СБУ підозрює керівництво Податкової служби на Львівщині у розкраданні 40 млн державних грошей

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) спільно з колегами з Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили масштабну схему розкрадання бюджетних грошей, до якої причетне керівництво Головного управління Державної податкової служби у Львівській області. Про це повідомили прес-служби СБУ та БЕБ, передають Патріоти України.

За даними слідства, чиновники організували незаконне відшкодування податку на додану вартість місцевим підприємствам. Фігуранти вигадали план, як "вивести" з державного бюджету понад 40 млн грн. "Чиновники регіональної податкової організували злочинний механізм розтрати бюджетних коштів за рахунок залишків продукції, що імпортується на складах підприємств. Зокрема, компанії імпортували широкий асортимент продукції, яка фактично реалізовувалась протиправним способом за готівку без відображення таких операцій у податковій та фінансовій звітності", – йдеться в повідомленні БЕБ.

Так, у протиправну діяльність чиновники залучили афілійовані комерційні структури, які займаються імпортом товарів широкого вжитку та їх продажем. Комерсанти продавали оптові партії іноземної продукції за готівку, але у податковій звітності прописували, що їм не вдалося продати товар, і він нібито зберігається на складах.

Далі ці підприємці формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ. Підставою вказували на те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але нібито не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування. Насправді не було ні продукції, яку не продали, ні складів. "Замість безпосереднього виконання своїх службових обов'язків податківці не звертали уваги на відсутність продукції на складах та відсутність складських приміщень", – зазначили у БЕБ.

Про мотивацію

п’ятниця, 17 травень 2024, 12:26

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

Попереду важкі бої: На Харківщині окупанти розширили зону бойових дій майже на 70 км, - Сирський

п’ятниця, 17 травень 2024, 12:19

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський повідомив, що на півночі Харківської області російські загарбники розширили зону бойових дій майже на 70 км, передають Патріоти України. Як повідомив Сирський у Telegram, у зв’язку з ускладнення...