Вчені дійшли висновку, що каву слід пити не раніше 09:30 ранку: От у чому причина!

На день слід випивати не більше чотирьох чашок кави. Також важливий час її вживання: надто ранній може посилити стрес, а пізній - порушити сон, інформує Ukr.Media, передають Патріоти України.

Більшість лікарів рекомендують на день споживати не більше 400 міліграмів кофеїну на день — приблизно чотири чашки. Зазвичай люди починають почуватися бадьоріше приблизно через п'ять хвилин після вживання кави. Ефект досягає свого піку в період від 15 хвилин до двох годин залежно від того, чи їла людина, і швидкості переробки кофеїну. Вона відрізняється у людей з різними генетичними варіантами: щоб повністю позбутися кофеїну, організму може знадобитися до десяти годин.

Від швидкості переробки кофеїну залежить те, як він вплине на сон людини. Дослідження засвідчили, що надмірне або занадто пізнє вживання кофеїну може скоротити сон на 30 хвилин, якщо людина переробляє кофеїн нормально, або на годину у тих, кому на виведення кофеїну потрібно більше часу. Крім того, метааналіз 2017 року показав, що вживання кави ввечері порушує повільний сон — найважливішу фазу сну, нестача якої пов'язана з цілою низкою проблем зі здоров'ям, включно з хворобами серця, нирок, високим кров'яним тиском і діабетом. Тому більшість лікарів рекомендують відмовитися від кави за шість-вісім годин до сну або раніше.

Однак не варто пити каву занадто рано, до 9:30-11 ранку, щоб отримати максимальний заряд енергії та уникнути нервозності. Дослідження, проведені 2009 року, показують, що рівень гормону стресу кортизолу максимальний вранці. Його концентрація різко знижується спочатку о 9:30 ранку, а потім о 13 годині.

Кава може вбивати! Кому категорично заборонено цей напій

четвер, 17 липень 2025, 23:10

Кава - улюблений напій багатьох людей, який бадьорить і допомагає прокинутися. Проте, незважаючи на корисні властивості, не всім варто вживати каву. Існує низка захворювань та станів, при яких від цієї популярної напої краще відмовитись або принаймні о...

Соя - продукт, якого бояться дарма: Чому її варто додати до раціону

четвер, 17 липень 2025, 19:05

Соя - популярна бобова культура, що походить з Азії і вже давно є основною частиною кухні в Китаї, Японії та Кореї, передають Патріоти України. В Європу вона прийшла у XIX столітті завдяки австрійському професору Хаберланду, який сприяв її адаптації до...