"Нас ще не вдарили великі світові банкрутства": Яким буде місце України у світі після коронавірусу, - політолог

Українська зовнішня політика, в тому числі економічна, залежить не тільки від нас.

Михайло Винницький. Фото: соцмережі.

Нас може чекати нестабільний світ. І в оптимістичному сценарії Україна може залишитись на периферії цих процесів. Подібний розвиток подій передбачає політолог Михайло Винницький, передають Патріоти України.

"Наша революція 2014 року стала початком світової кризи, далі - анексія Криму і війна на Донбасі. Подальші конфлікти можуть відбуватися далеко. Ми не належимо до центрів економіки, як США, Велика Британія, Німеччина. Це робить їх вразливими. Скористатися з нашої периферійності можна було б, якби люди біля керма розуміли її переваги", - каже експерт. .

Українська зовнішня політика, в тому числі економічна, залежить не тільки від нас. "Світ входить у нову фазу. Це всесвітня депресія, падіння внутрішнього валового продукту й економічної активності. Чверть світової економіки зосереджена у США. 70 відсотків із неї – споживання. 20 процентів покупців у Штатах стали безробітними за два місяці. Схожі цифри в Європі. Це вплинуло на світову економіку, відповідно й на українську. Нас ще не вдарили великі світові банкрутства, але це станеться до кінця року і на початку наступного".

Масштабні економічні кризи завжди відлунюють у зовнішній політиці і часто стають передумовою військових конфліктів. "Живемо в режимі великого очікування. Криза точно вплине на ЄС. Чи готовий німецький платник податків вкотре рятувати Грецію? А тепер ще й Італію, Іспанію. У Штатах очікують нестабільність, пов'язану з президентськими виборами в листопаді. У США майже 30 тисяч жертв коронавірусу. За два місяці померлих більше, ніж за чотири роки В'єтнамської війни. Увага наших найбільших партнерів прикута до внутрішніх проблем, а не до військового конфлікту на Донбасі. Дії Росії теж непередбачувані – невпевнено почувається через падіння цін на нафту.

Нас очікують кілька років масштабного політичного переінакшення світової системи - політичного, економічного, культурного й ціннісного. Епідемія показала крихкість інституцій і загалом Західного світу. Погано дають раду з коронавірусом і зупинкою економіки. Далося взнаки, що раніше не переживали подібних криз.

В Україні ж вони чи не кожне десятиріччя. У нас значно нижче економічне падіння відбулося у 2014-2015 роках і ми виявилися не крихким суспільством. Можна припустити: коли у наступні кілька років світ буде оговтуватися від пандемії, ми можемо мати здобутки".

Джерело: Gazeta.ua

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...