Синюшний відтінок - погана ознака: Як перевірити молоко на якість вдома

Останнім часом в Україні почастішали випадки фальсифікації молочної продукції: лише за останні кілька місяців перевірки виявили більш як десять торгових марок, які продають підробку замість вершкового масла. Те ж саме стосується і молока: на полицях у магазинах часто можна натрапити на фальсифікат. Як визначити, чи добре молоко ви купили? Для того, щоб дізнатися відповідь на це запитання, не обов'язково нести його в лабораторію. Перевірити якість продукту можна власними силами, зазначають Патріоти України.

Свіжість молока

Найпростіший спосіб перевірити свіжість молока – понюхати його. Різкий кислуватий запах означає, що молоко несвіже. Також зверніть увагу на консистенцію та однорідність рідини: нерівномірне згущення або білі вкраплення, схожі на пластівці, свідчать про те, що молоко скисло.

Якщо запах і консистенція вас влаштовують, проте все ж таки хочеться додатково перевірити молоко на свіжість, пропонуємо вам кілька способів, які підійдуть як для коров'ячого, так і козячого молока.

  • Метод із содою. Налити пів склянки молока. Всипати половину чайної ложки соди і подивитися на реакцію: якщо з'явилася піна, молоко несвіже.
  • Метод із кип'ятінням. Налити трохи молока в каструлю. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Якщо рідина згорнулася, молоко скисло.
  • Метод із краплею. Цей метод підходить для домашнього молока, оскільки воно відрізняється високим відсотком жирності. В молоко опустити зубочистку, потім капнути рідину на ніготь. Якщо крапля не розповзлася, продукт свіжий, якщо розтеклася, то в молоці є вода, і воно не свіже.

Натуральність і якість

Натуральність і якість молока можна визначити за кольором. Якщо рідина жовтуватого відтінку, то це натуральне молоко. Якщо ж колір чисто-білий або – ще гірше – із синюшним відтінком, це свідчить про наявність добавок. Для поліпшення кольору і щільності виробники додають в молоко борошно, крохмаль, вапно і крейду. А ще – антибіотики. І розводять водою. Розповідаємо, як можна визначити всі ці моменти в домашніх умовах.

  • Наявність крохмалю перевірити можна за допомогою йоду: просто додати кілька крапель у склянку з молоком. Якщо рідина стала синюватого кольору, це означає, що в молоці є крохмаль. Якщо пішли жовтуваті кола – молоко натуральне.
  • Наявність води можна перевірити, наливши в склянку теплу воду. Потім повільно влити молоко. Якщо цівка одразу ж змішується з водою, то молоко розбавлене. Якщо збирається згустком вгорі склянки, то продукт натуральний.
  • Наявність антибіотиків (які додають, щоб молоко довше зберігалося) можна перевірити, просто залишивши напій у посудині з нещільно закритою кришкою в теплому місці. За добу натуральне молоко почне сквашуватися і за консистенцією буде схоже на желе. Молоко з добавками залишиться таким самим: це пов'язано з тим, що антибіотики уповільнюють ріст молочнокислих бактерій, які містяться в натуральному продукті.
  • Наявність соди або саліцилової кислоти (які теж подовжують термін зберігання молока) можна дізнатися за допомогою лакмусового паперу. Опустіть папірець у молоко: якщо в молоці є сода, то лакмус стане синього кольору, якщо кислота – червоного.
  • Наявність будь-яких домішок можна також перевірити за допомогою оцту. Треба капнути кислотою в склянку з молоком: якщо на поверхні з'явилися пухирці – молоко містить домішки.

Жирність продукту

Щоб перевірити жирність продукту, можна використовувати вищевказаний спосіб на наявність води в молоці: якщо продукт розбавлений, його жирність істотно зменшується.

Однак існує ще один спосіб перевірки жирності молока. Візьміть дві склянки, в одну налийте молоко і перелийте його з однієї в іншу. Натуральне жирне молоко не залишає розводів і слідів, а розбавлене молоко розмазується по стінках склянки. Схожа реакція буде і з молоком, в яке додали пальмову олію: воно теж залишає розводи на посуді.

А ви це знали? Що буде з картоплею, якщо перед смаженням замочити її у воді

неділя, 28 квітень 2024, 12:12

Картопля є найпопулярнішим овочем у кулінарії. Стільки чудових страв з неї можна приготувати, передають Патріоти України. Фрі, по-селянські, пюре, запечена зі спеціями чи у соусі – є безліч варіантів рецептів. Смажена картопля займає позиції лідера. З ...

Чому курка виходить сухою: Три помилки господинь, які не можна допускати

неділя, 28 квітень 2024, 11:08

Багато господарок не дкуже часто балують домашніх запеченою цілою куркою тільки тому, що м’ясо виходить сухим. Сухе м’ясо важко назвати смачним, хоча виглядати запечена курка може дуже апетитно, передають Патріоти України. Куряче м’ясо, незважаючи на п...