Що не можна чистити оцтом - деякі предмети заборонено навіть протирати цим засобом

Які поверхні бояться оцту та можуть отримати після контакту з ним незворотні пошкодження, передають Патріоти України.

Оцет – вкрай популярний засіб для побуту та кулінарії. Він широко використовується для чищення, прання і виведення плям. Але є предмети, які не переносять контакту з цією кислотою. Розповідаємо, які поверхні не варто чистити оцтом, щоб не зіпсувати речей, які дорогі вашому серцю та гаманцю.

Які предмети та поверхні не можна чистити оцтом

  • Натуральний камінь. Після контакту з оцтом на мармуровій, гранітній та інших кам’яних поверхнях залишаються плями і камінь втрачає свій природний блиск. Тому щоб не зіпсувати дорогий природний матеріал, краще не користуватися цим засобом для його миття і чищення.
  • Кахель. Оцет може пошкодити або взагалі зруйнувати затирку, яка з’єднує плитку, тому не варто його використовувати для її відбілювання.
  • Плями на тканині. Хоча нам повсякчас дають корисні поради, як швидко й легко вивести оцтом будь-які плями, не варто цього робити. Якщо забруднення на тканині від соку, трави, крові, яєць чи іншої їжі, під дією оцту ці речовини згортаються, тому такі плями ще важче вивести.
  • Дерев’яні поверхні та паркет. Жоден дерев’яний предмет не любить кислоти, бо вона може зруйнувати його захисне покриття. Натомість варто використовувати засіб для чищення поверхні конкретного типу.
  • Електроніка. В жодному разі не можна чистити оцтом екрани ґаджетів чи електронних пристроїв, оскільки в разі контакту з кислотою вони можуть отримати незворотні пошкодження.

Господиням на замітку! Які продукти небезпечно консервувати вдома

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:35

Сезон закруток у самому розпалі: українські господині активно готують банки з овочами, фруктами та соусами, аби взимку мати домашні запаси. Проте не всі продукти підходять для консервації, а деякі можуть швидко зіпсуватися, вибухнути у банках або стати...

Дачникам на замітку! Чому груші гниють просто на дереві і що з цим робити

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:07

Дачники, які вирощують на своїх ділянках овочі, ягоди та фрукти, знають про небезпечні для майбутнього врожаю захворювання культур, в першу чергу грибкові. Виникненню захворювань, зокрема, сприяє зайва волога, як це буває, наприклад із полуницею, на як...