Це може здивувати! Яка олія виявилася найкориснішою для здоровʼя і на якій краще смажити

Існує багато корисних різновидів олії, але далеко не всі підходять для приготування їжі. Попри поширену думку, що оливкова олія є фавориткою у списку, це далеко не так. Найкорисніша олія не є дуже популярною на кухні та доступною для придбання, передають Патріоти України.

У салатах чи для хрусткого смаження — ми майже щодня використовуємо олію на кухні. Для здорового харчування важливо, щоб підібрати її правильно. Хоча кулінарна олія не завжди має найкращу репутацію через вміст жиру, вона все одно може бути корисною. Важливу роль у цьому відіграє склад жирних кислот.

Хороша олія містить більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених. Раніше насичені жирні кислоти, які переважно містяться в тваринних жирах, вважалися шкідливими для здоров’я. Сучасні дослідження вказують, що насичені жири можуть бути корисним джерелом енергії, допомагати захищати внутрішні органи та брати участь у важливих процесах організму. Проте дієтологи рекомендують споживати приблизно вдвічі більше ненасичених жирних кислот, ніж насичених.

Корисні олії — що важливо знати

Олії холодного віджиму вважаються особливо корисними, оскільки вони містять природні поживні речовини. У процесі рафінації, який застосовується до багатьох інших олій, частина поживних речовин втрачається. Такі олії мають насичений аромат, що може додати особливий відтінок певним стравам. Проте вони менш універсальні та не підходять для смаження через низьку точку диму.

Точка диму — це температура, при якій олія починає диміти та виділяти токсичні речовини. Наприклад, олії холодного віджиму зазвичай мають низьку точку диму, тому їх варто використовувати лише для заправки салатів або додавання до страв після приготування.

Найкорисніші олії у світі

1 місце — лляна олія

Містить цінні ненасичені та омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну дію. Вона ідеально підходить для заправки салатів, але не придатна для смаження, оскільки починає розкладатися при нагріванні нижче 100 ℃.2 місце — ріпакова олія

Багата на ненасичені жирні кислоти та омега-3. Вона має вищу точку диму, ніж лляна олія, але для смаження краще використовувати її рафіновану версію.

3 місце — олія волоського горіха

Багата омега-3 жирними кислотами, які сприяють поділу клітин і мають протизапальну дію. Її також краще використовувати для салатів чи холодних страв.

4 місце — оливкова олія

Багата ненасиченими жирними кислотами. Хоча її омега-3 вміст нижчий, вона все ж залишається однією з найбільш популярних та універсальних олій. Для смаження варто використовувати рафіновану версію.

5 місце — соняшникова олія

Універсальна і багата вітамінами Е та К. Рафінована версія підходить для смаження завдяки високій температурі диму.

Яку олію використовувати щодня?

Дієтологи радять використовувати три найкорисніші олії — лляну, ріпакову та олію волоського горіха — для заправки салатів та холодних страв. Це допомагає підтримувати правильний баланс між омега-6 і омега-3 жирними кислотами у співвідношенні 5:1. Соняшникову та оливкову олії можна використовувати рідше, але вони все ж залишаються корисними для здоров’я.

Найкращі олії для смаження

Для смаження найкраще підходить соняшникова олія завдяки температурі диму понад 200 ℃. Рафіновані ріпакова та оливкова олії також можуть бути використані, хоча їх жаростійкість залежить від сорту. Варто уникати використання олій холодного віджиму для смаження.

Особливий випадок — кокосова олія. Вона підходить для смаження, але містить насичені жири, що викликає суперечки серед експертів. Деякі вважають її універсальним чудодійним засобом, інші — застерігають від надмірного використання.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Чоловіки чи жінки? Для кого алкоголь небезпечніший і хто тверезіє швидше

вівторок, 17 грудень 2024, 0:30

Швидкість розщеплення алкоголю у чоловіків і жінок суттєво різниться. У чоловіків алкоголь виводиться з організму швидше через особливості фізіології, тоді як у жінок цей процес триває довше, передають Патріоти України. Детальніше розповідає 24 Канал з...

Як приготувати смачні гриби з зеленню

вівторок, 17 грудень 2024, 0:15

Гриби володіють антибактеріальною функцію, а також сприяють зміцненню імунної системи. Також, гриби є джерелом таких вітамінів: D, B 12, калій, селен, які важливі для нормального функціонування нашого організму. Про користь зелені нам теж відомо. Тому ...