Міг належати біблійному царю Давиду: В Аравійській пустелі археологи знайшли найстарший царський пурпур, відомий науці

Тканина була настільки коштовною, що дозволити собі таку покупку могли лише найбагатші люди стародавнього світу. Згодом пурпурний одяг законом забороняли носити всім, окрім царів

В Аравійській пустелі археологи знайшли біблійний царський пурпур

Під час розкопок у долині Тімна, розташованої в глибині Аравійської пустелі, археологи знайшли фрагмент тканини, що була пофарбована у колір царського пурпуру. Артефакт належить до першого тисячоліття до нашої ери, а саме часу завоювання біблійним царем Давидом Ідумейського царства, повідомляють Патріоти України з посиланням на ВВС.
Королівським пурпуром називали дуже стійкий і дорогий барвник. Він цінувався на вагу золота та асоціювався з вищою знаттю і священнослужителями.

Знавець античних часів, доктор Наами Сукенік каже, що це найраніший відомий зразок такої тканини у всьому Південному Леванті. До цього були відомі лише зразки королівського пурпуру часів Римської імперії, тобто щонайменше на тисячу років молодше.

Своїм пурпуровим кольором тканина зобов'язана трьом видам молюсків, що мешкають в Середземному морі. Зазначається, що у долині Тімна розташовувалися знамениті мідні Копальні царя Соломона. Туди тканину доставили за сотні кілометрів, що, ймовірно, збільшило її вартість, а власнику додало престижу.

"Чудовий відтінок, той факт, що фарба не линяє, і складності з видобутком барвника, який зустрічається в незначних кількостях в раковинах живих морських равликів, все це сильно підвищувало вартість такої фарби, яка часто цінувалася навіть вище золота. Думаю, якби ми мали можливість заглянути в гардероб царя Давида або Соломона, ми напевно виявили б там одяг кольору королівського пурпуру", — розповів доктор Сукенік.

Своєю чергою, професор Тель-Авівського університету Ерец Бен-Юсеф, який керує розкопками, додав, що шмат тканини виявили в глибині пустелі, "де такі цінні тканини зазвичай не в ходу".

"Для королівського пурпуру це дуже ранній період і дуже дивне місце", — сказав професор.

За його словами, ця знахідка демонструє в Новому Світі життя кочових народів на зорі становлення Ідумейського, Моавітського та Аммонітянського царств.

Побиття дівчини представником ТЦК у Одесі: У командуванні Південь відео назвали "роботою на ворога"

вівторок, 14 травень 2024, 23:41

Керівництво оперативного командування Південь звернулося до правоохоронців щодо інциденту з дівчиною та представниками ТЦК в Одесі. Про це йдеться в заяві ОК Південь, передають Патріоти України. Також керівництво хоче дізнатися, у чиїх інтересах був ко...

Виготовляли на Буковині: Українців годували підробленими небезпечними продуктами (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 22:50

Детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрили підпільне виробництво продуктів харчування – зокрема їжі швидкого приготування та кави. Працювали ділки у Чернівецькій області в антисанітарних умовах. Про це повідомили у БЕБ, передають Патріоти України...