Чи може військовозобов'язаний відмовитися від повістки без наслідків - роз'яснення

Під час повітряної тривоги ніхто не може обмежити право людини прямувати в укриття. У цьому випадку військовозобов'язаний у будь-якому громадському місці, окрім власне сховища, може відмовитись від перевірки документів, у тому числі військово-облікових. Такої думки дотримуються адвокати Роман Симутін і Катерина Аніщенко. У ТСН нагадали: після оголошення тривоги потенційно існує загроза життю людини, передають Патріоти України.

Симутін, який є адвокатом і колишнім слідчим, знайомий із подібним випадком на практиці. Правоохоронці зупинили водія, щоб з'ясувати, чи він тверезий. Пролунав сигнал повітряної тривоги, тому чоловік відмовився проходити алкотестер і заявив, що прямує до укриття. Копи склали на нього протокол, але справа дійшла до суду і згодом була закрита.

"Суд закрив провадження, визнав водія невинуватим... Якщо казати простою мовою, то в кримінальному кодексі є таке поняття як крайня необхідність. Не можна ставити під ризик життя і здоров’я людини", – зазначив експерт.

Він наголосив: такого права немає ні в кого. "Над тим місцем, де людині вручають повістку, можуть збивати ракету. Якщо така вірогідність існує, то її відповідно не можна виключати. У такому разі дії громадянина (який повідомив, що прямує до укриття. – Ред.) будуть виправдані. Ставити під загрозу життя – це не може бути виправдане врученням повістки. Це право людини, яке не обговорюється", – сказав Сімутін.

Зі свого боку адвокатка Аніщенко, яка також спеціалізується на питаннях мобілізації, вважає, що особа має право відмовитись від перевірки, поки йде в укриття. Але вже там процедуру можна продовжити. "А вже перебуваючи в укритті, повинен надати документи для підтвердження своїх даних", – заявила Аніщенко.

"Ваша будівля злетить у повітря! Це не жарт! Час пішов!": Одесит "шантажував" ДТЕК, вимагаючи включити світло, і поплатився

неділя, 30 червень 2024, 18:30

Правоохоронці затримали безробітного одесита 1970 року народження. Чоловік писав компанії "ДТЕК Одеські електромережі", що її офіс замінований, передають Патріоти України. "Будівля ОЕМ ДТЕК замінована! Якщо протягом 15 хвилин електропостачання не буде ...

А ви це знали? Як у СРСР з‘явилися "неперспективні" села і чому їх так назвали

неділя, 30 червень 2024, 18:10

Влада СРСР ухвалювала чимало сумнівних рішень, які призводили до негативних наслідків. Одним із них став поділ невеликих населених пунктів на "перспективні" та неперспективні, передають Патріоти України. . Поняття "неперспективні" села з’явилося в еко...