Що буде з організмом, якщо їсти занадто багато білого хліба: ТОП-5 побічних ефектів

Хліб – це один із найпоширеніших продуктів у раціоні багатьох людей. Його смак, аромат і універсальність роблять його незамінним як для швидких перекусів, так і для повноцінних страв, передають Патріоти України.

Однак, надмірне споживання хліба може мати неочікувані наслідки для здоров’я. Видання eatthis.com розповідає, які побічні ефекти можуть виникнути, якщо їсти занадто багато цього продукту.

Відчуття голоду

Важливо враховувати, який саме хліб ти споживаєш. Білий хліб містить багато вуглеводів і має високий глікемічний індекс. Дослідження показують, що продукти з високим глікемічним індексом можуть посилювати апетит і сприяти переїданню.

Різке підвищення рівня цукру в крові

Якщо з’їсти великий обсяг хліба за раз, рівень цукру в крові може різко піднятися. Це особливо небезпечно, оскільки такі стрибки можуть збільшити ризик розвитку діабету 2 типу.

"Білий хліб для сендвічів виготовляється з очищеного зерна, а не з цільнозернового борошна. Через це він має високий глікемічний індекс і може безпосередньо спричиняти підвищення рівня цукру в крові", – пояснює дієтолог Лорі Заніні.

Набір зайвої ваги

Білий хліб не тільки може спровокувати переїдання, а й не містить достатньої кількості клітковини та корисних поживних речовин. Оскільки він швидко розщеплюється в організмі, відчуття ситості триває недовго. Як наслідок, людина знову відчуває голод і споживає більше калорій, що сприяє набору ваги.

Порушення травлення

Недостатнє споживання клітковини може призвести до проблем із травленням, зокрема до запорів. А оскільки у звичайному білому хлібі майже немає клітковини, надмірне його споживання лише ускладнює цей процес.

Відчуття здуття

Білий хліб може містити велику кількість натрію, особливо якщо це ресторанний варіант. Велика кількість солі в організмі сприяє затримці рідини, що може викликати здуття живота й дискомфорт.

Справжній прорив! Нова дієта може знизити ризик деменції на 25% та уповільнити старіння

субота, 28 червень 2025, 18:05

Американські вчені опублікували масштабне дослідження, яке показало: дотримання спеціальної дієти під назвою MIND з 40 років значно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Навіть початок цієї дієти після 60 років допомагає захистити...

Розставлено крапки над "і": Чи дійсно дерев’яні ложки небезпечно використовувати на кухні

субота, 28 червень 2025, 17:38

Дерев’яні ложки - звичний кухонний інструмент для багатьох. Вони не дряпають посуд, зручні у використанні та екологічні. Але в мережі все частіше з’являються застереження: мовляв, дерев’яні ложки - ідеальне середовище для бактерій і плісняви, передают...