Хіти тижня. Вбиває до 38% заражених: Світ наляканий спалахом чергового вірусу в Китаї

Захворіти може будь-яка людина, незалежно від стану здоров'я, після контакту з гризунами, що переносять хантавірус.

У Китаї чоловік помер від хантавірусу - смертельного захворювання, який переносять гризуни. Детально про хвороби пише ресурс Marketwatch, передають Патріоти України.

Хантавірус - це сімейство вірусів. На відміну від коронавірусу, він не передається від людини людині. Хантавіруси в Північній і Південній Америці відомі як хантавіруси "Нового Світу" і можуть викликати хантавірусний легеневий синдром (HPS) з такими симптомами, як втома, лихоманка і м'язові болі на ранніх стадіях, а потім кашель і задишка. Інші хантавіруси, відомі як хантавіруси "Старого Світу", найчастіше зустрічаються в Європі і Азії і можуть викликати геморагічну лихоманку з нирковим синдромом (HFRS), з такими симптомами, як сильні головні болі, болі в спині і животі, лихоманка, озноб, нудота і помутніння зору. Обидва захворювання вважаються рідкісними, але можуть бути смертельними.

Вірус на тепер вивчений слабо. Американський лікар Таня Елліот зазначає, що хвороба існує вже давно, "можливо, століття", і найбільш поширена в Китаї - від 16 до 100 тисяч випадків на рік.

Як лікують? Чи є вакцина?

Немає ніякого спеціального лікування, ліків або вакцини. Чим раніше інфіковані особи розпізнаються і потрапляють в реанімацію, тим краще. У інтенсивній терапії пацієнти інтубовані і отримують кисневу терапію. Пацієнти також можуть бути підключені до внутрішньовенних крапельниць і в крайніх випадках вимагають діалізу. Тому органи охорони здоров'я рекомендують: якщо ви були поруч з гризунами та у вас є симптоми лихоманки, сильних м'язових болів і задишки, негайно зверніться до лікаря.

Наскільки це небезпечно?

У HPS рівень смертності 38%. При захворюванні HFRS вмирає від 1 до 15% пацієнтів. Хоча у деяких пацієнтів час одужання становить кілька тижнів або місяців, багато хто повністю одужує без будь-яких ускладнень.

У США зареєстровано 728 випадків хантавірусу з 1993 по січень 2017 року. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров'я провела моніторинг спалаху близько 100 випадків в Панамі і прийшла до висновку, що "не існує значного ризику міжнародного поширення".

Хто найбільше схильний до ризику захворіти?

Захворіти може будь-яка людина, незалежно від стану здоров'я, після контакту з гризунами, що переносять хантавірус. У США люди, що живуть в сільській місцевості, частіше стикалися з вірусом.

Як не заразитися або мінімізувати ризик?

Найкраще, що ви можете зробити, - це максимально уникати контактів з гризунами вдома, на роботі або за містом. У хаті, квартири, гаражі або на дачі закрийте всі діри або щілини, які можуть пропустити гризунів. Розставте пастки. Запечатайте і приберіть з легкодоступних місць їжу. Санітарія є ключовим моментом в профілактиці хантавірусу.

Дуже важливо вжити заходів обережності, перш ніж прибирати приміщення, яке може виявитися місцем зараження гризунами. По-перше, провітріть його, відкривши двері і вікна не менше ніж на 30 хвилин. Переконайтеся, що ви носите гумові, латексні або вінілові рукавички. Не піднімайте пил, підмітаючи або пилососячи: спочатку обприскайте область можливого зараження дезинфікуючим засобом або сумішшю відбілювача і води, і дайте йому вбратися протягом п'яти хвилин. Використовуйте паперовий рушник, щоб зібрати сечу і кал гризунів і утилізувати їх. Нарешті, продезінфікуйте предмети, які могли бути забруднені гризунами або їх сечею і калом.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...