Рибні консерви українських виробників визнали небезпечними для здоров'я - не відповідають жодному стандарту

Рибні консерви в Україні здебільшого не відповідають державному стандарту ні за зовнішнім виглядом, ні за вмістом. В ліпшому випадку - вони несмачні та абсолютно ніякої користі організму не принесуть. В гіршому - можуть стати джерелом харчового отруєння, передають Патріоти України.

Таких висновків дійшли експерти, які на прохання журналістів ТСН перевірили вміст банок рибних консервів, що продаються в українській торговій мережі. Оцінювання якості товарів довірили майбутнім товарознавцям, які навчаються у КНЕУ, під керівництвом їхньої професорки Олени Сидоренко.

За предмет своїх досліджень експерти обрали десяток банок кільки в томаті. Ці рибні консерви колись, за часів не надто віддалених, були "класикою жанру". Недорогий і смачний продукт був одним із найдемократичніших: його можна було зустріти і на столі в заможних родинах, і на вбогому студентському застіллі, і під час посиденьок приймальників склотари, які під кільку в томаті, і не лише під неї, примудрялись обсудити всю світову політику.

Вже перші відкриті банки викликали в експертів занепокоєння і суто фізичну відразу. Риба в банках втратила форму, і замість ціленьких тушок, які мають бути відповідно до стандарту, в томаті плавало якесь рибоподібне желе.

"Це зовсім не відповідає жодному стандарту! Не хочу куштувати. Я гадаю, що таке куштувати небезпечно", – заявив студент 4-го курсу КНТЕУ Павло Бацюра.
"Якась фальсифікована… і вона, напевно, довго зберігалася, перед тим як попасти в консерву. (…) це може спричиняти отруєння”, – зауважила викладачка Олена Сидоренко.

У деяких банках кілька виявилась цілою, однак із головою і нутрощами. Хоча за ДСТУ вона має бути без голови, ціленькою та приблизно однакового "калібру".

Крім того, і сама заливка в банці також була далека від ідеальних параметрів. Виробники щедро домішують туди цукор і борошно для загущення, а також додають інші смакові компоненти, щоб "убити" запах і смак несвіжої риби.

Справжні рибні консерви повинні містити у собі обсмажену, ціленьку та обезглавлену рибку. Причому кільки в томаті це також стосується, кажуть спеціалісти. Однак через дорогу олію і затратний процес приготування, такий товар, що відповідає ДСТУ, зараз виробляють в основному на експорт – для Ізраїля і США.

А для невибагливих співвітчизників роблять якнайдешевше та якнайшвидше, видумавши собі на виправдання замість ДСТУ якісь незрозумілі технічні умови. Отже рибні консерви сьогодні в Україні, за невеликим винятком – продукт неякісний і небезпечний.

Все просто! Як повернути блиск склянкам після посудомийки

п’ятниця, 7 листопад 2025, 18:42

Багато господинь стикаються з тим, що після миття скляний посуд має тьмяний вигляд, з білим нальотом або розводами. Навіть полірування не допомагає. Фахівці пояснюють, що причина часто криється не в засобах для миття, а в жорсткій воді, яка містить над...

Водіям на замітку! Як швидко прогріти авто без зайвого витрачання пального

п’ятниця, 7 листопад 2025, 16:51

З настанням холодів проблема швидкого прогрівання салону автомобіля стає однією з найактуальніших для водіїв. Традиційне довге очікування на холостих обертах неефективне: воно збільшує витрату пального, займає час і не забезпечує швидкого комфорту. Екс...