

Крім того, і сама заливка в банці також була далека від ідеальних параметрів. Виробники щедро домішують туди цукор і борошно для загущення, а також додають інші смакові компоненти, щоб "убити" запах і смак несвіжої риби.

Справжні рибні консерви повинні містити у собі обсмажену, ціленьку та обезглавлену рибку. Причому кільки в томаті це також стосується, кажуть спеціалісти. Однак через дорогу олію і затратний процес приготування, такий товар, що відповідає ДСТУ, зараз виробляють в основному на експорт – для Ізраїля і США.

А для невибагливих співвітчизників роблять якнайдешевше та якнайшвидше, видумавши собі на виправдання замість ДСТУ якісь незрозумілі технічні умови. Отже рибні консерви сьогодні в Україні, за невеликим винятком – продукт неякісний і небезпечний.

Секрет досвідчених господинь! У чому замочити магазинну курку, щоб позбавитися шкідливих речовин

вівторок, 23 квітень 2024, 18:10

Багато хто знає, що м’ясо курей, вирощених на птахофабриках, містить гормони росту та антибіотики. Крім того, щоб тушки зберігалися довше, їх обробляють спеціальними консервантами. Щоб видалити шкідливі речовини з м’яса птиці, слід скористатися розсоло...

Діти оцінять! Шоколадні яйця до великоднього столу - рецепт, який точно здивує

вівторок, 23 квітень 2024, 17:44

Фудблогерка Валерія Велігура перед Великоднем порадила фоловерам спробувати приготувати шоколадні яйця до святкового столу, передають Патріоти України. «Повітряний шоколадний мус… Глазур з горішками… Такий десерт точно здивує ваших близьких», — ствердж...