
Насамперед необхідно пити достатню кількість чистої води та відмовитися від важкої їжі. Про це повідомляє портал Good Food, передають Патріоти України.
Дієтолог Керрі Торренс пояснила, що більш високі температури та вологість збільшують швидкість випаровування зі шкіри. Це означає, що людині потрібно частіше поповнювати рівень рідини. У той же час слід пам'ятати, що надто велика кількість води, яка споживається за короткий проміжок часу, може призвести до того, що нирки не зможуть підтримувати електролітний баланс, тому кров стане дуже розбавленою. Це впливає на те, як функціонує наш організм, наприклад, це впливає на артеріальний тиск.
Крім того, майже третину споживаної рідини людина може отримати з їжі. Те, що ми їмо, може становити близько 20-30% споживаної рідини, і є деякі продукти, які можуть бути більш зволожуючими, ніж інші.
На думку дієтологів, у сильну спеку особливо корисні полуниця, огірок, кабачок, селера, салат та диня. Рецепти з високим вмістом рідини також можуть допомогти досягти правильного рівня гідратації. Наприклад, супи, рагу та каші – все це добрі приклади, і, звичайно, їх можна зробити з правильними сезонними інгредієнтами.
Холодна їжа, наприклад, морозиво може здатися очевидним вибором, коли ви хочете охолонути, але початковий ефект, що охолоджує, може бути короткочасним. Це пов'язано з тим, що вживання їжі призводить до підвищення температури, оскільки процес травлення є теплогенеруючим. Це у поєднанні зі швидким охолодженням, викликаним холодною їжею та напоями, означає, що тіло надмірно компенсує це підвищенням внутрішньої температури. Таким чином, після холодних напоїв або їжі людині може стати ще спекотніше.
При цьому в спеку слід уникати їжі, яка вимагає великих зусиль для перетравлення, наприклад, багата на білок (м'ясо, риба та молочні продукти), цукор і клітковина. Всі ці продукти генерують більше тепла в організмі. Один із способів пом'якшити це – використовувати багаті цитрусовими маринади для м'яса, щоб зруйнувати структуру білка, і замочувати зернові, щоб зробити їхню клітковину більш засвоюваною.
Нагадаємо, під час сильної літньої спеки роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також вжити певних заходів безпеки, щоб не допустити перегрівання працівників. При спеці продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає.
Бульйон - класичний суп, який зігріває, бадьорить і підтримує відновлення після хвороби. Правильно приготований на кістках із овочами, цибулею та часником, він багатий на поживні речовини. Але використання неякісного м’яса може перетворити його на поте...
Взимку через нестачу сонячного світла та обмежений доступ до свіжих продуктів організм частіше відчуває дефіцит важливих вітамінів. Експертка з харчування Таня Фрайріх радить звернути особливу увагу на п’ять ключових поживних речовин, передають Патріот...