Це не солодощі! Названо найкращі продукти, що допомагають позбутися стресу

Коли організм відчуває стрес, головне завдання - допомогти йому, а не навантажувати ще більше. Тож звичка заїдати неприємні ситуації цукерками та тістечками взагалі неправильна, передають Патріоти України.

Адже в цей період потрібно підтримувати рівень заліза, магнію, омега-3, цинку та селену.Отже, варто прибрати з раціону оброблені продукти, цукор, алкоголь. І треба визначитись з ознаками стресу.

Ознаки того, що у вас стрес:

  • виникають проблеми з концентрацією уваги та запам'ятовуванням інформації;
  • спостерігаються різкі перепади настрою;
  • виникає підвищена дратівливість та агресія;
  • безсоння чи неспокійний сон;
  • постійна втома та сонливість;
  • спостерігається розлад апетиту: ви або перестаєте хотіти їсти, або навпаки їсте все підряд, виникає компульсивне переїдання;
  • не заперечують гормональні порушення: збій циклу, зниження лібідо.

Якщо у вас є хоча б одна ознака, варто змінювати дієту. І переходити на дієту багату натуральними продуктами: їсти овочі, фрукти, цільнозернові продукти, бобові, горіхи та ягоди.

Можна додати до раціону ферментовані овочі — кімчі або квашену капусту без солі — джерело пробіотиків, вітамінів, мінералів. Крім того, ці продукти багаті на вітамін С, що дуже корисно.

Дієтологи рекомендують їсти більше броколі, брюссельської капусти — джерел вітаміну С, фолієвої кислоти, магнію. Ще одне багате джерело магнію — це шпинат. Якщо він вам зовсім не подобається — інші зелені листові овочі можуть його замінити.А чорниця, лохина й інші ягоди — це багате джерело антиоксидантів.

Обов'язково варто додати в свою антистресову дієту насіння чіа, волоські горіхи, насіння соняшника, насіння льону й інші горіхи та насіння. Вони є джерелом корисних жирів, вітаміну Е, цинку, магнію, що допомагає організму боротися зі стресом.

До речі, найпростіший спосіб приготувати насіння чіа — це зробити з нього пудинг. Залити насіння йогуртом, або кокосовим молоком і почекати кілька годин, поки вони набрякнуть. Найсмачніше такий пудинг їсти зі свіжими ягодами, або фруктами, наприклад із скибочками персика, або стиглої груші.

Не варто забувати і про банани, які містять амінокислоту триптофан, яка сприяє виробленню серотоніну — гормону радості.Відмінно допомагають при стресі каші та хліб із цільного зерна. Це складні вуглеводи, що дають організму енергію, не перевантажуючи травну систему. Але головне, не використовуйте каші швидкого приготування — у них занадто багато цукру та смакових добавок, у яких нічого корисного немає. Ідеальні — вівсянка, гречка, булгур, кіноа, коричневий рис. Крім того, що вони допоможуть від стресу, так ще й покращать роботу ШКТ.

Під час стресу важливий баланс Омега-3, тому їжте жирну рибу хоча б двічі на тиждень. Особливо багато цього елементу в лососі, тунці та сардинах. Омега-3 допоможе запобігти стрибкам кортизолу та скоротити ризик серцевих захворювань, депресії та передменструального синдрому (ПМС).Корисно вживати в їжу нежирне м'ясо: свинину, яловичину, курку, качку й індичку. Це відмінне джерело протеїнів та амінокислот, які сприяють нормальній роботі нервової системи та зниженню рівня тривоги, а також зміцненню пам'яті.Серед важливих продуктів також: морська капуста й інші водорості — джерело йоду та вітаміну В, перепелині яйця — містять у собі вітаміни А, D, РР та групи В, кальцій, магній, фосфор та залізо, нут і головне, чорний шоколад.

Тільки шоколад має містити у собі не менше 75% какао-бобів. Він містить амінокислоти триптофан і тирозин, які є попередниками нейромедіаторів серотоніну та дофаміну.

А ще аромат і смак шоколаду стимулюють у мозку вироблення ендорфінів, які мають прямий вплив на емоційний стан людини. Тож сміливо посипайте шоколадною крихтою свій пудинг із чіа зі свіжими ягодами і ніколи не відчувайте стресу. А ось міцну каву та чай краще прибрати, їх варто замінити чистою водою та неміцним зеленим, або трав'яним чаєм.

Незвичайний тест! Те, як ви видавлюєте зубну пасту, розповість про ваш характер

четвер, 25 квітень 2024, 17:12

Ваші звички багато можуть розповісти про ваш характер. Цей цікавий тест розповість, наскільки ви імпульсивні, вперті, безтурботні чи артистичні, передають Патріоти України. Деталі. 1. Якщо ви видавлюєте пасту зверху, біля самого ковпачка, це означає, щ...

Треба лише кілька хвилин! Простий психологічний тест за картинкою розповість про вас усе

четвер, 25 квітень 2024, 16:14

Якщо ви хочете дізнатися більше про себе, пройдіть цей простий психологічний тест за картинкою. Подивіться на зображення і виберіть жінку найстаршого віку, передають Патріоти України. Деталі. Пам'ятайте, що значення має саме перше враження, тому довго ...