Це дуже смачно: Рецепт ненудного варення з полуниці від шеф-кухаря

Полуниця дрібна, ароматна, темного кольору, дуже стигла і та, яку поливали не надто часто — ідеальний варіант.

"З усіх різновидів джемів, конфітюрів, компотів (не тих, що залиті водою, а традиційних французьких) і варення, у моїх фаворитах — біла черешня і слива угорка. Це в чистому вигляді, без додатків. А ось поєднання смаків відкриває зовсім інші можливості. Наприклад, полуничне варення — це дуже смачно. Але нудно. Тому я варю його з ревенем. Тим паче, що сезон у них дуже близький — травень-червень", - ділиться досвідом шеф-кухар Андрій Величко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Давайте по порядку.

Складові:

Полуниця — 1 кг

Ревінь — 500 г

Імбир — 50−100 г

Перець чилі — 1−2 шт

Цукор — 1 кг

Крок 1

Обрати полуницю. Кажу відразу — не потрібна найбільша і найгарніша. Радше навпаки. Полуниця дрібна, ароматна, темного кольору, дуже стигла і та, яку поливали не надто часто — ідеальна. Важливо, щоб у ній було більше цукру і менше води. Тому не завжди найкрасивіший товар — найкращий.

Вибрати ревінь. Тут складніше — якось ця рослина дещо загубилася, і тільки в останні роки фермери знову взялися її масово вирощувати. Зараз сезон, і ревінь можна купити в магазині, або замовити у фермерів під Києвом доставку.

Чилі, імбир і цукор — тут все просто. Імбир можна використовувати сухий.

У чому варити? Та у чому завгодно. Чим товщі стінки і дно посуду, тим краще. Хтось варить у мідному тазі, хтось у чавунному казані, хтось у сотейнику з нержавної сталі. Справа смаку.

Крок 2

Полуницю перебрати, видалити листя і плодоніжки. Якщо трохи пом’ята або переспіла, не проблема. Так навіть смачніше. Засипати полуницю другою половиною цукру.

І полуницю, і ревінь залишити на півдня. Нехай спокійно просочаться цукром, пустять сік.

За кількістю. Базове співвідношення для нормального варення — це 1:1 ягода з цукром. Але ягоди бувають різні — і за солодкістю, і за щільністю. Я віддаю перевагу не надто солодкому варенню, радше навіть кисло-солодкому, іноді з пряними смаками. Ось поєднання полуниця-ревінь-імбир саме таке.

Крок 3

У сотейник засипаємо ревінь із усім сиропом, який у ньому утворився. На мінімальному вогні доводимо до кипіння, варимо 10 хвилин до бульбашкового кипіння. Знімаємо піну.

Після цього повільно охолоджуємо. Коли варення повністю охололо, додаємо полуницю й імбир з чилі та повторюємо процедуру. Взагалі, не потрібно поспішати у цьому рецепті. Чим повільніше відбувається процес, тим цілішими залишаються ягоди та прозорішим сироп. Закипіло, прокипіло, охолоджуємо.

Коли охололо повністю — повторюємо процедуру втретє. До цього моменту частина ревеню втратить форму, деякі шматочки розпадуться. Все окей, це нормально. Але полуниця залишиться цілою.

Загалом варення кипіло приблизно 30−40 хвилин. Якщо полуниця дрібна і щільна, то можна варити годину і більше, але тоді ревінь розпадеться повністю.

Крок 4

Як зберігати? Можна закатати в стерилізовані банки. Можна скласти у пластикові коробочки і кілька місяців зберігати в холодильнику.

За сполученням. Імбир-чилі. Пряний і пекучий. Ваніль. Візьміть один натуральний біб. Ароматно і дуже ніжно, але цукру можна трохи більше, на 20%.

Кардамон. Теж цікаве поєднання.

Як їсти? Ідеально — тост із білого хліба з вершковим маслом і варенням. Або сирники з таким варенням. Або просто на сніданок зі сметаною і домашнім зернистим сиром. Готуйте з любов’ю, і точно буде смачно!"

Джерело: НВ

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...