П'ять країн світу зможуть пережити ядерний апокаліпсис та врятувати людство - дослідження вчених

На тлі безупинних ядерних погроз, якими гарячі голови країни-агресорки Росії розкидаються у бік країн Заходу, що підтримують України, вчені намагаються зрозуміти, чи є у людства шанс врятуватися в разі реальної ескалації. І поки одні вивчають, де найкраще сховатися від потужного вибуху, інші - намагаються вирахувати, представники яких країн матимуть найвищі шанси пережити "ядерну зиму", передають Патріоти України.

У науковому журналі Risk Analysis опубліковано дослідження вчених, які назвали п'ять країн світу, що з високою вірогідністю зможуть пережити наслідки ядерної катастрофи. "Ядерна зима", як вважають вчені, може розпочатися не лише після широкомасштабної ядерної війни, але й внаслідок виверження супервулкану чи падіння астероїда.

"Ядерна зима" – це тривале і сильне глобальне кліматичне похолодання, з поширеними вогняними бурями, які блокуватимуть пряме сонячне світло, що може призвести до широкомасштабного неврожаю та голоду.

"Деякі острівні держави Південної півкулі можуть пережити серйозну катастрофу, пов'язану зі зменшенням сонячного сяйва, таку як "ядерна зима", і матимуть всі можливості, щоб допомогти перезавантажити людську цивілізацію, яка зазнала краху", – йдеться у дослідженні.

Відповідно до даних вчених, Австралія, Нова Зеландія, Ісландія, Соломонові Острови та Вануату виглядають найбільш стійкими до різкого зменшення сонячного світла, яке може бути спричинен наслідками глобальної катастрофи.

Дослідники пишуть, що навіть за найпесимістичнішого сценарію по всій планеті, ймовірно, залишаться невеликі групи людей, які виживуть."Причому ті, хто живе в найбільш стійких країнах, матимуть найбільші шанси уникнути доіндустріального колапсу", – зазначають вчені.

Однак ризики є й для них, оскільки цивілізація у цих країнах може не встояти, зважаючи на ймовірні проблеми з енергопостачанням, відсутність торгівлі з іншими країнами та виробництва власних компонентів, необхідних для виживання. Тому їм варто підготуватися до ймовірності найгіршого сценарію.

"Такі острови, як Нова Зеландія, часто дуже залежать від імпорту очищеного рідкого палива, їм може не вистачати енергетичної самодостатності і вони схильні до збоїв і дефіциту критично важливих товарів", – пояснив один із авторів дослідження професор Нік Вілсон з Університету Отаго у Веллінгтоні (Нова Зеландія).

Також він зазначив, що у острівної держави можуть виникнути проблеми через брак запасних частин для сільськогосподарської та харчової техніки, які вона зараз імпортує.

У своєму дослідження вони поставили в умови "ядерної зими" 38 острівних країн, щоб зрозуміти, як вони справляться з постачанням калорійних продуктів харчування. Дослідження показало, що деякі країни змогли б забезпечити себе достатньою кількістю їжі, тоді як інші просто не змогли б впоратися через "колапс промисловості та соціального функціонування".

Серед країн, які впоралися – Нова Зеландія, Австралія, Ісландія, Соломонові острови та Вануату. "Австралійський буфер продовольства є гігантським – з потенціалом прогодувати багато десятків мільйонів додаткових людей", – зазначили автори дослідження.

"Але це не plug-and-play. Необхідно здійснити значний обсяг стратегічного планування, причому протягом тривалого періоду часу, але це планування матиме переваги в боротьбі з широким спектром екстремальних ризиків", – зазначив доктор Метт Бойд з Adapt Research, який також працював над дослідженням.

Бойд додав, що наразі публічно невідомо про жоден план розроблений тією чи іншою країною, який би міг допомогти врятувати людство на випадок глобальної катастрофи.

Вони також попереджають, що багато країн опиняться в нестабільному становищі під час такої катастрофи. Зокрема, Китай, Росія і Сполучені штати можуть побачити падіння виробництва продовольства до 97% за моделлю "ядерної зими" і будуть змушені покладатися на нові технології виробництва продуктів харчування.

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...

Блінкен назвав країну, яка є зараз головним постачальником військового обладнання для РФ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:05

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував підтримку Китаєм російської оборонної промисловості. Він заявив, що Пекін зараз є основним постачальником критичних компонентів для російського озброєння і бере таким чином участь у війні РФ проти Укр...