Це небезпечно для здоров'я! Чому не можна їсти рис та салати наступного дня після приготування

Часто люди готують більше їжі, ніж можуть з'їсти за один раз. Тому рештки обов'язково ставлять у холодильник "на завтра". Але ось у Європі так не роблять. Особливо, коли мова йде про два продукти. І ось чому.

Звичайно, у тому, щоб розігрівати страви і їсти їх наступного дня, нічого страшного немає. Але варто пам'ятати про два продукти, з якими так робити в жодному разі не можна.

Чим небезпечний вчорашній рис

Згідно з даними Агентства харчових стандартів Великої Британії в сирому рисі містяться спори великої кількості бактерій, які є небезпечними для здоров'я людини. Під час варіння продукту більшість з них гине, але все ж є такі, що примудряються вижити. Зокрема, бактерії виду Bacillus cereus. Вони потрапляють в рис з ґрунту. В рисі, який не доїли і залишили "на завтра" ці спори оживають і починають активно розмножуватися.

Тому вчорашній рис може стати причиною сильного отруєння. Симптомами є блювання, біль в животі, діарея.

Процес розмноження бактерій пришвидшується за кімнатної температури. Отже, якщо ви раптом приготували надто багато рису і не змогли його доїсти, краще поставити відразу в холодильник. Так менше шансів отруїтися. Але, все ж, краще готувати такі кількість, щоб з'їсти за один раз.

Чи можна залишати салат на ніч

Чи можна їсти салат наступного дня? / © Pexels
Чи можна їсти салат наступного дня? / Фото: Pexels

Вчені стверджують, що свічі очищені і нарізані овочі не можна зберігати понад 12 годин за температури вище 4 градусів. Тобто, навіть холодильник для зберігання не підійде. Тому краще готувати такі кількість салату, щоб його можна було відразу з'їсти.

Проблема у тому, що в овочах, особливо у покупних, містяться нітрати, які рослини вбирають з ґрунту, якщо у нього вносять багато добрив. Нітрати не завдають організму великої шкоди, але за тривалого зберігання вони перетворюються на нітрити, які, потрапивши в організм, можуть викликати кисневе голодування, підвищити ризик розвитку онкологічних захворювань та спричинити проблеми із шлунково-кишковим трактом.

Особливий пункт — салати з майонезом. Їх не можна зберігати довше однієї доби за температури від 2 до 4 градусів. Тим більше, не можна залишати їх за кімнатної температури.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...