Що посадити у тіні під парканом, біля будівель і під плодовими деревами - список культур

Якщо у вас маленька дачна ділянка, то використати її хочеться з максимальною користю. Таким чином, виникає питання, що посадити в тіні паркану, будівель або дерев, передають Патріоти України.

По-перше, слід розібратися, що таке "тінь" і ступінь затіненості ділянки. Зокрема, рівень затіненості залежить від висоти дерев, щільності їхньої крони, розміру листя і сусідства господарських будівель. Тому ступінь затіненості підрозділяється на: повну, густу і розсіяну.

Також термін "тінь" по-різному розуміють жителі різних областей. Наприклад, в південних регіонах під кронами дерев можна вирощувати такі овочі, як огірки і помідори, а в західних – лише зелень.

Вибираючи рослини, які ви збираєтеся висаджувати в тіні, необхідно враховувати переносимість ними відсутності сонячного світла. Вони бувають тіньолюбними (хоста, кизил, чорниця тощо) і тіньовитривалими (багаторічні квіти, деякі види овочів і плодових чагарників).

Що посадити в тіні паркану і в тіні під деревами

Як правило, тінь створюють високі дерева. Оскільки їхнє коріння йде глибоко в ґрунт, то під ними можна висаджувати будь-які рослини. Більшість фруктових дерев позитивно сприймає внесення органічних і мінеральних добрив, а також зрошення.

У тіні під парканом і будівлями краще висаджувати рослини, яким не потрібен рясний полив, адже постійна волога поблизу фундаменту може завдати йому істотної шкоди. На таких ділянках можна сміливо висаджувати культури з особливими вимогами до вирощування:

  • обліпиха не любить розпушування ґрунту;
  • чорниця вимагає внесення в ґрунт деревної золи для підвищення її кислотності;
  • кизил не любить сонячних променів.

Які квіти ростуть в тіні

Цибулинні: крокус, пролісок, білоцвіт, нарцис, галантус, сцилла, мускарі.

Багаторічники: бадан, лилейник, хоста, аконіт, конвалія, астильба, діцентра, бруннера, синюха, люпин, запашна фіалка, купальниця, Ббарвінок, тіарка, арізема, страусник, величавий чистоус, примула, наперстянка, братки, папороть, півонії. А також жоржини, лісовий гіацинт, гортензії, аконіт, волжанка дводомна, повзуча живучка, ломикамінь, комірник, медунка, примула, купена, тіарелла, колеус, квітуча бегонія, анемона, аквилегия, лилейник, аконіт, флокс.

Однолітники: бальзамін, запашний тютюн, бальзамін і лікарські трави.

Які декоративні чагарники посадити в тіні

До тіньовитривалих квітучих чагарників відносяться:

  • жасмин (пристосовується до будь-яких умов);
  • рододедрон (не вимагає ретельного догляду);
  • гортензія (можна висаджувати там, де сонце з'являється в другій половині дня);
  • спірея (використовується для створення живоплотів і красиво цвіте і в тіні дерев, і на північних схилах, і під стінами будинку).

Також тінь сподобається клематису, дівочому винограду, плющу, ялиці, клену, декоративній сосні.

Що з овочів росте в тіні

Ці овочі зможуть рости навіть на постійно затінених ділянках:

Буряк. У тіні у нього активно росте бадилля, якеможна використовувати для приготування супу, а коренеплоди виростають невеликих розмірів, але при цьому мають дуже ніжний смак.

Щавель, салат, шпинат набагато краще почуваються в тіні дерев. Листя у них виростає крупнішим, м'якшим і соковитішим ніж на сонячних ділянках.

Хрін теж любить тінь, його листя бурхливо розростається і довго залишається ніжним.

Практично всі сорти капусти (включаючи брокколі та кольрабі) не потребують яскравого і постійного освітлення і люблять високу вологість. Найкраще їх посадити там, звідки сонце йде в другій половині дня.

Картопля також може добре рости на затінених ділянках, головне для неї – це постійний полив.

Також відмінно ростуть при дефіциті ультрафіолету часник, цибуля, капуста, листова гірчиця, рукола, редис, морква, ріпа.

Які фруктові дерева ростуть в тіні

Ці плодові дерева можна посадити між будинком і парканом:

Вишня може рости в найзатишних ділянках, а на врожаї її місце розташування не позначиться.

Яблуня може рости як на сонці, так і в тіні. Головне - не садити яблуні в низинах, адже там заморозки можуть погубити урожай під час цвітіння дерев.

Якщо сливу і аличу посадити в тіні, то через 6-8 років вони наберуть висоту і почнуть плодоносити.

Які плодові чагарники ростуть в тіні

Малина добре росте між стіною будинку і парканом, тому, що любить безвітряні місця.

Ожина любить півтінь і дає хороший урожай за умови постійного зволоження ґрунту.

Кизил може рости як на сонці, так і в тіні та на північних схилах. Головне для нього - хороший дренаж ґрунту.

Задля порічки згубна спека. Щоб отримати хороший урожай, кущі потрібно садити в затінених і захищених від вітру місцях поблизу будівель.

Думаєте, що посадити в тіні плодових дерев? Зупиніть свій вибір на аґрусі - для нього це ідеальне місце.

Психологічний тест! Оберіть дерео - і дізнайтеся, яка емоція у вас домінує

четвер, 25 квітень 2024, 6:12

Часто ми самі не можемо зрозуміти, як ми почуваємося на рівні підсвідомості та що коїться в душі. Пропонуємо дізнатися відповідь на важливе запитання: яка емоція у вас домінує, передають Патріоти України. Розгляньте дерева на картинці, і виберіть одне,...

Щоб не хропіти та не сприяти появі на обличчі зморшок: Нове дослідження, які пози для сну найкращі

четвер, 25 квітень 2024, 5:40

Вчені встановили найкращі пози для сну, які можуть позитивно впливати на якість нашого відпочинку та загальний стан організму. Для цього провели спеціальні дослідження. Вони знімали людей під час сну або використовували пристрої, які відстежують їхні р...