Страва аристократів: Ресторатор розповів, як приготувати еталонний салат олів'є

У радянську епоху рецепт легендарного салату пережив згубну пролетаризацію.

На початку свого існування, в XIX столітті, олів'є був салатом делікатесним, який могли собі дозволити лише заможні гурмани. Про це у своєму блозі пише ресторатор Савелій Лібкін, передають Патріоти України.

"У різних версіях до його складу входили такі продукти: м'ясо рябчика, куріпки або тетерева, копчений лосось, омари, трюфелі тощо. Але найбільш екзотичним інгредієнтом був - барабанний дріб - майонез! Саме тоді, коли олів'є з'явився на світ, кухарі вперше додумалися змішати оливкову олію з курячими жовтками.

Олія — оливкова або соняшникова — незамінний компонент майже будь-якого салату, оскільки підсилює смак інших продуктів. І майонез — не виняток, оскільки його основою є все та сама олія. Але за радянських часів майонез перестали робити на кухні — його стали купувати в магазинах (кожен, хто виріс в СРСР, пам'ятає таку одиницю виміру обсягу: майонезна баночка). І звичайно, це був уже зовсім не той майонез, який в середині XIX століття збивали кухарі ресторану Ермітаж, де було приготовано перший салат олів'є.

Рецепт легендарного салату за радянської епохи пережив згубну пролетаризацію. Замість рябчиків і омарів — докторська ковбаса, замість домашнього майонезу — магазинний, замість ретельно вивірених пропорцій — картоплі побільше. Завдяки всьому цьому майонез сьогодні сприймається не як вишуканий салат, а як жирний, шкідливий і банальний пережиток радянських часів. Зарубіжні друзі теж «допомогли», перетворивши олів'є на Russian salad — майонезне місиво, в якому плавають шматочки відварених овочів.

Думаю, цей салат заслуговує на те, щоб йому повернули його колишню славу. Щоб приготувати ідеальний олів'є, дотримуйтесь порад голодного кухаря:

— Замість магазинного майонезу використовуйте майонез власного приготування. Домашній майонез, на відміну від магазинного, живе три дні, але більше й не потрібно.

— Пробуйте майонез перед заправкою салату, адже який смак майонезу, таким буде і смак салату. Якщо не досягли ідеального смаку майонезу, краще переробіть.

— Замість ковбаси покладіть у салат відварну телятину і відварений телячий язик. Відразу після варіння опустіть їх у крижану воду, і тільки після цього нарізайте.

— Інший варіант, замість телятини та язика — смажене куряче філе (або копчена качина грудка) і смажене м'ясо перепілки. Після смаження охолодити та порізати кубиками.

— Купуйте картоплю тих сортів, які не розварюються. Говоріть продавцеві: мені не для пюре, а для салату.

— Вкрай важливі пропорції. Я надаю перевагу такому співвідношенню: 40% м'яса, 40% овочів і яєць, 20% майонезу.

— Змішуйте все безпосередньо перед подачею, а не за годину або за день до подачі на стіл.

От і все! Бажаю смачного та стійкості під час новорічного застілля!"

Перевірте себе! Тест у картинці визначить вашу психологічну травму

понеділок, 29 квітень 2024, 13:13

Психологічна травма може серйозно псувати якість життя, а людина часом і не здогадується, в чому причина її проблем. Пропонуємо прийти тест, який визначить вашу психологічну травму, передають Патріоти України. Якщо жодна картинка вас не зачепила, значи...

Як приготувати домашній майонез на молоці без яєць

понеділок, 29 квітень 2024, 12:13

Майонез для багатьох став улюбленим соусом. Але склад магазинного продукту неприємно вражає, тому варто спробувати один раз приготувати, щоб більше не купувати. Варіантів є безліч, але цей на молоці неймовірно ніжний, легкий та смачний, передають Патрі...