
Гіпертонія - це хронічне захворювання, що характеризується стійким підвищенням артеріального тиску. Гіпертонія може призвести до інфаркту, інсульту, серцевої недостатності, а також ураження нирок, мозку та очей. Одним із простих засобів, який може поліпшити здоров’я серця, є чай, пише frontiersin.org, передають Патріоти України.
Чай містить різні хімічні компоненти, включаючи чайні поліфеноли, пігменти, полісахариди, сапоніни, алкалоїди, ароматичні речовини, вітаміни, амінокислоти та невелику кількість неорганічних речовин. Чайні поліфеноли та чайні полісахариди вважаються основними джерелами користі для здоров'я від чаю, і їх вміст варіюється залежно від типу та ступеня ферментації.
Ресурc NV називає кілька чаїв, які мають реальну користь для людей. Дослідження показують, що регулярне вживання зеленого чаю може мати невеликий, але значущий вплив на артеріальний тиск. Один з основних антиоксидантів у зеленому чаї, катехіни, може допомагати підтримувати еластичність судин і сприяти кращому кровообігу. Ці сполуки також мають протизапальну дію, що сприяє загальному здоров’ю серцево-судинної системи.
Ромашковий чай також може сприяти здоровому артеріальному тиску. Стрес і поганий сон пов’язані з підвищеним ризиком гіпертонії. Заспокійливі властивості ромашки можуть опосередковано сприяти кращому відпочинку. Ромашка також містить флавоноїди і фенольні кислоти — рослинні сполуки, які діють як антиоксиданти і можуть сприяти зменшенню запалення в організмі.
Чорний чай є природним джерелом флавоноїдів, які можуть допомогти захистити судини, зменшити запалення та підтримати здоровий кровообіг.
Люди, які регулярно п’ють чорний чай, як правило, мають нижчий артеріальний тиск, ніж ті, хто його не п'є. Як і зелений чай, чорний чай містить кофеїн, тому він може бути неідеальним для людей, чутливих до стимуляторів.
Чай улун є частково окисленим, що означає, що за кольором і смаком він знаходиться десь між зеленим і чорним чаєм. Він містить суміш корисних сполук, таких як катехіни, теафлавіни та інші поліфеноли з антиоксидантними властивостями.
Дослідження 2004 року виявило, що ті, хто щодня випивав принаймні пів чашки чаю улун або зеленого чаю, мали на 46% меншу ймовірність розвитку гіпертонії, причому більша користь спостерігалася серед тих, хто випивав кілька чашок на день.
Імбирний чай зігріває, має пікантний смак і часто використовується для поліпшення травлення. Він також може мати корисні властивості для серцево-судинної системи. Сполуки, що містяться в імбирі, допомагають розслабити судини, зменшити запалення і підтримувати здоровий кровообіг.
Дослідження, в якому взяли участь понад 4 тис. дорослих, показало, що ті, хто регулярно вживав імбир, мали менший ризик розвитку гіпертонії. При високому артеріальному тиску не варто пити лакричний чай, а також чаї з високим вмістом кофеїну.
Ківі - не лише смачний, а й надзвичайно корисний фрукт. Він низькокалорійний, багатий на клітковину, вітаміни (A, B2, B3, B6, B9, C, E, K) та мінерали (калій, магній, залізо, цинк і селен), передають Патріоти України. Дослідження 2023 року показало: вж...
Запечене в духовці м'ясо виходить смачним й не вимагає постійної присутності господині на кухні. На свята часто готують у духовці курку, гуску або качку. Щоб птиця вийшла соковитою та ніжною, потрібно м’ясо правильно підготувати для запікання. М’ясу на...