Росія готується відновити наступ на Донбасі, аналітики ISW назвали терміни

Російські війська завершують "оперативну паузу" та переходять до масштабного наступу на Донбасі. Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), які опублікували звіт на своєму сайті, передають Патріоти України.

Станом на 15 липня ЗС РФ провели кілька невеликих наземних атак на північний захід від Слов'янська, південний схід від Сіверська, вздовж траси Бахмут-Лисичанськ, на південний схід від Бахмута й на південний захід від Донецька. Наступи не були масштабними та не принесли загарбникам особливого успіху, проте можуть вказувати на спроби відновити просування на сході України, мета залишається незмінною — оточити підрозділи ЗСУ, щоб повністю захопити Донецьку та Луганську області.

"Якщо оперативна пауза справді закінчилася, росіяни, швидше за все, продовжать і розширять такі атаки в найближчі 72 години", — вважають американські експерти.

В ISW додали, що десятиденної паузи російської армії не вистачить, щоб відновити бойову міць і перейти до нових великомасштабних операцій. Вони можуть ще кілька днів проводити посилені атаки, роблячи короткі перерви між ними, перш ніж влаштувати справді потужний наступ. За спостереженнями аналітиків, зараз на російських військових тиснуть, змушуючи перейти до штурму, перш ніж вони зберуть достатньо ресурсів, проте з цієї причини бойові дії можуть сповільнитися на деякий час.

ЗС РФ намагалися захопити селище Спірне за 13 км від Сіверська, що загрожувало захисникам перекриттям наземних комунікацій. Окупанти обстріляли Краматорськ, Григорівку та Закотне, завдали авіаудару по Верхньокам'янському. Уздовж траси Лисичанськ-Бахмут вони вдарили по Нагірному та Білогорівці, але не отримали жодної переваги. Судячи з кадрів із геолокацією, ЗСУ обстріляла російський склад боєприпасів у Нагірному — це вказує на те, що росіяни просунулися вглиб селища, але не вийшли до траси. Українські воїни відбили напад на Вуглегірську електростанцію, села Вершина та Кодема на південний схід від Бахмута.

15 липня російська армія відновила наступ на схід від кордону Донецької та Запорізької областей. Згідно із заявою Генштабу ЗСУ, ворожі війська безуспішно намагалися просунутися в бік Водяного та Павлівки, розташованих за 40 і 50 км на південний захід від Донецька відповідно. Крім того, російські війська продовжують систематичні обстріли цивільної інфраструктури в Миколаєві: житлові будинки, місця відпочинку та навчальні заклади.

Росія також втрачає своє військове командування. За інформацією Інституту, за допомогою західних комплексів залпового вогню HIMARS українські військові вбили або поранили чотирьох заступників командира російської 106 повітряно-десантної дивізії в районі Шахтарська в Донецькій області. Зокрема, ЗМІ РФ повідомили про загибель полковників Сергій Кузмінова, Андрія Васильєва та Максима Кудріна. Центр стратегічних комунікацій України повідомив 12 липня, що один неназваний заступник командира дивізії опинився в критичному стані.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...