Вчені розповіли правду про смартфон під подушкою: Чи небезпечно це для організму

Смартфон вже став для українців настільки невід'ємною частиною побуту, що багато хто не розлучається з ним навіть у ванній, не кажучи вже про спальню. Для багатьох він потіснив навіть кота, зайнявши, здавалося б непохитне, місце домашнього улюбленця поряд із нашою подушкою, передають Патріоти України.

Навіть більше, багато хто вже поселив його і під подушкою, дозволивши смартфону впливати на наші сни. А тим часом, учені застерігають, що смартфон під подушкою, як і поряд з нею, – не найкращий варіант для нічного сну та загалом для здоров'я.

Що з ним не так, і чому "нічна близькість" зі смартфоном може вартувати нам здорового сну, а іноді й створити великі проблеми для здоров'я. Отже, смартфон – це прилад, який ніколи не спить, він постійно випромінює хвилі певної частоти, які можуть виявитися дуже небезпечними для здоров'я і навіть для життя людини.

Електромагнітне випромінювання смартфона може призвести до порушення серцевого ритму, а також до порушення природних біоритмів людини. Наприклад, коли нам приходить вночі повідомлення, екран смартфона спалахує, і це певним чином впливає на ритм сну людини і навіть зміст її сновидінь. Це не означає, що ми неодмінно прокинемося від спалаху екрану, проте цей спалах може вплинути на зміст наших снів. Звідси нічні жахи та кошмари, від яких ще довго доводиться потім відходити вдень

Спалахи екрану також можуть призвести до різкого зниження вироблення мелатоніну – гормону сну, який життєво важливий для організму, і який захищає нашу імунну систему від збоїв.

Крім того, так чи інакше, кладучи смартфон поруч із подушкою, ми програмуємо себе на прийом повідомлень і дзвінків, що не дає організму повноцінно відпочивати. Вплив випромінювання смартфона на організм поки що недостатньо вивчений, але є підстави вважати, що воно може стати пусковим механізмом утворення пухлини головного мозку, у тому числі і злоякісної.

Ще небезпечніше – коли смартфон лежить у вас під подушкою. Тоді всю ніч ваша голова "ловить" весь потік випромінювання від нього. Крім того, телефон і сам перегрівається під подушкою, що може спричинити його поломку.

Де краще залишати телефон перед сном?

Якщо вам не потрібно вставати по будильнику, краще залиште його в сусідній кімнаті, в якій ніхто не відпочиває. Якщо ж вам вранці знадобиться будильник, то вимкніть звуковий сигнал від решти повідомлень, які надходять вам на телефон, і залиште телефон за кілька кроків від себе. Відстань між вашим тілом та смартфоном має бути не менше 1 метра.

При цьому, навіть якщо ви собі ставите два або три будильники (таке теж нерідко буває), не лінуйтеся і не забирайте смартфон до себе в ліжко після першого будильника. Краще залишити його на колишньому місці. Тоді буде більша ймовірність, що ви все ж таки не проспите, і що не отримаєте шквал шкідливого випромінювання "маленького друга".

До речі, смартфон також шкідливо не лише класти під подушку, а й носити в кишені штанів або в нагрудній кишені одягу. Краще носити його в сумці і не забувати міняти розташування сумки щодо вашого тіла (міняти руку або плече, на якому висить ремінь сумки).

Як замаринувати обрізки лосося для бутербродів

середа, 1 травень 2024, 18:15

Філе червоної риби не кожному по кишені. Натомість обрізки - бюджетний варіант, з якого можна приготувати різні страви. Але найлегше - просто замаринувати для бутербродів чи в салати, передають Патріоти України. Зверніть увагу, що готові солоні обрізки...

Швидкий салат з картоплі та грибів для несподіваних гостей

середа, 1 травень 2024, 17:05

Коли на порозі з’являються несподівані гості, потрібно терміново щось придумати на стіл. Найпростіше приготувати смачний салат із доступних продуктів. Це буде смачно та гості будуть нагодовані, передають Патріоти України. З продуктів вам знадобляться ...