Нове дослідження, проведене Університетською клінікою Тюбінгена спільно з Німецьким центром досліджень діабету (DZD) та Інститутом імені Гельмгольца в Мюнхені, проливає світло на роль мозку в розвитку ожиріння, передають Патріоти України.
Вчені встановили, що навіть короткочасне вживання висококалорійної їжі призводить до зниження чутливості мозку до інсуліну, що може бути однією з головних причин набору зайвої ваги і розвитку діабету 2 типу.
Незважаючи на те, що ожиріння визнано захворюванням у Німеччині лише з 2020 року, його зв’язок із низкою серйозних хвороб, включно із серцево-судинними захворюваннями та раком, давно відомий. Всесвітня організація охорони здоров’я називає ожиріння глобальною епідемією, яка зачіпає понад мільярд людей по всьому світу. Однак досі не було зрозуміло, які біологічні механізми запускають цей процес.
Дослідження, проведене під керівництвом професора Стефані Куллманн, показало, що навіть короткочасне споживання шкідливої їжі, наприклад, шоколадних батончиків і картопляних чіпсів, призводить до значних змін у роботі мозку. У нормальних умовах інсулін пригнічує апетит, однак у людей з ожирінням цей механізм порушений, що сприяє переїданню. Експеримент за участю 29 добровольців виявив, що чутливість мозку до інсуліну знижувалася вже після п’яти днів споживання зайвих 1500 ккал на день із нездорових продуктів. Причому цей ефект зберігався навіть через тиждень після повернення до нормального харчування.
Професор Андреас Біркенфельд, один з авторів дослідження, підкреслює, що реакція мозку на інсулін може адаптуватися до короткочасних змін у раціоні раніше, ніж з’являється надмірна вага. Це означає, що саме мозок може відігравати ключову роль у розвитку ожиріння та пов’язаних із ним захворювань. З огляду на отримані дані, вчені закликають до подальших досліджень, щоб глибше зрозуміти, яким чином мозок регулює метаболізм і впливає на схильність до набору ваги.
Зірка шоу Dragon’s Den і бізнесвумен Сара Девіс поділилась своїм “революційним” методом, який не лише відлякує комарів і мошок, але й прикрашає ваш сад або балкон. І все це - без хімії та з мінімальними витратами, передають Патріоти України.
Мангó зазвичай асоціюється з тропічними смузі або десертами, однак цей фрукт заслуговує на набагато більше. Дослідження підтверджують: регулярне вживання манго позитивно впливає на роботу серця та судин, допомагає знизити артеріальний тиск і рівень хол...