Генштаб відповів, що робити призовникам, якщо їх силою тягнуть у військкомат

Свої ж дії, іноді і зовсім протиправні, воєнкоми пояснюють поняттям “особливий період”, яким виправдовують багато огріхів своїх товаришів по службі і підлеглих.

Кожен призов до ЗСУ супроводжується скандалами і неоднозначними діями з боку представників військкоматів. Були випадки, коли воєнкоми застосовували силу, що навіть патрульний, який знаходився поруч, викликав на них поліцію, зазначають Патріоти України.

Харківський військкомат, наприклад, регулярно любить відловлювати призовників і утримувати їх силою в приміщенні. У відповідь на ці дії, рідні регулярно влаштовують облоги. У Черкасах воєнкоми відзначилися побиттям призовника з журналістом.

Свої ж дії, іноді і зовсім протиправні, воєнкоми пояснюють поняттям “особливий період”, яким виправдовують багато огріхів своїх товаришів по службі і підлеглих. Ще одне улюблене виправдання: “Кожен громадянин України зобов’язаний добровільно з’явитися у військкомат”.

Не знання прав з боку призовників і публічне ігнорування скандалів з боку вищого керівництва армії призводить до плачевних наслідків. Непоодинокі випадки, коли співробітників б’ють і спускають собак. У Харкові дійшло до того, що місцеві жителі натовпом приструнили військкомів по цивілці, які відібрали телефон у хлопця та силою намагалися доставити його в пункт призову. Історія закінчилася порушенням кримінальної справи проти працівників військового комісаріату.

Оскільки Генеральний штаб реагує на подібні скандали вкрай рідко, ЗМІ вирішили поцікавитися у них, як молодим людям призовного віку вести себе при виді людей у формі і наскільки їхні дії законні.

Наводимо роз’яснення Генштабу у форматі “питання-відповідь”. Зазначимо, що не на всі питання були дані прямі відповіді. По суті порушених питань повідомляють, що:

Що робити призовникам, якщо їх силою намагаються доправити до призовного пункту?

Генштаб не став оцінювати дії військкомів, які вдаються до сили для доставки призовників до військкомату, а просто нагадав про борг кожного українця самостійно прибути до військкомату.

Відповідно до частини восьмої статті 15 закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

  • призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці;
  • у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;
  • призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік.

Раніше в Сухопутних військах ЗСУ говорили, що силою доставляти в армію не мають права. Воєнкоми можуть лише розносити повістки і повідомляти силовикам про випадки ухилення від служби.

Що робити призовникам, якщо вони понад добу перебувають у призовному пункті без їжі?

Відповідно до пункту 99 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 № 352 (зі змінами) обласний збірний пункт повинен мати їдальню (буфет).

Що робити призовникам, коли до них на вулиці підходять люди, одягнені у цивільне, представляються працівниками військкомату та пропонують пройти з ними?

Призовники, до яких на вулиці підходять люди одягнені у цивільний одяг, представляються представниками військомату та пропонують пройти з ними, можуть ігнорувати зазначену пропозицію.

Чи зобов’язані громадяни, яких зупинили посеред вулиці представники військкомату (з, чи без співробітників поліції), йти разом з ними до військкомату для, наприклад, уточнення особистих даних (та будь-яких інших дій)?

Відповідно до частини третьої статті 38 закону України “Провійськовий обов’язок і військову службу” органи Національної поліції у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, а також надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.

Чи мають право співробітники військкоматів утримувати призовників у військкоматі чи призовному пункті та нікуди не відпускати?

На це питання в Генштабі відповіді не дали

Чи мають право співробітники військкоматів забороняти призовникам, яких прямо з вулиці доставили до військкомату чи призовного пункту, перед виряджанням до війська взяти з дому особисті речі та вирішити нагальні питання?

Відповідно до частини другої пункту 98 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 № 352 (зі змінами) затримувати на обласних збірних пунктах призовників, які перебувають у резерві, більш як на 2-3 доби або повертати осіб, придатних до військової служби, назад до районних військових комісаріатів забороняється.

Джерело: InfoResist

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...